RECENZIJE

1. 12. 2021
Viperstone - Planet Paranoia
samozaložba, 2021

Viperstone je slovenska (hard) rock zasedba iz Ljubljane, Planet Paranoia pa je njen drugi studijski celovečerec. Kvartet, ki ga sestavljajo Robi Humar na bobnih, Jure Koncilija na kitari, Jan Oršič na basu in Jure Kopušar na vokalu, je svoj prvi album z naslovom 20:23 izdal leta 2017, relativno hitro za tem pa bi že moral slediti naslednik, trenutno recenzirani plošček Planet Paranoia, ki mu je predčasno ugledanje luči sveta preprečila korona. Namesto leta 2019 je album privekal na svet letos, kar pa morda sploh ni slabo, saj je band ta čas dodobra izkoristil, se povezal z bobnarjem Markom Soršakom – Sokijem, ki se je tokrat prvič poskusil v vlogi producenta in bandu pomagal pri snemanju s svojimi dolgoletnimi izkušnjami.

Planet Paranoia sestavlja 10 pesmi, ki pa se v nasprotju z naslovom ne ukvarjajo vse s svetom, v katerem trenutno živimo. Je že res, da ima band s Planet Paranoia v mislih trenutne razmere in družbo, kakršno jo doživlja in razume sam, a tega vseeno ne vidijo v povsem negativni luči, kakor nam izda ljubezenska tematika, ki pri rock bandu pač ne sme manjkati, ali pa bolj neposredno zaključni komad I'm gonna be all right, na akustični kitari, violini in vokalu osnovana balada.


Sicer pa zna biti zasedba seveda tudi hardrockovsko udarna, že prvi komad Black Friday temu primerno predstavi zasedbo v energični in kritični luči, ki se z naslednikom in že znanim singlom # (Hashtag) le še stopnjuje. Četverica zna ustvarjati nalezljivo všečne melodije, sploh kitarske solaže niso same sebi namen, bas kitara poskrbi za ustrezen in bolj ali manj vedno slišen groove, medtem ko bobni držijo utrip na pravi razgibani ravni (tukaj se menda najbolj sliši Sokijeva vloga). Vse opisano pa je nekakšen grobi glasbeni okvir, iz katerega Viperstone vsake toliko tudi ubežijo in s tem dodajo albumu prepotrebno razgibanost v današnji nasičeni glasbeni industriji. Ravno z že omenjenim komadom # se pevec nekoliko poskusi z rapanjem, medtem ko kitare zazvenijo funky v slogu velikih Red Hot Chilli Peppers. Pri komadu Cat and Rat pride do manjše spremembe na vokalu, kjer poglobljen vokal prinese »svežino«, med Highway Patrol smo priča divjemu zasledovanju na avtocesti, naslovni Planet Paranoia vpelje temačnejše in težje ritme, medtem ko svojevrsten vrhunec predstavlja Kraljica, v originalu Queen, ki te z basovsko-bobnarskim uvodom kar posrka vase, nakar vse ostalo z besedili vred naredi svoje.

Planet Paranoia torej vsebuje 10 dokaj raznolikih pesmi, ki jih zasedba Viperstone vseeno zna na svoj način povezati in jim podeliti tisto potrebno rdečo nit, zaradi katere album deluje tako zelo koherentno in prepričljivo. Slabih 40 minut odlične rock zabave!

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
25. 1. 2022
Swallow the Sun, Avatarium
Orto Bar, Ljubljana
31. 1. 2022
PRESTAVLJENO! Gojira, Alien Weaponry, Employed to Serve
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
1. 2. 2022
ODPOVEDANO! Arcturus, Iotunn
Orto Bar, Ljubljana
1. 2. 2022
Wiegedood, Portrayal Of Guilt
Arena, Dunaj, Avstrija
2. 2. 2022
ODPOVEDANO! Ozzy Osbourne, Judas Priest
Sportarena, Budimpešta, Madžarska
10. 2. 2022
ODPOVEDANO! Hexis
MC Pekarna, Maribor