RECENZIJE

30. 11. 2021
Temperance - Diamanti
Napalm Records, 2021

Temperance brez premorov izdaja nove pesmi v povprečju vsaj enkrat letno. Človek bi si mislil, da gre zato večinoma za prazne pesmi, je pa ravno obratno. Mogoče je band res začel kot še en od mnogih melodičnih skupin, brez posebnih zamisli, vendar se je trdo delo izplačalo. Iz albuma v album je Temperance gradil svoj pečat, kar mu je prineslo konstantno rast v kakovosti in izjemen napredek v karieri. Prešel je iz vaških veselic in »weekend« koncertov v italijanskih lokalih do evropsko priznanega banda. Album Diamanti pa je tista prelomna točka, ko je naredil velik preskok nivoja v primerjavi z množico podobnih zasedb. No, tistim, ki so mu včasih bili podobni, saj se na Diamanti prepletajo melodije, udarni riffi, simfonije, enostavni in kompleksni ritmi na bobnih ter predvsem spoj treh različnih vokalnih slogov, kar je že glavna značilnost banda. Predvsem je na albumu skritih veliko tistih malih, dodanih elementov, kot so lahko ritmične posebnosti, pod vokali skrite kitarske melodije ali vokalni preskoki, ki v pesmi vlijejo še »nekaj«. Tisti »nekaj«, ki pesem povzpne na višji nivo.

V album nas uvedeta dve veliki uspešnici, Pure Life Unfolds in Breaking the Rules of Heavy Metal. Sta zelo neposredni, s tistimi značilnimi melodičnimi refreni, ki si jih takoj po prvem poslušanju še cel dan prepevaš. To je tudi glavna značilnost skupine, ki v vsaki pesmi močno izpostavlja melodijo. Lahko bi rekli, da sta to tipični Temperance pesmi. K temu v veliki meri prispeva odločitev iz albuma Of Jupiter and Moons, ki se sicer ne more kosati z Diamanti, da bodo k vokalom prispevali kar trije vokalisti. Tako se trije različni slogi vokalov neprestano prepletajo v melodičnih valovih vseh barv, kar je postal značilen pečat vse bolj relevantnega evropskega banda. Breaking the Rules of Heavy Metal je, kot lahko človek pričakuje iz naslova, tudi najbolj težka pesem v zgodovini banda. A da ne bo pomote, še vedno gre za slog Temperance. Naslovna pesem Diamanti je sicer nekoliko mirnejša od prej omenjenih. Posebnost pesmi je, da pride v refrenu do jezikovnega preskoka na italijanščino, s čemer se je band želel pokloniti koreninam vseh članov, saj prihajajo vsi iz različnih predelov mediteranskega »škornja«. Taka jezikovna igra je bila očitno tako zabavna, da so vajo ponovili še v štirih jezikih (nemščini, angleščini, španščini in francoščini), ki pa so bile, z razliko originalne, postavljene na konec albuma. Niso pa zaradi tega nič manj vredne omembe, saj zaradi posebnosti vsakega jezika pusti tudi vsaka različica blago drugačen vtis. V splošnem je album zelo slikovit tudi iz drugih razlogov, saj Temperance še nikoli ni dodal toliko novih elementov. In res, kot nam je že razkril kitarist Marco Pastorino v intervjuju, je band tokrat nekoliko potipal simfonični metal, kar se je izkazalo kot odlična odločitev, istočasno pa je prevzel nekaj elektronskih elementov s prvih izdaj. V prvem delu albuma ostajajo simfonični dodatki nekoliko v ozadju, vendar oda pozitivnosti in raziskovanju sveta You Only Live Once ne pušča več nikakršnega dvoma o poti, na katero se je Temperance želel napotiti z Diamanti. Vokali so tu res nekaj posebnega, saj z elementi iz klasične glasbe valovijo po notnem črtovju, kot še nikoli. The Night Before the End pa na podoben način ustvari tudi preplet različnih instrumentov in v vmesnem delu spominja na rock musical. Preden preide album na prej omenjene štiri različne verzije pesmi Diamanti, nam Temperance postreže še igrivo in pozitivno naravnano Let's Get Started in Follow me, ki se predstavi več ali manj z vsemi glavnimi potezami zasedbe ter kot najhitrejša pesem na Diamanti.

Vsaka pesem pove svojo zgodbo in albumu doprinese neko posebnost. Kar odlikuje celoten izdelek, sta zagotovo raznolikost in heterogenost, ki poslušalca pritegneta vse do zadnje pesmi. Album ni nikoli dolgočasen, saj je pri vsakem koraku skrito presenečenje. Diamanti se zato gotovo uvršča na sam vrh arhiva banda, saj dopolnjuje dolgoletno gradnjo značaja tega. Temperance je po letih preizkušanja in raziskovanja ustvaril svojo lastno in originalno različico melodičnega metala, zaradi česar so njegove pesmi prepoznavne že v prvih sekundah poslušanja. Brez nikakršnega dvoma je danes Temperance dozorel in usklajen band, ki se je prebil med dominantne evropske skupine v melodičnem metalu.

SORODNE VSEBINE:
3. 11. 2021Temperance / Intervju
15. 10. 2021Temperance z novim videospotom / Novice
28. 2. 2020Temperance z novim videospotom / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
22. 6. 2022
Deathspell Omega - The Long Defeat
Recenzija
17. 6. 2022
Kreator - Hate über Alles
Recenzija
14. 6. 2022
Yezdin - Modra veda
Recenzija
9. 6. 2022
Ufomammut - Fenice
Recenzija
6. 6. 2022
Absent in Body - Plague God
Recenzija
3. 6. 2022
Iz ropotarnice: Heathen - Breaking the Silence
Recenzija
1. 6. 2022
Amorphis - Halo
Recenzija
31. 5. 2022
Hypermass - Empyrean
KONCERTI & FESTIVALI
28. 6. 2022
Alice Cooper, Michael Monroe
Stadthalle, Dunaj, Avstrija
28. 6. 2022
Mastodon, Kvelertak, Baroness
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
30. 6. 2022
UK Tech-Fest 2022
Newark, Združeno kraljestvo
1. 7. 2022
Metaljot Raspaljot Open Air Festival 2022
Graščinsko dvorišče, Laško
2. 7. 2022
Whitesnake, Steel Panther
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška
5. 7. 2022
Five Finger Death Punch
Sportarena, Budimpešta, Madžarska