RECENZIJE

3. 8. 2020
Taake / Deathcult - Jaertegn (split)
Edged Circle Productions, 2020

Dobre tri mesece po skupni izdaji s Whoredome Rife je Hoest zamenjal založbo in drugega sodelujočega ter izdal še en split album, s katerim dviguje pričakovanja v zvezi z novim albumom. Minila so namreč že tradicionalna tri leta in Hoest nas s temi izdajami – kot že večkrat v preteklosti – spominja nase.

V enaki maniri kot na predhodni split izdaji dobimo tudi tokrat od Taake en nov komad in eno priredbo. Avtorski komad sledi vzdušju in naravi komada Ubeseiret s splita Pakt, kar pomeni, da Hoest spet kombinira klasično taakovsko melodiko z disonančnimi ali manj fluidnimi ritmi, s čimer pa hkrati nakazuje, kakšen zna biti nov album, za katerega sicer še nikjer nisem slišal ali prebral, da naj bi sploh bil na poti. Drugi komad oziroma priredba pa je tokrat manjše presenečenje, kajti nimamo opravka s kakšno rock klasiko v black metal preobleki, temveč za black metal komad v novi preobleki. Gre za komad Ravnajuv iz hiše Darkthrone, ki vsebuje všečen repetitivni riff, Hoest ga je pa na koncu podaljšal za slabo minuto dungeon synth atmosferike.

Za drugo polovico split izdaje pa je tokrat poskrbel kar Hoest sam, in sicer s svojim stranskim projektom Deathcult. Pri tem projektu sodeluje še s Skaggom na kitari in vokalu ter Thurzurjem na bobnih, njihova zadnja izdaja, drugi studijski album z naslovom Cult of the Goat, pa je star že tri leta, zaradi česar je tako ali tako že bil čas za nekaj novega. In tisto novo je več kot osem minut dolgi komad Der Würger, ki stavi na repetitivnost, surovost, garažni zvok in starošolski šus. Pravi norveški black metal kot iz knjige. Kot Taake pa poskrbijo tudi Deathcult za presenečenje, kajti za svojo priredbo so prav tako izbrali black metal zasedbo, in sicer Beherit s Finske. Priredili so komad Black Arts z bandovega prvenca Drawing Down the Moon, kjer sta ohranjena uvod in surovost, le zvok je boljši, čeprav je komad še zmeraj namerno posnet nekoliko bolj umazano.

Če torej oba banda z recenzirano skupno izdajo opozarjata na to, da letos sledi studijski dolgometražec, potem se teh zagotovo lahko veselimo.

SORODNE VSEBINE:
16. 6. 2021Taake - Avvik (kompilacija) / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
23. 9. 2021
KoD: Mist, Septic Order, Daimona
Orto Bar, Ljubljana
24. 9. 2021
Hellsword, Challenger
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
24. 9. 2021
Unforgiven 4
Orto Bar, Ljubljana
25. 9. 2021
ODPOVEDANO! Siderean, Assumption
Pruh, Svečina
26. 9. 2021
Leechfeast, Left to Starve
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
2. 10. 2021
Ritval: Moshead, Sakrabolt
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana