RECENZIJE

17. 5. 2021
Yezdin - Svarunistična protikultura
samozaložba, 2021

Za imenom Yezdin se skriva trojica glasbenikov iz Slovenije, ki je sicer prisotna na vseh glavnih družbenih omrežjih in glasbenih platformah, a sicer o tej zasedbi ni možno zaslediti nobenega drugega podatka. Tako da se o skupini trenutno dejansko ve manj, kot se je nekoč vedelo o Batushki. Pa je to tudi pravi recept za uspeh? Tovrstna ugibanja bom prepustil zobu časa, mene zasedba vsekakor ni pritegnila zaradi svoje skrivnostnosti, ki pa jo spoštujem in odobravam, temveč v prvi vrsti zaradi svoje glasbe – kot je to pač moja navada.

In zakaj me je Svarunistična protikultura pritegnila? Najprej mi je seveda v oko padla naslovnica, ki me je v prvem hipu spomnila na otroškega junaka He-Mana. Kaj hitro pa sem bil s pomočjo spleta podučen o tem, da v tem primeru ne gre za nobeno sorodnost z risanim junakom iz 80., temveč za slog, ki ga je v glasbo med drugim vnesla psihedelična rock zasedba Black Magick SS. Vizualna umetnost pa ni edina stvar, ki jo imajo domači Yezdin skupnega z ravnokar omenjeno skupino, kajti tudi žanrsko se najde kakšna vzporednica. Kot nepoznavalec dotične zasedbe na tem mestu sicer ne bom vlačil mnogokaterih vzporednic, a s poslušanjem Svarunistične protikulture hitro postane jasno, da to ni izključno metalski izdelek, ki zaradi dominantne »harmonike« deluje močno hipnotično oziroma pač psihedelično. Ob prvih zvokih instrumentalnega uvoda The Land of Recovery ima človek zaradi orgelske uporabe klaviatur sicer najprej občutek, da posluša slovensko različico popularnih Ghost, toda že v taistem komadu pride do preobrata ali zamenjave »efekta«, s čimer vajeti prevzame hipnotičen zven harmonike, ki kot močan lajtmotiv iz ozadja tvori podlago udejstvovanju metalskih instrumentov. Slednji pa v družbi kričečega black metal vokala proizvajajo poskočne, vesele, vedre folklorne heavy/black ritme, ki gredo hitro v uho.

Pri Svarunistični protikulturi gre zagotovo za zanimivo mešanico različnih slogov, ki je povrhu vsega kronana z izključno slovenskimi besedili, ki jim je možno med poslušanjem do določene mere tudi slediti brez knjižice v roki.

SORODNE VSEBINE:
14. 6. 2022Yezdin - Modra veda / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
29. 5. 2024
Metallica
Ippodromo Snai La Maura, Milano, Italija
31. 5. 2024
Britof, Jegulja
Dvorana KS Podlubnik - Stara Loka, Škofja Loka
1. 6. 2024
Metallica
Magna Racino, Ebreichsdorf, Avstrija
1. 6. 2024
Payale Royale, July Jones
Cvetličarna, Ljubljana
4. 6. 2024
Rats Will Feast, Sociasylum, Smedja in Smetke, TupaTupaTam
TrainStation SubArt, Kranj
5. 6. 2024
Hard Charger, Saccage
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana