Na današnji dan
1984
Venom izdajo kontroverzni album At War With Satan
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

21. 12. 2023

Eindhoven Metal Meeting 2023, 2. dan

Effenaar, Eindhoven, Nizozemska / 9. 12. 2023

Potem ko sem prvi festivalski dan v Eindhovnu spremljal malenkost bolj zadržano (z novinarskega vidika seveda), se je drugi dan festivala Eindhoven Metal Meeting zame začel že kar »zgodaj« in sem se v dvorano odpravil v pričakovanju novega odličnega metalsko obarvanega dneva. Temu gre pripisati obsežen nabor bandov, ki je tudi drugi dan z žanrsko kar pestro paleto že ob samem začetku poskrbel za navdušenje kar lepega števila obiskovalcev. (Žiga)

Drugi dan so na festivalu Eindhoven Metal Meeting nastopile naslednje zasedbe:

Glavni oder:
16.00–16.40 Cryptosis
17.00–17.40 In Aphelion
18.00–18.50 Sulpher Aeon
19.20–20.10 Holy Moses
20.40–21.50 Sodom
22.20–23.30 Overkill
00.00–00.50 Urgehal
01.10–01.50 Whiskey Ritual

Mali oder:
15.30–16.00 Profanity
16.20–17.00 Haliphron
17.20–18.00 Graceless
18.20–19.10 Cyclone
19.30–20.30 Thyrfing
20.50–21.40 Ellende
22.00–22.40 Koldbrann
23.00–23.50 Chris Holmes
00.10–01.00 Thy Light
01.20–02.00 Spasm

Haliphron na Eindhoven Metal Meetingu 2023
Haliphron je nizozemska simfonična blackened death metal zasedba, za katero sem prvič slišal na letošnjem Inferno Metal Festivalu in mi je bilo takrat namignjeno, da bi se band splačalo vzeti pod drobnogled. Seveda te možnosti nisem želel izpustiti in sem se, kot rečeno, zelo hitro odpravil v manjšo dvorano, kjer so se za nastop pripravljali »domačini« Haliphron. Očitno nisem bil edini, ki je želel preveriti, kako Haliphron zvenijo v živo, saj je bila dvorana že kar dobro napolnjena. Ali sta za to bili krivi pripadnici ženskega spola na vokalu in bas kitari, ni mogoče potrditi z zagotovostjo, so pa že uvodni zvoki iz ozvočenja potrdili, da Haliphron vedo, kako se stvarem streže, in so ob simfonični podlagi huronsko zagrmeli med publiko. Kot je zdaj pri meni že nekako običajno, se pred prvim srečanjem z novim bandom ne poglobim v njihovo delo, temveč se enostavno prepustim toku glasbe na kraju zločina, kar tudi tokrat ni bila napačna odločitev, saj so me Haliphron s catchy riffi in nalezljivimi melodijami v mislih hitro popeljali v zlate čase, ko so Dimmu Borgir in Cradle Of Filth kraljevali s simfoniko. Haliphron so letos izdali prvenec Prey in tudi tega pobliže predstavili publiki, ki je kljub številčnosti bila za prikazano in slišano preveč anemična, saj je band v odlično celoto združil agresivne in močne riffe s predrznimi simfoničnimi vložki, piko na i pa je postavila vokalistka Marloes Voskuil, katere growl je prodrl do zadnje vrste v dvorani. Ker se predhodno nisem pripravil in mi nagovori v nizozemščini kaj dosti niso pomagali, sem ujel le naslov komada The Resistance, ki me je tudi najbolj prepričal. Ob bok tej skladbi bi mogoče še postavil naslovni komad Prey in Unidentified Mass, kjer je Marloes končno dosegla publiko, ki je skupaj z njo vzklikala Fire, Fire, Fire … Z odločitvijo ogleda nastopa Haliphron sem več kot zadovoljen, saj je band odigral prijeten set in me prepričal, da jih bom v prihodnje zares vzel pod drobnogled. (Žiga)


In Aphelion na Eindhoven Metal Meetingu 2023
Po končanem nastopu Haliphron je bil moj cilj velika dvorana. A ta naloga je bila veliko težja, kot sem si predstavljal. Šele tako sem opazil, koliko ljudi je dejansko prisluhnilo nizozemskim simfoničarjem, ki so očitno vsi imeli isti načrt kot jaz. In sicer čim prej priti v veliko dvorano in ujeti nastop švedskih black metalcev In Aphelion. Band, ki je nastal leta 2020, bi lahko na kratko opisali kot »hčerinski band« Necrophopic, saj je ena polovica In Aphelion aktivna tudi pri starejšemu bratu. In nekako tako je tudi glasbeno povezava neizbežna in tipična za švedski black metal, torej hitri in agresivni riffi, podkrepljeni z melodičnimi solažami, ki že potegnejo v heavy metal vode, a vseeno odlično sovpadajo s celotnimi aranžmaji komadov. Že po prvem komadu je v ospredje stopil vokalist in kitarist Sebastian ter povedal, da imamo srečo, saj se je pred nastopom že dalj časa boril z boleznijo, na dan koncerta pa celo izgubil glas in posledično ne ve, kako bo nastop lahko izpeljal, nakar mu v zaodrju legenda Chris Holmes pove, da naj enostavno gre na oder, in če po dveh komadih glasu ne bo več, se mora publika pač zadovoljiti z dovoljšnjo količino alkohola in bo vse v redu. No, Sebastian je zdržal do konca in v dobrih 50 minutah s kolegi na odru pripravil zavidljiv nastop. Čeprav nisem ljubitelj švedske melodike v black metalu, zato tudi banda prej nisem poznal, so mi In Aphelion mojo ozkoglednost s par zanimivimi riffi razširili ter poskrbeli, da sem se tudi sam začel aktivneje pozibavati ob njihovih vižah, od katerih se mi je najbolj v spomin utisnila Luciferian Age; mogoče ravno zaradi netipičnosti v primerjavi z ostalimi komadi. (Žiga)


Thyrfing na Eindhoven Metal Meetingu 2023
Neverjetno oziroma že skoraj bogokletno je dejstvo, da sem band, ki je grmel iz mojega ozvočenja že davnega leta 2000, uspel v živo ujeti šele 23 let kasneje. Švedski Thyrfing so viking/black metal band stare šole, ki se je sicer skozi leta žanrsko spremenil ali bolje rečeno odrasel, a ostal zvest samemu sebi. Prav ta dejstva pa ohranjajo band še vedno zanimiv in nekako sem ob najavi njihovega nastopa imel v glavi le eno: »Zdaj ali nikoli!« Že samo dejstvo, da so Thyrfing nastopili v manjši dvorani, me je nekoliko razočaralo, saj so Švedi zagotovo zreli za glavni oder. Manjša dvorana je tudi ta dan imela »porodne krče« in poskrbela, da so Thyrfing z zamudo otvorili nastop. A če sem čakal 23 let, tudi teh nekaj minut ni moralo preprečiti vzhičenja, ki sem ga začutil, ko je band končno začel svoj pohod na Eindhoven Metal Meetingu. Kljub začetnim težavam z vokalom in vmesnim izginotjem zvoka kitare so Thyrfing poskrbeli za pravo pravcato razodetje, saj so v meni vzbudili najstnika in me v spominu popeljali v brezskrbne čase. Seveda lahko to pripišem tudi komadu Mjölner, kar je po odzivih sodeč prijalo tudi ostalemu delu publike, in ti skoki po vseh izdajah gospodov so bili ključnega pomena, da skozi 11 komadov dinamika nikoli ni padla in je energija v dvorani ostala vseskozi pravšnja. Boljšega nastopa si kot krstnega nikakor ne bi mogel želeti, in ker sem človek nostalgij, sem se ob zvokih Storms of Asgard s ploščka Valdr Galga prepustil čustvom in užival. Če dvomite o mojih besedah in boste rekli, da spet pretiravam, vam polagam na srce, da si Thyrfing ogledate v živo še sami, in sicer na avstrijskem festivalu Kaltenbach Open Air 2024. (Žiga)


Ellende na Eindhoven Metal Meetingu 2023
Končno je prišel tudi čas, da se ponovno snidemo z Ellende. Avstrijski ambientalni black metalci so bili letos koncertno kar aktivni, a mi jih vseeno nikakor ni uspelo ujeti. Ob napovedi, da naj bi se po tem letu band za nekaj časa umaknil s scene, je bil to še en razlog več, da jih ujamem na njihovem zadnjem koncertu tega leta. Tri leta čakanja je enostavno predolgo in zatorej se na koncert človek odpravi na Nizozemsko. Ironično pri tem je, da band primarno prihaja iz Gradca (torej iz moje neposredne bližine), ampak pota so marsikdaj pač čudna. A vrnimo se nazaj v Eindhoven, kjer so po hitrem linechecku iz ozvočenja že zadoneli značilni uvodi, ki krasijo večino komadov iz hiše Ellende, le da smo tokrat ostali kar pri zadnji izdaji Ellenbogengesellschaft in komadu Atemzug, ki po uvodu enostavno spusti vse zavore in zareže pod kožo kot najostrejše rezilo, ki se nikakor ne ustavi. K temu dodajmo še kričeč vokal masterminda Lukasa in dobimo kombinacijo, ki ne razočara. V prejšnjih besedilih sem razglabljal o tem, kar se je tokrat potrdilo, in sicer da teža glasbe Ellende prija ob pravem razpoloženju. Ker morebiti določen del publike ni čutil tiste prave energije, je tudi dinamika pod odrom malce pešala. A osebno sem vsak ton zajemal z veliko žlico, vskraval vsak zvok, se pustil odpeljati klasikam, kot so Ballade auf den Tod ali Der letzte Marsch, in skupaj z Lukasom kričal »Ich hasse euch …«. Ellende v vsej svoji veličini – surovo, čustveno in mogočno ter prekratko. Zatorej se vidimo oktobra na Ellende v Orto Baru v sklopu njihove turneje Scherben Tour 2024. (Žiga)


Sodom na Eindhoven Metal Meetingu 2023
Preden smo si lahko privoščili konkretno dozo nemškega thrash metala, so morali Sodom mimo nekaj tehničnih težav. Stvar je bila celo tako »resna«, da je bilo treba odpreti električno omarico. A nato se je začelo. Povečini stare, gole in sive glave v publiki so kot intro zaznale zvoke bombnega napada, ki se je prelevil v komada Among the Weirdcong in Jabba the Hut, zaigrana skupaj, brez premora, iz vsega tega pa se je neposredno razvil takojšen moshpit. V nadaljevanju so se menjavali en legendarni komad za drugim, temu primerno pa je tudi vzdušje postajalo vedno bolj vroče in divje. Komadi, kot so Sodomized, An Eye for an Eye, Agent »Fucking« Orange in M16 so poskrbeli za circle pit in wall of death, na koncu se je že začel stave diving. Norišnica v pravem pomenu besede in prav prijetno presenečenje za vse, ki smo dogajanje v parterju opazovali z varne razdalje z balkona. Kot pravi zabavljač se je še enkrat več izkazal Tom Angelripper, ki nas je nagovarjal izmenično v nemščini in angleščini, s publiko delil tako vodo kot pivo, ki sicer ni bilo ravno po njegovem okusu (»Poceni Bavaria sranje!«), in poleg tega še stresel kakšno šalo iz rokava. (Dejan)

Koldbrann na Eindhoven Metal Meetingu 2023
Zaradi zamude Sodom na glavnem odru me je skrbelo, da bom zamudil band, ki je med napovedanimi najprej pritegnil mojo pozornost. Obstoj Norvežanov je po albumu Vertigo iz leta 2013 tako rekoč visel na nitki. Medtem ko je bandov black metal vsa ta leta ostal moja stalnica pri poslušanju glasbe, sem se vsakič z manjšo žalostjo spominjal svojega zadnjega stika v živo z njimi. Veselje ob novici, da se vračajo z novo glasbo in na odre, je bilo torej veliko, prav tako pa so bila visoka pričakovanja, ki jih je band brez težav izpolnil. Svoj nastop je začel počasi, in sicer z novim komadom Ingen Skånsel, ki bi glede na svojo naravo znal biti otvoritveni komad novega albuma. V drugo so nam Norvežani častili še en nov komad, in sicer Et Uomtvistelig Falsum, ki pa je bil že hitrejši in bolj energičen, v kolikor me spomin ne vara. Ker nobenega od novih komadov nisem poznal, me je malo zaskrbelo, da bo poudarek na teh prevelik, a nato je že bil na vrsti meni prvi znani komad, in sicer točno en teden pred nastopom izdan single Den 6. Massedød (Manna fra en annen himmel). Med uživanjem sem celo uspel opaziti bas solo. In postajalo je še bolje – z vrnitvijo v zgodovino. Sledili so komadi Fortapelse i Svovel og Helvetesild s prvenca, Djevelens treskeverk z Moribund in vrhunec Totalt Sjelelig Bankerott z že omenjenega Vertigo. Surovo, umazano in grobo! (Dejan)

Overkill na Eindhoven Metal Meetingu 2023
Na nastop Overkill sem zamudil, a nimam pojma, za koliko. Ko sem zavzel mesto v veliki dvorani, je v parterju spet vladala norišnica. Bolj ali manj isti osebki, ki so v Eindhoven očitno pripotovali zaradi nepogrešljive doze old school thrash metala, so moshali do onemoglosti. Ne čudi torej, da je bil pevec Bobby »Blitz« Ellsworth tako zelo zgovoren in med drugim povedal, da se vedno znova rad vrača na Nizozemsko. Določene vezi pa ga vežejo tudi z nizozemsko sosedo, od koder prihaja basist Christian Giesler, ki je vskočil namesto originalnega basista D.D. Vernija, ali nemški par, ki ga je pozdravil med publiko in katerega poroko je uporabil za napoved komada Ironbound. Ok, dovolj čenč, nazaj k noriji. Pred nami so se še odvrteli komadi Horrorscope, The Surgeon, Elimination, Rotten to the Core in priredba pank komada Fuck You. Sporočilna vrednost slednjega je sploh bila neusmiljeno neposredna, da pa so varnostniki proti koncu nastopa Američanov nekoga zaradi poškodbe dobesedno odnesli iz dvorane, priča dodatno o tem, kakšno vzdušje je vladalo. (Dejan)


Urgehal na Eindhoven Metal Meetingu 2023
Sklepno dejanje: za naju z Žigo in za band. Urgehal so letošnji nastop v Eindhovnu napovedali kot zadnji nastop sploh. Zame torej dodatna motivacija za obisk, ki je bil tudi s strani teh Norvežanov poplačan. V slogu zadnjih nastopov je koncert »otvoril« nagovor pokojnega Nefasa: »Come on, you fuckers! / Come on! / It's now, or never! / Fuck you all! / We are Urgehal! / And we are here...  / To fucking destroy you!« Nato pa je nad nas prišla umazanija, kakršno so pred tem širili stanovski kolegi Koldbrann. Pred polno dvorano so Urgehal brez Nefasa preigravali njegove največje hite, kot so Goatcraft Torment, Nekromisantrop, Antireligiøs, The Eternal Eclipse, Satanic Black Metal in Hell in Mirror Satan. Zaradi drugačnega vzdušja na odru je tudi pod njim vladala druga klima. Na sporedu je bilo več čupanja, sporadično so se pojavili manjši moshpiti, ki pa so tudi hitro izpuhteli. Kar pa nikoli ne bo izpuhtelo, je spomin na Nefasa, ki je skozi svojo glasbo postal nesmrten. Glasba prebudi spomine in ta človeka ponese v preteklost in onkraj vsega, kar nas trenutno obdaja. Tega so se zavedali tudi vsi člani na odru, zaradi česar pevca nista pozabila večkrat omeniti pomembnosti bivšega člana, ki je zapustil svet povsem prehitro. Se je torej splačalo še enkrat več prisostvovati tej izkušnji? Da! Med koncertom me je preveval poseben občutek zadovoljstva, ki ga v zametkih še vedno nosim s sabo in ki je med pisanjem teh besed ponovno nekoliko zrasel. (Dejan)


Po spominski fotografiji je bilo vsega konec. Na kaj se bodo osredotočili glasbeniki, bo pokazal čas, jaz in Žiga sva ob enih zjutraj zaključila s festivalom za letos, a v mislih sva se na poti proti hotelu že spogledovala z idejo o ponovnem obisku naslednje leto, ko naj bi med drugim nastopili nedavno napovedani Anaal Nathrakh, Asphyx in Impaled Nazarene. (Dejan)

Avtor fotografij je Žiga Grubelnik.

SORODNE VSEBINE:
18. 11. 2006Taake, Urgehal, Koldbrann / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
15. 4. 2024
Judas Priest / Saxon / Uriah Heep
Reportaža
10. 4. 2024
Mr. Big / Jared James Nichols
Reportaža
8. 4. 2024
Angelus Apatrida / Battlecreek
Reportaža
5. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 2. dan
Reportaža
4. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 1. dan
Reportaža
2. 4. 2024
Cvinger / Marax
Reportaža
27. 3. 2024
Cynic / Obscura / Cryptosis
Reportaža
26. 3. 2024
Enslaved / Svalbard / Wayfarer
KONCERTI & FESTIVALI
16. 4. 2024
Inquisition, Demonical
Orto Bar, Ljubljana
16. 4. 2024
Finntroll, Metsatöll, Suotana
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
17. 4. 2024
Cronica, Cremisi, Dark Sphere
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
18. 4. 2024
Tarot, Woygn
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
19. 4. 2024
Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators, Mammoth WVH
MVM Dome, Budimpešta, Madžarska
19. 4. 2024
Metal Fusion: Sakrabolt, Corpse Grinder, Force of Impact
Mladinski center Zagorje ob Savi