RECENZIJE

3. 5. 2021
Sovrag - Tribute To Death (EP)
samozaložba, 2021

Sovrag so povsem sveža petčlanska zasedba, ki je zapisana starošolskemu melodičnemu blackened death/thrash metalu. Zasedbo sestavljajo kitarista Boštjan Ivančič in Marko Krulič, bobnar Jan »Volkun« Dobre, basist Erik Vukmirovič ter pevec Luka Orel. Fantje so se lani odločili, da pod skupnim imenom združijo kreativne moči, plod teh moči pa je prvi studijski polvečerec, ki nosi naslov Tribute To Death.

Prva stvar, ki sem jo pri tem izdelku opazil, je njegova naslovnica. No, to sem opazil že dolgo nazaj, ko smo jo objavili na našem portalu, a zaradi tega je ne omenjam zdaj na tem mestu. Ob prvem pogledu nanjo sem kljub spremnemu besedilu, da je band zapisan melodičnemu metalu, pričakoval, da bo zasedba ponudila bolj surovo in mračno različico metala. Že intro z naslovom Bitter End pa izda, da je kvintet svoje mrke misli lepše zapakiral, kot sprva zgleda.

Tribute To Death se sicer besedilno dosti ukvarja s smrtjo, toda s konkretno dozo melodike je ta posredovana na dosti lahkotnejši način, kot bi človek pričakoval. Toda, lepo prosim, dragi bralci, ne mislite zdaj, da je EP Tribute To Death kakršna koli folklorna veselica. Tribute To Death je skupek štirih pesmi, ki nas preko jazzy swing uvoda ponese v melodične death/thrash metal vode, ki me osebno zaradi (na trenutke tudi orientalsko) melodične lead kitare najbolj spominjajo na tolminske Devil's Bridge in njihov album He Is Crossing. Komadi gredo relativno hitro v uho, kjer pa ne odmevajo samo zaradi nalezljivih riffov, temveč predvsem zaradi kitarskih solaž, ki so v mojih ušesih največja oziroma tista prava dodana vrednost tega izdelka. Tem ob bok pa bi postavil še zelo všečno dvoglasnost kitar, sploh zaključni del zadnjega komada End of the Line preseneti z blast beatom ter hitrim riffom v kombinaciji s prav tako hitro visokotonažno solažo, preden vse skupaj preskoči v bolj umirjeno melodično obliko. Epsko!

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
21. 6. 2024
Tolminator Warmup Show: Brujeria, Smedja in Smetke
Menza pri Koritu, Ljubljana
21. 6. 2024
Heretic Feast 2024
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Phantasmagoria ('88 - '90 Set + Best Of)
DVA OSAM, Zagreb, Hrvaška
23. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija
25. 6. 2024
Tolminator Warmup: Vader, Biocancer, Warside
TrainStation SubArt, Kranj
26. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija