Na današnji dan
1987
Testament debitirajo z albumom The Legacy
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

19. 7. 2023

Area 53 Festival 2023, 3. dan

VAZS - Schladnitz, Leoben, Avstrija / 15. 7. 2023

Časovnica poslednjega dne je bila sledeča:
12.30–13.00 Streambleed
13.20–13.50 Trouble in The Neighborhood
14.10–14.50 Krankheit (zamenjali Skullcrusher)
15.10–15.50 Autumn Bride
16.10–16.50 Crypta
17.20–18.05 Legion of the Damned
18.30–19.25 Visions of Atlantis
19.50–20.55 Dark Funeral
21.30–23.00 Hammerfall

Kako beži čas, ko se človek zabava. Nisem mogel verjeti, da je napočil že zadnji dan festivala. Vreme je sledilo petkovemu trendu, a s to razliko, da sem v soboto prišel na festival dovolj zgodaj, in to ne sam! Življenje mi je podarilo družico, s katero sva skupaj preživljala dan. Zaradi intenzivnega urnika te dni in vsakodnevne vožnje iz Gradca v Leoben in nazaj (približno eno uro v eno smer) sem izpustil tradicionalni obred, ko gredo obiskovalci od neke kapelice z Jezusom do festivala, kjer je igrala zvezda avstrijske šlager scene, ki so jo metalci vzeli za svojo – Jazz Gitti. Na vse kriplje se trudim najti njen slovenski ekvivalent, a razen Fredija Millerja ne najdem nič boljšega. Tako Gitti kot Fredi sta iskrena, avtentična in delata glasbo zaradi lastnega užitka, in to je ljudem všeč.

Streambleed na Area 53 Festivalu 2023
Po izvenserijskem koncertu z Jazz Gitti, ki sem ga raje zamenjal z normalnim toplim obrokom, ki ni bil fast food, je bil čas za prvi uradni metal band. Vroče je bilo kot v peklu, Jezus je hladil razgret asfalt s škropljenjem tal z vrtno cevjo za zalivanje, da je ljudem olajšal trpljenje. Tu in tam je kak vernik stopil pred njega, razprl roke, prosil za krst in se po osvežujoči ohladitvi zahvalil Odrešeniku. Sam sem bil na tisti dan krščen kar nekajkrat. Zahvalil sem se Gospodu iz srca, ki je vidno trpel v svoji dolgi sintetični halji. Začela je glasba in prisluhnil sem thrash/death metal pridigi z groove metal evangeliji. Vsa čast, da so nastopajoči držali program pri tej vročini. Biti na začetku časovnice z le polurnim oknom je bil ob sobotnem vremenu blagoslov v krinki.

Trouble in The Neighborhood na Area 53 Festivalu 2023
Med menjavo nastopajočih na odru je Jezus ponovil vajo s cevjo in vodo. Trouble in The Neighborhood so lokalni Leobenčani, ki se sami predalčkajo v širok spekter med hard rockom in stoner metalom. Osebno sem slišal tudi vplive Rage Against the Machine, a bolj v instrumentalnem kot v vokalnem smislu. Band je deloval dokaj mlad, vsaj kar se gub, sivih las in podobnih tegob ljudi po tridesetem tiče. Vročina mi je jemala fokus in glasbe nisem poslušal pozorno. Lahko rečem le, da me ni ne motila in ne posebej navdušila. Enostavno je pasala v festivalski kontekst. Na koncu sem se nasmejal nad izjavo »Mi smo Trouble in The Neighborhood. Zapomnite si to ime, saj tako ali tako ne boste nikoli več videli ali slišali za nas.« Plus točka za humor.

Krankheit (zamenjali Skullcrusher) na Area 53 Festivalu 2023
Pa se mi je zdelo čudno, da Skullcrusher ne izgledajo taki, kot jih imam v spominu. Začuden sem šel iskati časovnico, in res – iz meni neznanih razlogov so Skullcrucher odpovedali in kot zamenjava so vskočili Krankheit. Aha, zato torej piše »Krankheit« na odru. Sem dejansko mislil, da je to prej sporočilo kot ime banda. Blackmetalsko našemljen trio je začel nastop ob peklenski vročini, ki je neusmiljeno žgala na razbeljen asfalt. Moja rumena majica, sončna krema in ogromen safari klobuk za senco niso bili kos vremenu, zato sem se skril k šanku pod tisto malo sence, ki jo je nudil. Iz še vedno prijetne razdalje sem lahko spremljal nastop. Predstavljajte si Rammstein, ki se poigravajo z elementi black metala. Dosti simfoničnih samplov, nemški jezik in petje v stilu Lindemanna (pevca Rammstein). Zanimiv pristop, priznam, bom dal njihovi glasbi priložnost še kdaj, ko bom doma na sobni temperaturi.

Autumn Bride na Area 53 Festivalu 2023
Organizatorji so, podobno kot vsak komercialni radio, skrbeli za raznolikost glasbe. Čas je bil za zasuk v simfonični oziroma gotski metal žanr. Dolgo je tega, kar sem aktivno spremljal to zvrst. Moja prva punca mi je redno prala možgane z Nightwish (sicer sem te dni prebral, da bojda sodijo v progresivni rock), Epico, After Forever, Within Temptation in podobnimi. Odtis na možgane je bil kljub Pavlovemu principu klasičnega pogojevanja na dolgi rok kljub obetavnim nagradam (uganite, kaj) neuspešen in zapadel sem nazaj v thrash-death-prog metal vode. Ravno zato je bilo presenečenje toliko večje. Glasba ni bila pretirano epska/ simfonična, pevka pa je imela odličen vokal (popolno nasprotje generičnim bubble gum pop pevkam, ki vse zvenijo šibko in isto). Še zarenčati je znala vsake toliko (v slogu Arch Enemy). Sem omenil njeno samozavest in karizmo? Avtentičen in sproščen nastop z le enim grenkim (pri)okusom: že od samega začetka sem ob bobnih videl sodček Jägermeistra, ki mi je buril duhove: »Čemu?« Odgovor je prišel, ko je band moral opraviti svojo pogodbeno obveznost, ki jo je sklenil s proizvajalcem žgane pijače. Javno so si vsi nalili štamperl jegra in naučeno izjavili, da ga ni čez kozarček Jägermeistra. Ajde, tržna ekonomija je kruta, nisem jim mogel zameriti, a vseeno bi lahko izvedli reklamo na bolj pristen način. Komunikacija s publiko je bila na visoki ravni, pred vsako pesmijo je pevka ponudila kratek epilog oziroma misel ali dve, o čem bo tekla glasba. Zaključili so z mislijo, da sta v življenju pomembni dve stvari: ljubezen in pivo. Čestitke za dober nastop, morda res dam progresivnemu rocku še eno priložnost.

Crypta na Area 53 Festivalu 2023
Ko so namesto Crisix na oder prišle Crypta, sem bil zelo zmeden in sem mislil, da je spet prišlo zadnji hip do zamenjave na časovnici. Pričakoval sem namreč thrasherje Crisix. Preveril sem informacije in na koncu krivil lastno neumnost: »Vse je okej, jaz sem vse zamešal.« Glede na to, da sta logotipa obeh bandov relativno neberljiva, se začneta na C in oba banda kaj kmalu igrata na Tolminatorju, mi je morda dolgo zadrževanje na žgočem soncu ob nezadostni hidraciji z zastonj pitno vodo povzročilo zmedo in sem mislil, da so danes na sporedu Crisix. Na tej točki vsa čast organizatorju, da so vsem udeležencem festival nudili ZASTONJ PITNO VODO in niso silili v nakup plastenk vode za pet evrov! Crypta so mi bili znani le po glasbi, ne pa po videzu (poslušal sem le glasbo na YouTubu s slikami studijskih albumov). In kako sem bil presenečen, ko sem zagledal štiri ženske, ki so neusmiljeno žgale death metal s thrash vsadki. Posebej izstopala je pevka/basistka, ki je z zverinskim vokalom, obraznimi grimasami (od smešnega spakovanja, zavijanja z očmi in vse do iskrenih nasmehov) poskrbela za res posebno izkušnjo. Ostale so bile bolj sramežljive, osredotočene na inštrumente in se posvečale propeler slamanju. Nalašč nočem poudarjati njihovega spola, ker pri dobri glasbi (kot tudi povsod drugod, kot npr. v poklicnem življenju) nima in ne bi smelo imeti veze, kaj najdemo v mednožju. A glede na to, da so Crypta relativno kratek čas na sceni in si še gradijo prepoznavnost, lahko dam naslednjo grobo primerjavo: predstavljate si, če bi si Krisiun odrezali lulčke in dodali za ščepec več thrash ritmov. Brazilija res preseneča, po nastopu sem uradno postal fan in jih podprl z nakupom majice. Morda bosta moji hčerki nekoč v podobnem bandu, to bi bil očka ponosen! Kričita tako ali tako že odkar pomnim.

Legion of the Damned na Area 53 Festivalu 2023
Band, ki je bil protiutež mojemu pranju možganov s simfoničnim/gotskim metalom v gimnaziji. Ko so odprli nastop s samonaslovljneim komadom Legion of The Damned, sem pred očmi prav videl, kako smo trije pobalini med glavnim odmorom na točno ta komad moshali v razredu in so fine mične gospodične zavijale z očmi nad našo nezrelostjo. Kilometrom na kolesih primerno so moji junaki mladosti osiveli, a držali tempo kot tiste dni. Vedel sem, da so Nizozemci slastno polnilo v simfonično-gotskem metalskem sendviču, zatorej je bil čas za pivo in divjanje po razredu med šolskimi klopmi. Setlisto je pokrival širok spekter, vse od prvotnega Malevolent Rapture (2006) do čisto svežega iz pekarne, ki je na voljo okoli mesec dni, The Poison Chalice (2023). Približno polovica časa je bila, logično, posvečena zastrupljenemu kelihu, saj sklepam, da ni banda na svetu, ki noče igrati novih komadov z aktualnih albumov oziroma ne odgovori na vprašanje, kateri je tvoj najljubši album, z »najnovejši«. Po strastnem plesu sem potreboval kozarec mrzle vode, da sem se pripravil na naslednje glasbeno dejanje.

Visions of Atlantis na Area 53 Festivalu 2023
To je band, ki je na skupni turneji in prijateljuje z Autumn Bride, vendar z bolj gusarsko tematiko (že ime nakazuje na globino morja). Voda je bila dobra ideja, a nisem računal še na metaforično morsko osvežitev. Tempo in vzdušje sta se glede na Legion of The Damned občutno umirila in prav ustrezalo mi je v miru na levi polovici odra spremljati nastop. Nisem nikoli šel v globine banda, poznal sem le nekaj reprezentativnih komadov, kot so Master the Hurricane, The Deep & The Dark in Melancholy Angel, kar je bilo dovolj za prijetno doživljanje koncerta. Le zakaj niso, podobno kot njihovi prijatelji Autumn Bride, delali reklame za kakšno znamko ruma, saj bi dobro pasalo v kontekst.

Dark Funeral na Area 53 Festivalu 2023
Déjà vu na včerajšnji dan, ko so ob isti uri nastopali Marduk in bili pufer monotonosti ter svež veter spremembe. V petek je black metal popestril dominanten powermetalski dan, v soboto pa simfonično/gotski. Dark Funeral so nekateri rojaki iz Radelj ob Dravi nazivali z »Darčnov pogreb« z izrazitim lokalnim narečjem in so mi zatorej že dolgo znani. Ker sem se med gusarskim iskanjem izgubljenega mesta Atlantis dobro spočil, sem bil pripravljen kršiti drugo božjo zapoved, ki prepoveduje skrunjenje božjega imena. Dobro hidriran sem si drznil privoščiti pivo in se prepustil blast beatom. Ko mi je pivo stopilo v glavo, se mi je zdelo zabavno, če bi v glavi hipotetično kršil vseh deset božjih zapovedi. Ko sem jih ponovil v glavi, sem se ugriznil v jezik, saj so namreč nekatere, kot so »Ne ubijaj!«, »Ne kradi!«, »Ne pričaj po krivem!«, »Spoštuj očeta in mater!« dejansko moralno nesporne in bi vsakemu duševno zdravemu odraslemu morale biti samoumevne. Zato sem se osredotočil kršiti bolj dogmatske zapovedi tipa »Veruj v enega boga!«, »Posvečuj Gospodov dan!« in tiste, ki delujejo proti človeški naravi, kot so »Ne nečistuj!«,  »Ne želi bližnjega žene!«,  »Ne želi bližnjega blaga!«. Ozrl sem se okoli sebe in si ogledal mnoge ritke in obline. Nato sem si zaželel, da bi nalašč požrl sladkarije mojih otrok. S koncertom na soboto in satanistično tematiko a sem prekršil dogmatske zapovedi. Ta miselni eksperiment me je zabaval med setom, ki se je bližal h koncu. Ob slovesu Dark Funeral se je začenjalo temniti, kot da bi Satan sam začel klicati temo nad svoje podanike.

Hammerfall na Area 53 Festivalu 2023
Dovršeno je. Zgodba se končuje. V tem kontekstu je celotna ekipa organizatorjev stopila na oder, kjer se je s kratkim govorom zahvalila ljudem za obisk in podporo ter izrazila upanje, da bo festival ostal prisoten še mnoga leta. Skupno je ekipa s tremi glavnimi organizatorji, prostovoljci in Jezusom štela okoli dvajset ljudi. Publika se je organizatorjem zahvalila z glasnim aplavzom. Če je bila rdeča nit festivala power metal, pa naj se še konča v tem slogu. Oder so zavzeli Hammerfall, legende in pionirji power metala, ki so opravili ogromno za razvoj žanra. Ne vem, kaj naj povem. Vsak, ki je Hammerfall že kdaj videl v živo, mu je jasno, kaj so ponudili. Epsko popotovanje po mitologiji in prepevanje melodičnih refrenov z dvignjenimi rogovi. Da za spremembo ne ponudim na krožniku servirane setliste (tako mi vsaj ne bo saj-veš-kdo gledal na krožnik): Bratovščina, dvignimo kladivo zore visoko, naj pade kladivo za vsako ceno, četudi obstane le poslednji mož! Škrlatna nevihta naj vzplameni ogenj v našem srcu!

Splošni vtis o Area 53 Festivalu 2023
Na Area 53 Festivalu sem bil prvič in moram priznati, da sem v splošnem nad festivalom več kot zadovoljen. Zagotovo se bom še vrnil in upam, da bo organizatorjem na dolgi rok uspelo festival postaviti na metalski zemljevid. Nekaj misli:

– 5 minut hoje od vhoda festivala je ogromno parkirišče brez zapornice, ki pripada nakupovalnemu centru, ter ločeno parkirišče za enodnevne obiskovalce.
– Zastonj pitna voda za vse obiskovalce pri šanku.
– Jezus je hladil pregrete obiskovalce z vodo.
– Hrana na voljo na prizorišču (sicer hitra hrana tipa hot dog, pomfri, pohano meso). Na voljo tudi veganski hot dog. Kot vegetarijanec sem pogrešal sveže jedi iz zelenjave ter morda ribe.
– Sence je na prizorišču bolj malo, ob hudi vročini zna biti neprijetno ob segretem asfaltu.
– 0.5 l piva stane 5,50 EUR plus 1 EUR kavcije za kozarec.
– WC-ji čisti in dobro vzdrževani.
– Mesto Leoben (ca. 25.000 prebivalcev) je 15 do 25 min peš od prizorišča.
– Nobenih zamud z urnikom, koncertna organizacija profesionalna.
– Prva pomoč in civilna zaščita redno patruljirali in pomagali ljudem.
– Zvok je bil v osnovi v redu, tu in tam se je sfižil zaradi vetra/vremena.
– Ob nalivih in dežju, kakršen je bil v četrtek, se nimaš kam skriti, a pri merch šotoru lahko kupiš poncho za 2 EUR.
– Le dve merch stojnici poleg uradne stojnice založbe Napalm Records, kjer si lahko kupil majice nastopajočih, njihovih bandov in določene Napalm Records izdelke.

SORODNE VSEBINE:
18. 7. 2023Area 53 Festival 2023, 2. dan / Reportaže
17. 7. 2023Area 53 Festival 2023, 1. dan / Reportaže
27. 10. 2006Hammerfall / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
18. 4. 2024
Inquisition / Demonical
Reportaža
16. 4. 2024
VV / Zetra
Reportaža
15. 4. 2024
Judas Priest / Saxon / Uriah Heep
Reportaža
10. 4. 2024
Mr. Big / Jared James Nichols
Reportaža
8. 4. 2024
Angelus Apatrida / Battlecreek
Reportaža
5. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 2. dan
Reportaža
4. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 1. dan
Reportaža
2. 4. 2024
Cvinger / Marax
KONCERTI & FESTIVALI
21. 4. 2024
1914, White Ward, Funeral Pile, Three Eyes Of The Void
Backstage, München, Nemčija
21. 4. 2024
Grima, Ultar
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
22. 4. 2024
Ozric Tentacles, Silas & Saski
TrainStation SubArt, Kranj
23. 4. 2024
Godspeed You! Black Emperor
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 4. 2024
Consumer, Trigger
Kontejnr, Postojna
24. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof, Ayd
Orto Bar, Ljubljana