Na današnji dan
1998
King Diamond izdajo osmi album Voodoo
NAGRADNE IGRE
Traja do: 18. 2. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

16. 8. 2022

Brutal Janez Fest 2022, 1. dan

Štuk, Maribor / 12. 8. 2022

Pa smo ga dočakali. Prihod Brutalnega Janeza in njegove družbe v Maribor. Pisati reportažo ob bolj ali manj tesni vpetosti v organizacijo dogodka je izjemno zanimiva stvar, a vsekakor bova s soavtorjem besedila poskušala čim bolje zajeti dogajanje na drugi ediciji festivala. Dogajalni teden je na zemljevidu metala ponujal kar nekaj dogodkov. Precej je odmeval koncert skupin Lamb Of God, Kreator in ostalih v Ljubljani, mnogi pa so romali tudi na festival Brutal Assault. A nič ne de, na Štuku je bilo vseeno tako prvi kot drugi dan pestro. Oba dneva skupaj sta ponujala nastope 11 tujih in domačih zasedb, katerih zvrsti so se gibale od grindcora do temačno upočasnjenega black metala. Tako kot zasedbe pa so tudi obiskovalci bili domači in tuji. Slednji so v večjem številu obiskali štajersko prestolnico v petek, ko so bili nosilci večera madžarski Sear Bliss in mednarodni Melechesh. (Tina)

UPORABNIKI NA BRUTAL JANEZ FESTU 2022
Festival so otvorili lokalci Uporabniki, ki so Mariboru (skoraj že) preveč znani. Fantje, ki igrajo na momente surov, na momente melodičen thrash metal, sem v zadnjem letu dni na mariborskih odrih videla vsaj štirikrat. Trditi, da se je njihova prezenca na odru kakor koli spremenila, ravno ne morem, skrbijo pa, da se veča število avtorskih komadov in manjša število priredb, ki jih vključujejo v svoj repertoar. Kot že večkrat zapisano, njihova glasba črpa navdih iz velikanov thrasha, kar je slišati predvsem v rezkosti kitar, stilu vokaliziranja in melodičnosti, ki me je večkrat spomnila na Metallico. Ob koncu nastopa Uporabniki niso izpustili dveh zelo stalnih priredb, in sicer Gimme, Gimme od ABBE ter Battery od omenjenih Metallica. Me je pa zmotila ena stvar. Glede na to, da so otvorili festival, sem nekako pričakovala povabilo k udeležbi na koncertih, ki še sledijo v okviru festivala, namesto tega pa so sicer precej maloštevilčno publiko raje povabili na še enega izmed svojih koncertov prav ob koncu taistega dogajalnega vikenda na Štuku. Vsakemu svoje, a za moja ušesa se festival še ni uradno prav začel. (Tina)

IN HEAVEN NA BRUTAL JANEZ FESTU 2022
In Heaven, ki so bili še do nedavnega depression-core/trap metal trio, so se na Štuku premierno predstavili kot kvartet. Konec julija se jim je namreč pridružil bobnar, ki je poskrbel za dodatne globine in predvsem močno potrebne poudarke in dodatke elektroniki. Ko sem jih prvič videla v dvorani Gustaf, je bilo vse preveč zame in sem že pred koncem koncerta odšla iz dvorane. Tokrat pa je bilo veliko pomembnih dejavnikov, ki so me zadržali v dvorani. Prvi je bil zagotovo odličen zvok, ki je bil bolj ali manj ravno prav glasen in razločen pri vseh zasedbah. Drugi so zagotovo bili bobni, ki so prinesli glasbi potrebno globino. Zasedba je imela tudi bistveno več poslušalcev kot njihovi predhodniki, na odru pa so delovali – kot vedno – zelo energično. Njihova setlista je sestavljala komade, skozi katere so predstavili tako depressioncore, trap in lofi smer svoje glasbe oziroma tako novi EP Greatness kot album Calling It Hell Would Have Been Kind. Vsekakor gre za izjemno uigrano zasedbo, ki že s svojo prezenco na odru privabi k sodelovanju in odzivanju na njihovo glasbo. (Tina)

DECLINE THE FALL NA BRUTAL JANEZ FESTU 2022
Zame pravo otvoritev festivala pa so predstavljali Decline The Fall. Melodična metalcore zasedba v originalu z Malte, ima sedaj že dva člana iz Maribora. Kitarist Sašo je z zasedbo že nekaj časa, basist Davor pa je tokrat z njimi stal na odru drugič. Da imajo fantje kar nekaj poslušalcev med publiko, je bilo jasno že na začetku njihovega koncerta, saj se je prostor pred odrom konkretno napolnil. Glede na pogovore po koncertu so imeli sicer pri prvih nekaj komadih tehnične težave, kar pa sama nisem opazila ali slišala. Peterica je tokrat po aprilski 13. ediciji Metal Erection nastopila v Mariboru drugič v manj kot pol leta, tako da posebne razlike v setlisti ni bilo, za razliko od njihovega prvega koncerta tukaj, pa je bila publika že stopničko bolj razgreta. Vrtele so se prve čupe in ob komadu Sinister se je odvil prvi mosh pit festivala. Res udarni aktualni single je z energijo na odru, odlično uigranostjo in celotno prezenco na odru poskrbel za glasne odzive in res tisti pravi začetek večera. Seveda moram spet omeniti ponovno skandiranje »Pučko, Pučko!!!« (kitaristov priimek) in glede na izjave po koncertu je v Mariboru zasedba njegova oziroma bi se morala za te trenutke preimenovati. Če malo (pre)hitro pogledam na podporo, ki so jo dobile določene zasedbe v sobotnem večeru, bi si res želela, da bi se štajerska oziroma domača publika tako energično in številčno odzvala tudi na zasedbe, ki v Mariboru ne nastopajo tako pogosto, a si podporo in odziv več kot zaslužijo. A o tem v nadaljevanju. (Tina)

SEAR BLISS NA BRUTAL JANEZ FESTU 2022
Po treh žanrsko meni osebno manj zanimivih zasedbah je končno napočil čas, da se ponovno srečam s Sear Bliss, ki so pohod po slovenskih odrih začeli že davnega leta 2003. Tako so bila pričakovanja z moje strani vsekakor zelo visoka, saj so na vseh nastopih, ki sem jih spremljal, pustili zelo globok pečat. Sprva sem sicer dobil občutek, da bodo Madžari s svojevrstnim atmosferičnim black metalom poskrbeli za menjavo generacij pod odrom, a se je zelo hitro izkazalo, da je mogoče prav njihova mešanica surovega black metala ter atmosferike z uporabo pozavne, ki definitivno ni vsakdanja, poskrbela za začetno začudenje in kasnejše odobravanje vseh navzočih v dvorani. Kot že rečeno, so Sear Bliss stari znanci slovenskih odrov, in temu primerno so tudi upravičili mesto enega od headlinerjev prvega večera. Izjemna uigranost in odrska prezenca je vsem navdušencem, tudi tistim, ki banda prej še niso poznali, na široko odprla usta in publika, čeprav ne v želenem številu, je izjemno energijo vračala, med drugim s skandiranjem. Sear Bliss so se v nekaj več kot uro dolgem nastopu sprehodili skoraj skozi celotno diskografijo in starim fenom s kakšnim biserom iz preteklosti narisali nasmešek na obraz. Tako se tudi sam nisem mogel zadržati in se ob najavi komada As The Bliss Is Burning stopil v prvo vrsto in konkretno razmigal vratne mišice. Dejstvo, da je nastop Madžarov minil prehitro, priča le o tem, da so poskrbeli za še en koncert, ki ne bo šel hitro v pozabo. (Žiga)

PLESNA SKUPINA NOIR NA BRUTAL JANEZ FESTU 2022
Sledil je premor in priprava odra za nastop drugih headlinerjev večera. V tem času se po navadi dvorana izprazni in večina obiskovalcev gre navlažit suho grlo ali si ohladit razgreto glavo pred nadaljevanjem koncerta. A tokrat je v dvorani ostalo kar lepo število obiskovalcev. Zadeva je zelo preprosta, saj se je pred nastopom Melechesh obetal še nastop plesne skupine Noir, ki je predstavljal nekakšno presenečenje in ogrevanje pred samim vrhuncem večera. In punce so občinstvo s svojim nastopom še kako ogrele. Trebušni ples je že sam po sebi nekaj posebnega in z zapeljivostjo ter mističnostjo pritegne marsikateri pogled, ki ga plesalke s hipnotičnim gibanjem teles omamita in s pomočjo orientalskih ritmov gledalca popeljeta v prav poseben svet. Plesna skupina Noir je prikazala izjemen nastop, ki je na koncu požel bučen aplavz in poskrbel za pravšnjo ogrevanje pred glavnim bandom večera. (Žiga)

MELECHESH NA BRUTAL JANEZ FESTU 2022
Kot zadnji so oder mariborske dvorane Štuk zasedli Melechesh. Čeprav gre pri njih v osnovi za izraelsko zasedbo, lahko brez zadržkov rečem, da so že kar domača zasedba, saj dva člana prihajata iz Slovenije, in kot je sam vodja zasedbe Ashmedi tudi poudaril, je to zanj koncert na domačem odru oziroma domačih tleh, saj mu je Maribor prirasel k srcu in se vedno znova z veseljem vrača v štajersko prestolnico. Prav ta občutek domačnosti so oboževalci začutili že na samem začetku, kar je pripomoglo k še boljšemu koncertu in zaključku večera. Melechesh v svetu metala predstavlja unikatni band, ki surovemu in brutalnemu black metalu vliva orientalsko melodiko in s tem raznolikost žanra razprostira v še širša obzorja. Ta edinstvenost je razlog, da je band že ob samem začetku požel bučne odzive, ki so se iz komada v komad le še stopnjevali. Posledično se je to poznalo tudi na odru, saj so fantje vidno uživali ter razgreto občinstvo še naprej spodbujali k skandiranju. In zato je na tem mestu treba povedati, da že vsi nestrpno čakamo, kdaj bo luč sveta ugledal naslednik celovečerca Enki, ki je izšel že daljnega leta 2015. Band je skozi celoten nastop držal izjemen tempo in z izborom komadov publiki omogočil dokončno eksplozijo energije, ki smo jo lahko bili kljub malce manjšemu številu v obliki walla of death deležni prav vsi. (Žiga)

Zame se je prvi dan Brutal Janez Festa končal kaj kmalu po nastopu Melechesh, nekateri pa so nadaljevali še pozno v noč, saj je za to poskrbel DJ Destroyer. Pod črto se je prvi dan končal nad pričakovanji, saj sta oba headlinerja večera upravičila svoj sloves in brez izjeme poskrbela, da se bo o teh dveh nastopih še nekaj časa govorilo. O tem priča tudi dejstvo, da sta se na koncertu znašla fant in punca, ki sta na nastop Sear Bliss pripotovala s Slovaške. To pove zelo veliko in je samo dokaz, da je Brutalni Janez prešel domače meje in bo za to skrbel še v prihodnje. (Žiga)

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
25. 11. 2022Iz zakulisja: Melechesh / Galerija
17. 8. 2022Brutal Janez Fest 2022, 2. dan / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
21. 2. 2024
Kataklysm / Fleshgod Apocalypse / Stillbirth
Reportaža
13. 2. 2024
Tribute to Paranoid 25: Eruption / Dickless Tracy
Reportaža
12. 2. 2024
KHNVM / Damnation
Reportaža
6. 2. 2024
Hoba / Woygn / Ayd
Reportaža
5. 2. 2024
Stone Horns / Terminal Disease
Reportaža
25. 12. 2023
Nubivagant / Kamra / Pyra
Reportaža
22. 12. 2023
Kraanium / Brutal Sphincter / Glista
Reportaža
21. 12. 2023
Eindhoven Metal Meeting 2023, 2. dan
KONCERTI & FESTIVALI
24. 2. 2024
Burial, Ensanguinate
Klub eMCe plac, Velenje
24. 2. 2024
Human Host Body, Omega Sun, Guattari, Paranoise, NOAIR
Center mladih Koper
29. 2. 2024
Suicide Silence
Dürer Kert, Budimpešta, Madžarska
29. 2. 2024
Hard Rock Night: Guilty Of Joy, Life On Display
Orto Bar, Ljubljana
29. 2. 2024
KoD: Spirits of Stygia, Smedja in Smetke, Čarne Marjetice
Menza pri Koritu, Ljubljana
1. 3. 2024
Thy Light, Afraid of Destiny
Orto bar, Ljubljana