RECENZIJE

16. 6. 2021
Taake - Avvik (kompilacija)
Dark Essence Records, 2021

Pa ga imamo! Nov studijski album iz hiše Taake namreč. Glede na predhodno redno izdajanje albumov na vsake tri leta sicer z enoletno zamudo, kajti Kong Vinter je nastal leta 2017, hkrati pa tudi ne gre za pravi album, temveč za kompilacijo ali skupek komadov, ki so bili predhodno izdani na split izdajah z Whoredom Rife (Pakt), Deathcult (Jaertegn) in s Helheim (Henholdsvis).

Komadi na recenzirani kompilaciji si sledijo v enakem zaporedju, kakor so bili izdani tudi na omenjenih splitih, kar do določene mere dokazuje, da je zasedba že od začetka, se pravi od izdaje prvega splita, imela v mislih to kompilacijo. Poleg tega komadi za recenzirano izdajo, z izjemo enega, niso bili predrugačeni. Le priredba Heartland od The Sisters of Mercy je dobila nekoliko daljši uvod in zaključek, od katerih je prvi povsem omembe nevreden, slednji pa z uporabo saksofona všečno preseneti in nas pripravi na akustično verzijo klasičnega komada Nattestid ser Porten vid I, ki je edina prava dodana vrednost te izdaje. V tem oziru so se Taake očitno zgledovali po stanovskih kolegih Whoredome Rife, ki so z Vinternatt prav tako ponudili svoje klasične black metal komade v instrumentalni akustični folklorni podobi. Če so vam tovrstne stvaritve všeč oziroma če si ponovno želite slišati kakšen komad od Taake z banjom, potem boste v tej predelavi uživali enako kot jaz.

Sicer pa pravi band, da se je odločil za tole izdajo, ker je želel ponuditi omenjene komade svojim sledilcem tudi na zgoščenki, saj so vsi trije spliti predhodno izšli izključno na vinilkah. No, omenjena Taakova klasika v akustični podobi pa bo k nakupu premamila morda tudi ljubitelje vinilnih plošč.

SORODNE VSEBINE:
16. 1. 2018Taake - Kong Vinter / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
23. 10. 2021
Chains, Decatholicize, Licence to Hate
KUD Channel Zero
28. 10. 2021
KoD: Valuk, Terminal Disease, Conventus Cerris
Orto Bar, Ljubljana
30. 10. 2021
Cowboys From Hell
Mladinski center Brežice
30. 10. 2021
Decline The Fall, Guattari, Ghost of Veronica
Center mladih Koper
31. 10. 2021
Noč mrtvih: Uporabniki
Mladinski Center Krško
5. 11. 2021
Degress, Anti Slaughter
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana