Na današnji dan
2012
Dragonforce izdajo svoj peti album The Power Within, ki je prvi izid z vokalistom Marcom Hudsonom
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

27. 3. 2024

Cynic / Obscura / Cryptosis

Orto Bar, Ljubljana / 24. 3. 2024

V nedeljo nas je pod okriljem Dirty Skunks v Orto Baru pričakal še en odličen glasbeni večer, tokrat v znamenju progresivnega in tehničnega death metala. Koncert je del turneje z imenom »The Focus of A Valediction European Tour 2024«. Že igra besed v poimenovanju nam pove, da sta na turneji kot co-headlinerja združila moči Cynic z namenom obeležitve 30. obletnice leta 1993 izdanega kultnega albuma Focus in Obscura s poudarkom na zadnjem albumu, imenovanem A Valediction. Na turnejo so za uvodne takte povabili še nizozemski progresivni thrash trio Cryptosis.

Ko sem malo čez sedmo zvečer vstopil v Orto Bar, me je najprej prešinila misel: Uf, danes se bo pa trlo ljudi. In nisem bil edini. Med pogovorom sem ujel še nekaj udeležencev, ki so bili pozitivno šokirani nad velikim številom zgodnjih obiskovalcev. Že par minut pred samim začetkom sem se komaj prebil mimo mize za merch in šanka v dvorano. Udeleženci so na koncert prišli tudi iz vseh naših sosednjih držav, vsaj po govorjenih jezikih sodeč.

In kmalu se je začelo zares. Čeprav za uradni začetek skupine Cryptosis velja leto 2020, pa skupina le ni tako nova in neizkušena. Že leta 2013 so člani ustanovili skupino Distillator. Po sedmih letih preigravanja old-school thrasha so se odločili za drzno potezo – preimenovali so se v Cryptosis in začeli znova, tokrat bolj odprti za progresivno in atmosferično različico thrash metala.

S futurističnim introm in tehnično kitarsko solažo, ki sledi, so s skladbo Decypher energično začeli svoj nastop v Orto Baru. Karizmatični frontman je bil ves čas v stiku s publiko, jo že po dveh komadih osvojil in napolnil dvorano. Zasluženo. Glasba je bila nabita z močjo, dinamiko in tehnično spretnostjo. Večina skladb je bila z njihovega albuma Bionic Swarm, v tokratni repertoar so dodali še skladbo The Silent Call z zadnjega EP-ja, kjer skladbo zanimivo popestrijo atmosferični zvoki. Tega večera se niso pozabili niti večkrat zahvaliti za podporo, in sicer s »Huala lepa«. Ne dvomim, da bo skupina še naprej navduševala. Publika je bila ogreta in cilj je bil dosežen.

Setlista Cryptosis: Decypher, Death Technology, Prospect of Immortality, Transcendence, Conjuring the Egoist, The Silent Call, Flux Divergence.

Naslednji so bili na vrsti nemški tehnični death metalci Obscura. Po štirih letih so nas zopet razveselili na odru Orto Bara. Dokaz, da so v Sloveniji zelo priljubljeni, je bila polna dvorana že pred začetkom nastopa. Obscura so začeli s čudovitim basistovim uvodom na fretless basu v skladbo Forsaken, otvoritveno skladbo z zadnjega albuma, ki je takoj dvignila množico oboževalcev. Zvok dveh kitar v uigranem sozvočju je bil odličen že od prve skladbe dalje. Vidno zadovoljen in ves koncert nasmejan frontman Steffen Kummerer je takoj prepoznal navdušenje pod odrom. Sploh pri tistih, ki so znali vsa besedila na pamet. Kaj hitro po uvodnih skladbah je najbolj zagnane povabil v moshpit in ni mu bilo treba dvakrat reči. Publika je uživala. Kljub kompleksnosti in tehnični dovršenosti njihovo glasbo zlahka vzljubijo tudi ljubitelji melodičnega death metala. Vsaj malo smo lahko zadihali pri najbolj progresivni skladbi v njihovem tokratnem repertoarju – instrumentalni Orbital Elements. Potem pa spet pojačanje tempa z naslovno skladbo albuma Akróasis, tokrat navdušenci v prvih vrstah niso potrebovali dodatne spodbude za moshpit. Do konca so se še nekajkrat razmetali. To je bil še en nepozaben dogodek za vse oboževalce Obscure in tehničnega death metala.

Setlista Obscura: Forsaken, Emergent Evolution, Mortification of the Vulgar Sun, Devoured Usurper, Orbital Elements, Akróasis, The Anticosmic Overload, Septuagint, When Stars Collide

In nato še Cynic. Američani so bili nazadnje v Sloveniji pred več kot dvanajstimi leti. Kar nekaj ljubiteljev njihove glasbe se je pred koncertom pohvalilo, da so bili tudi že leta 2011 na njihovem koncertu v Ljubljani, tedaj v Gali hali. Od takrat sta žal že preminula nekdanja člana skupine, ustanovni član bobnar Sean Reinert in dolgoletni basist Sean Malone, ki sta sestavljala eno od najboljših ritem zasedb v zgodovini ne samo tovrstne glasbe.

Že takoj po končanem glasbenem nastopu zasedbe Obscura, torej vsaj 20 minut do predvidenega začetka zadnjih nastopajočih, so oboževalci napolnili prvih 10–15 vrst pred odrom in potrpežljivo čakali na nastop. Ko se je med pripravo odra prvič prikazal Paul Masvidal, ustanovitelj in gonilna sila skupine, so ga z bučnim aplavzom navdušeno pozdravili.

Ko so pričeli, sem imel občutek, da ima Paul nekaj težav s slušalkami, tudi njegov robotiziran vokal se na začetku ni najbolje slišal. Kot gost na turneji se jim je za growl vokale pri preigravanju skladb z albuma Focus pridružil kar že omenjeni frontman zasedbe Obscura Steffen Kummerer.

Koncert je bil sestavljen iz dveh delov. Najprej so Cynic na zanje značilnih headless kitarah odigrali vse skladbe s kultnega albuma Focus v istem vrstnem redu, kot so predstavljene na albumu. Inovativna glasba death metala s primesmi jazza in uporaba vokoderja, ki daje Paulovemu glasu sintetiziran zvok, sta res nekaj edinstvenega.

Po krajšem premoru (in manjših tehničnih zapletih) pa so odigrali še venček skladb iz kasnejšega obdobja po ponovni združitvi.

Pod odrom pa sem začutil neizmerno spoštovanje. Spoštovanje do Paula, spoštovanje do njegove glasbe. Album Focus je bil pred svojim časom in je vplival na ogromno kasnejših glasbenih zasedb, sploh progresivnih. Z besedami današnjega časa bi rekli, da je (bil) Paul vplivnež. Skladbe smo požirali drugo za drugo. Magično. Eno samo občudovanje. Občudovanje kreativnosti človeškega uma. Občudovanje ponižnosti na odru kljub vsej glasbeni kompleksnosti. Uf, koliko duše je v tej glasbi. Ko enostavno začutiš srečo pa niti ne veš, zakaj in od kod. Verjetno ni preveč bogoskrunsko, če napišem, da so Cynic dokaz, da je možno tudi k death metalu pristopiti s čustveno globino in empatijo?

Setlista Cynic, prvi del: album Focus (Veil of Maya, Celestial Voyage, The Eagle Nature, Sentiment, I'm but a Wave to..., Uroboric Forms, Textures, How Could I). Drugi del: Kindly Bent to Free Us, In a Multiverse Where Atoms Sing, Carbon-Based Anatomy, Adam's Murmur, Evolutionary Sleeper.

Po koncu se je dvorana kar hitro spraznila. Hja, naslednji dan je bil ponedeljek … Še malo zasanjan sem na poti domov razmišljal o veličini glasbe in glasbenih dogodkov. Prešinilo me je vprašanje, ali bi takšno glasbeno doživetje uspela ustvariti umetna inteligenca. Ni šans. To zmore le človek.

SORODNE VSEBINE:
28. 3. 2024Cynic / Obscura / Cryptosis / Galerija
27. 10. 2009Brutal Assault 2009 / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
15. 4. 2024
Judas Priest / Saxon / Uriah Heep
Reportaža
10. 4. 2024
Mr. Big / Jared James Nichols
Reportaža
8. 4. 2024
Angelus Apatrida / Battlecreek
Reportaža
5. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 2. dan
Reportaža
4. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 1. dan
Reportaža
2. 4. 2024
Cvinger / Marax
Reportaža
27. 3. 2024
Cynic / Obscura / Cryptosis
Reportaža
26. 3. 2024
Enslaved / Svalbard / Wayfarer
KONCERTI & FESTIVALI
16. 4. 2024
Inquisition, Demonical
Orto Bar, Ljubljana
16. 4. 2024
Finntroll, Metsatöll, Suotana
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
17. 4. 2024
Cronica, Cremisi, Dark Sphere
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
18. 4. 2024
Tarot, Woygn
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
19. 4. 2024
Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators, Mammoth WVH
MVM Dome, Budimpešta, Madžarska
19. 4. 2024
Metal Fusion: Sakrabolt, Corpse Grinder, Force of Impact
Mladinski center Zagorje ob Savi