REPORTAŽE

11. 6. 2024

Cvinger / Marax

Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor / 8. 6. 2024

Minuli vikend, natančneje v soboto, 8. 6. 2024, so v štajerski prestolnici Defenders of Metal Maribor pripravili pravo črnometalsko poslastico. Postregli so s koncertom simfonične black metal zasedbe Marax in velikašev ekstremnega metala Cvinger. Slednji veljajo za ambasadorje ekstremnega black metala na domačih tleh, ki so prepoznavnost hkrati dosegli tudi na mednarodnem nivoju. S tremi izjemno dobro sprejetimi studijskimi albumi so ustvarili podobo, ki jo zvesto negujejo tudi z nastopi v živo. Spremljevalci Marax pa so pripadniki nekoliko manj ekstremnega in bolj melodičnega black metala, ki opevajo predvsem čarovništvo in smrt. Ponašajo se z enim studijskim celovečercem in številnimi EP-ji. Njihova posebnost je ta, da imajo na vokalu žensko Anin Astaroth, ki z dokaj svojevrstno vokalno tehniko skupini doda unikatno piko na »i«.

Koncert se je odvil v dvorani Gustaf v Mariboru. Na to dvorano imam iz najstniških let številne zanimive spomine. Sem smo prav pogosto zahajali še kot srednješolci in ravno tukaj sem prvič v živo videl skupine, ki smo jih kot najstniki tako zelo občudovali. Tisti starošolski, pristni duh tukaj še vedno živi.

Točno ob 22.00 so nas utripajoče luči pred dvorano opozorile, da se bo koncert vsak čas začel. Tako preprosta, a zelo efektivna gesta, ki bi jo lahko prakticiral tudi marsikateri drugi organizator koncertov, saj po eni strani na ta način poskrbi, da publika ne zamudi začetka, po drugi pa, da skupine ne otvorijo koncertov pred tremi gosti, ki so takrat slučajno v dvorani.

Za Marax je značilno, ali pa sem morda jaz po nekem naključju zmeraj tako naletel, da nastopajo kot trojec: kitara, bobni in vokal. Kar je po mojem škoda, saj skupina ustvarja zelo polno glasbo in kljub posneti violini ter klaviaturam v živo tega občutka nekako ne oddaja v vsej svoji lepoti. Enostavno mi na odru manjkata druga kitara in bas. Nastop je bil sam po sebi vsekakor zelo suveren in nekoliko bolj dinamičen, kot smo ga bili od njih do sedaj vajeni. Tokrat se je Anin precej razživela. Njen nastop je bil manj statičen kot po navadi, parkrat so po zraku zavihteli tudi njeni lasje, in če si bil pozoren, si za delček momenta lahko celo zasledil njen nasmešek. Prvič do sedaj je bila prisotna tudi neposredna komunikacija s publiko in nagovori k sodelovanju v smislu glasnega vzklikanja »Hey, hey …«. Skupina je prav tako naznanila, da bo vsak čas izdala drugi celovečerec, s katerega nam je vrgla kost z naslovom Trinity. Če ta skladba predstavlja vzorčni primer s prihajajočega albuma, se nam zagotovo ne obeta kaj slabega. Kot že rečeno, je bil nastop vreden pohvale, vsekakor pa si želim skupino v prihodnje videti tudi z dodatno kitaro in basom.

Setlista Marax: Intro – The Abyss of Illusions, Reliquishment of Existence, Witchcraft, The Goddess of Death, Sacrifice, Chaos and Destruction, Trinity, Spirits of the Dead, Désespoir, My Glorious Death, Outro – Into the Darkness.

Okoli 23.30 so ob soju sveč in oltarja, obogatenega s kostmi in krvjo, na odru začeli mesariti Cvinger. Skupina je z energičnim nastopom in agresivnostjo, izraženo skozi mesarske note, ter hitrimi ritmi v trenutku ustvarila ozračje, ki bi ga lahko rezal z nožem. Vedno znova pa me fascinira pevec Lucerus, ki daje vtis neke demonske entitete iz onstranstva. Ta entiteta ima sposobnost hkrati oddajati občutek popolne spokojnosti in katarze, na drugi strani pa agresivnosti in dominance. Kako mu to uspeva, si ne znam razložiti, a dejstvo je, da gre za izjemno karizmatično pojavo, ki odločilno vpliva na celostno podobo skupine. Pozornost je nase pritegnil tudi kitarist Ichor, ki je s hudomušnimi vragolijami v ozadju nekako popestril celotno dogajanje na odru. Skupina je vsekakor dobro uigrana in nam je ponudila en fantastičen koncert tako s starejšimi kot tudi novimi skladbami. Obvezno pa moram poudariti tudi kakovost zvoka, ki je bila tokrat prvorazredna. Odlično so prišle do izraza linije bas kitare, ki še posebej izstopajo v skladbi Blood Catharsis and the Mantra of Depravity z aktualnega albuma Doctrines by the Figures of Črnobog.

Setlista Cvinger: Intro, Embodied in Incense, Beheading the Desert Prophet, Reclaim the Crown, Blood Catharsis and the Mantra of Depravity, Among the Crucified, Cosmic Realm, Monastery of Fallen, Doctrines by the Figures of Črnobog, Slava, Weak to the Gallows, Revelation of the Three-Headed One, Outro: Amen.

Koncert je bil odlično izveden in izpeljan. Pohvale gredo tako organizatorju kot tudi skupinam.

SORODNE VSEBINE:
13. 6. 2024Cvinger / Marax / Galerija
10. 4. 2024Cvinger / Marax / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
12. 6. 2024
Tool / Night Verses
Reportaža
11. 6. 2024
Cvinger / Marax
Reportaža
11. 6. 2024
Pomaranča / Metalsteel
Reportaža
10. 6. 2024
Corey Taylor – Europe 2024
Reportaža
6. 6. 2024
Pokalica: Jegulja in Britof
Reportaža
5. 6. 2024
Metallica – No Repeat Weekend, 2. dan
Reportaža
4. 6. 2024
Metallica – No Repeat Weekend, 1. dan
Reportaža
30. 5. 2024
Steelfest Open Air 2024, 3. dan
KONCERTI & FESTIVALI
13. 6. 2024
Igorrr, Sanguisugabogg
Kino Šiška, Ljubljana
13. 6. 2024
Avenged Sevenfold
Firenze Rocks
16. 6. 2024
Body Count
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Tolminator Warmup Show: Brujeria, Smedja in Smetke
Menza pri Koritu, Ljubljana
21. 6. 2024
Heretic Feast 2024
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
23. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija