NAGRADNE IGRE
Traja do: 13. 6. 2021
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

21. 5. 2015
Tribulation - The Children Of The Night
Century Media Records, 2015

Leta 2013 izdani album The Formulas Of Death je bil za Švede Tribulation gotovo prelomnica v njihovi karieri. Album je prejel pretežno zelo pozitivne odzive tako s strani poslušalcev kot recenzentov in Tribulation zavihtel še precejšen korak dlje, kar se tiče prepoznavnosti znotraj scene, kot (sicer tudi dobro sprejeti) prvenec The Horror. Žal mi osebno nobena od omenjenih izdaj ni pustila močnejšega vtisa. Kar se tiče same izvedbe sta sicer nedvomno kakovostni, vendar vse preveč konfuzni in nekonsistentni tako na konceptualni ravni (že pri sami uporabi izrazito generičnih poimenovanj in tematik) kot tudi na ravni podžanrskega mešanja in celo samega imidža zasedbe (ki mu sicer v svetu glasbe le v zelo redkih primerih namenim kakršnokoli pozornost).
Tudi sveži izdelek The Children Of The Night bi lahko opisali z besedami zgornjega odstavka. Gre za še eno konfuzno izdajo (žal ne v pozitivnem smislu nekakšnega kreativnega kaosa) na vseh omenjenih nivojih, ki pa vendarle naredi droben, a pomemben korak v pravo smer in bi lahko pomagala Tribulation izklesati neko koherentno identiteto. Plošček je sicer tako kot njegova predhodnika ponovno žanrsko povsem samosvoj in se igra z vplivi black metala, death metala, heavy metala in gothic glasbe ter se neredko poslužuje celo retro obarvanih rockerskih prijemov. Nič slabega, če ne bi vse še vedno (iz)zvenelo kot neka zmedena celota. Pa vendar se Tribulation v določenem trenutku albuma vse stvari (sam bi rekel, da prvič v karieri) resnično »poklopijo« v najboljši možni kombinaciji in odstrejo skriti potencial, ki ga sicer band vseskozi nosi v sebi. Govorim namreč o komadu The Motherhood Of God, ki predstavlja eno izmed najbolj posrečenih zlitij black metala »drugega vala« in melodično orientiranega heavy metala iz zgodnjih osemdesetih let prejšnjega stoletja. Če sta Darkthronovca na EP-ju NWOBHM bolj ali manj zgolj »teoretizirala« o ideji New Wave Of Black Heavy Metal (tu gre seveda za parafrazo bolj znanega termina New Wave Of British Heavy Metal) in v resnici servirala njun prepoznavni pankerski black metal, se Tribulation v omenjenemu komadu resnično uspe popolnoma približati prejšnji parafrazi. In to ne v smislu »revivalizma« zvoka kakšnih Mercyful Fate ali pa thrashersko začinjenega black metala prvega vala, niti ne gre npr. za vnos stonerskih primesi v black metal, kot so to npr. počeli Nachtmystium, temveč je The Motherhood Of God nekaj povsem svežega, neprisiljenega in »naravnega«, vsaj v kontekstu retro obarvanih področij sodobne metal glasbe.
V kolikor bi album iz slabe ure in desetih komadov strnili v bolj vitko verzijo osmih komadov, ki bi trajala okrog štirideset minut, bi dobili enega izmed najboljših albumov letošnjega leta. Če bi vsi komadi povrhu zveneli tako dobro kot The Motherhood Of God pa bi pred sabo imeli kar enega izmed boljših albumov desetletja. Žal temu vendarle ni tako. Tribulation še vedno delujejo kot zmeden pubertetnik z veliko potenciala, ki pa še išče svoj pravi smoter. Če se za konec še malo obregnem v sam imidž banda, slednji dodobra ponazarja izpostavljeno ustvarjalno konfuznost zasedbe: kombinacija corpsepainta, oblačil iz sedemdesetih let ter celo nekaterih modernejših dodatkov (kot so npr. dreadlocksi pri enem izmed članov). Tribulation se torej očitno še vedno iščejo in močno upam, da se do naslednjega albuma tudi že »najdejo« v najboljši možni podobi.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
14. 6. 2021
Nordjevel - Fenriir (EP)
Recenzija
9. 6. 2021
Zorya - Primeval (EP)
Recenzija
7. 6. 2021
Hore - Siostry Wiedźmy
Recenzija
4. 6. 2021
Iz ropotarnice: Apollo Ra - Ra Pariah
Recenzija
3. 6. 2021
Amorphis - Live at Helsinki Ice Hall
Recenzija
2. 6. 2021
Motörhead - Louder than Noise… Live in Berlin (live)
Recenzija
1. 6. 2021
Vreid - Wild North West
Recenzija
27. 5. 2021
Cannibal Corpse - Violence Unimagined
KONCERTI & FESTIVALI
16. 6. 2021
27. obletnica KC PEKARNE [1. del]
Pekarna, Maribor
17. 6. 2021
MetalGate Czech Death Fest 2021
Červený Kostelec, Češka
18. 6. 2021
Javna vaja: Degress
Mladinski center Postojna
18. 6. 2021
STREAM: Slay at Home
slayathomefest.com
19. 6. 2021
Zapuščinska obravnava: Britof in drugi
Dvorišče HUB-a, Slovenj Gradec
24. 6. 2021
Nick Mason's Saucerful Of Secrets
Gasometer, Dunaj, Avstrija