Na današnji dan
1954
Rodi se Bob Rock, ki pozneje poskrbi za produkcijo najbolj znanih albumov Metallice, Mötley Crüe in drugih
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

19. 12. 2023

Eindhoven Metal Meeting 2023: Warm Up

Effenaar, Eindhoven, Nizozemska / 7. 12. 2023

Eindhoven Metal Meeting je festival ekstremne metal glasbe, ki se odvija enkrat letno v nizozemskem mestu Eindhoven. Festival se je rodil leta 2009 in od takrat poteka vsako leto decembra v klubu Effenaar v središču mesta, povsem blizu železniške postaje in drugih pomembnih infrastrukturnih dejavnikov. Eindhoven Metal Meeting se je razvil iz festivala Arnhem Metal Meeting, ki je zaradi visokih stroškov prenehal delovati leta 2007. Eindhoven Metal Meeting je bil prvo leto izveden kot enodnevni dogodek, od leta 2010 pa gre za dvodnevni dogodek, ki vsako leto pritegne okrog 1500 obiskovalcev. Bandi nastopajo na dveh odrih, in sicer na glavnem in manjšem odru, ki je poimenovan po District 19, vplivni evropski booking agenciji, ki sodeluje s številnimi bandi ekstremne metal glasbe.
 
V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj ključnih informacij, ki se jih splača poznati, če razmišljate o obisku tega festivala.
 
Nastopajoči bandi na Eindhoven Metal Meetingu
Na festivalu po navadi nastopi okoli 30 bandov, ki so v glavnem zapisani thrash, death, in black metalu.
 
Prizorišči na Eindhoven Metal Meetingu
Effenaar je velik klub, ki obsega dve dvorani. Ti sta med seboj povezani na različnih nivojih, tako da lahko vstopajo obiskovalci iz velike v malo dvorano preko balkona ali parterja. Balkon male dvorane je samo na eni strani in sprejme relativno malo ljudi, zato je uporaba parterja priročnejša.
Velika dvorana vabi z zelo širokim parterjem in kar tremi šanki, medtem ko je mogoče iti tudi na balkon, ki se razprostira čez celotno širino dvorane in ob straneh skoraj do odra. Seveda je tudi »eno etažo« više šank, tako da ni treba po pijačo nadstropje niže.
 
Hrana in pijača na Eindhoven Metal Meetingu
Kot sem že povedal, so na samem prizorišču številni šanki, kjer lahko dobite različne pijače. Cene piva so sicer podobne našim, a le zato, ker se veliko pivo streže v kozarcih za 3 dl. V zadnjem delu dvorane, ob njenem izhodu proti šotoru z merchem, je restavracija, ki pa je bila tisti enkrat, ko sva se z Žigo odločila, da jo obiščeva, popolnoma zabasana. Restavracija tudi ne ponuja kaj dosti miz in stolov, kjer bi se človek lahko v miru najedel. A ker je festival umeščen v središče mesta, do naslednje restavracije sploh ni daleč.
 
»Žetoni« na Eindhoven Metal Meetingu
Ob vstopu na prizorišče vsak obiskovalec prejme brezplačen žeton, s katerim pri šanku naroči pijačo. Ko se vrneš po novo pijačo, zamenjaš prazen kozarec za polnega (ki ga je seveda treba plačati), ko pa prenehaš piti, dobiš žeton nazaj. Do naslednje izmenjave. V primeru izgube žetona znaša kavcija za kozarec 1 EUR.
 
Plačevanje na Eindhoven Metal Meetingu
Na šanku, pri omaricah in v restavraciji so plačilni sistemi popolnoma brezgotovinski, torej lahko plačujete le s kartico. Drugače pa je glede merchandisa, ki ga lahko kupite izključno z gotovino.
 
Garderobe na Eindhoven Metal Meetingu
Garderob ni. So pa omarice, ki jih je treba najeti prek aplikacije – lahko vnaprej ali na licu mesta s kodo QR.
Dimenzije malih omaric so 220 (v) x 280 (š) x 500 (g), njihova cena letos je bila 3,36 EUR/dan, ena pa nudi dovolj prostora za približno dva plašča in majhno torbo. Dimenzije velikih omaric so 360 (v) x 280 (š) x 500 (g), njihova cena letos je bila 5,36 EUR/dan, ena pa nudi dovolj prostora za približno dve jakni, nahrbtnik ali čelado.
 
Prekrivanje bandov Eindhoven Metal Meetingu
Žal na Eindhoven Metal Meetingu prihaja do prekrivanja bandov. Glasbeni program na malem odru se je letos začel ob 15.30, na velikem odru pa ob 16. uri. Ker bandi na glavnem odru igrajo dlje kot na malem, medtem ko so premori za pripravo odra za naslednjega nastopajočega načeloma enako dolgi, se začnejo bandi po nekaj nastopih prekrivati. To pomeni, da je treba kak band izpustiti, a zaradi raznolikosti programa se to menda dogaja le redko.
 
Eindhoven Metal Meeting Warm Up 2023
Na letošnjem predvečeru festivala so nastopili:
 
Ereb Altor (viking/black metal, Švedska)
Pentacle (death metal, Nizozemska)
Hideous Divinity (tehnični/brutalni death metal, Italija)
Enisum (black metal/ambient, Italija)
 
Zaradi zapletov na letališču, ki so bili povezani s slabim vremenom in posledično odpovedjo jutranjega leta, sva z Žigo prispela v Eindhoven ob večerni uri, ko se je warm-up program že skorajda začel. V tistem trenutku sta nama bila po dolgem in oteženem potovanju seveda prva prioriteta tuš in večerja. Iz tega razloga sva izpustila italijanski zasedbi Enisum in Hideous Divinity, na koncert pa uletela med nastopom Pentacle.


Pri teh gre za legende nizozemske death metal scene, ki bodo drugo leto praznovali že častitljivih 35 let delovanja. Da zasedba oziroma njeni člani ne spadajo med najmlajše predstavnike scene, je bilo jasno ob prvem pogledu na oder, kajti tista siva dolga brada nikakor ne zraste z danes na jutri. Poleg tega je o »starosti« zasedbe pričala tudi glasba, kajti bolj old school že skorajda ne bi šlo več. Napis »Ancient Death Metal«, ki je krasil back drop na odru, je podpiral old school death metal, obogaten s prvinskostjo Celtic Frost. Kako sta zvenela komada I Christen Thee Doom! in The Deepness Of Depths, lahko preverite v YouTubu.


Kot zadnji band večera so nastopili švedski Vikingi Ereb Altor. Kot marsikateri band tega žanra se tudi oni zgledujejo po večnih Bathory, a primerjave s Falkenbach pa tudi niso zgrešene. Vsaj tako se mi je zdelo med njihovim nastopom, kajti banda sicer ne poznam oziroma ga nisem nikoli poslušal. Žanrska razlika v primerjavi s predhodnim bandom ne bi mogla biti večja, kar pa tudi sploh ni bilo moteče. Počasen in melodičen viking/folk/black metal je ob koncu večera oziroma dneva »pasal« še bolj kot pregovorni »ata na mamo«. Švedi so med svojim nastopom v ospredje postavili zadnja dva albuma Järtecken in Vargtimman, s katerih mi je v spominu ostala epska vikinška pesnitev Queen Of All Seas.

Avtor fotografij je Žiga Grubelnik.

SORODNE VSEBINE:
21. 12. 2023Eindhoven Metal Meeting 2023, 2. dan / Reportaže
20. 12. 2023Eindhoven Metal Meeting 2023, 1. dan / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
18. 4. 2024
Inquisition / Demonical
Reportaža
16. 4. 2024
VV / Zetra
Reportaža
15. 4. 2024
Judas Priest / Saxon / Uriah Heep
Reportaža
10. 4. 2024
Mr. Big / Jared James Nichols
Reportaža
8. 4. 2024
Angelus Apatrida / Battlecreek
Reportaža
5. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 2. dan
Reportaža
4. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 1. dan
Reportaža
2. 4. 2024
Cvinger / Marax
KONCERTI & FESTIVALI
19. 4. 2024
Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators, Mammoth WVH
MVM Dome, Budimpešta, Madžarska
19. 4. 2024
Metal Fusion: Sakrabolt, Corpse Grinder, Force of Impact
Mladinski center Zagorje ob Savi
19. 4. 2024
Diocletian, Sitis, Snøgg, Häxänking
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
19. 4. 2024
Mary Rose, Cowboys from Hell
Klub Jedro, Medvode
19. 4. 2024
Smedja in Smetke, Rogna, Dead Corcoras
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
20. 4. 2024
Schirenc plays Pungent Stench, Dickless Tracy, Behind the Rails
JUZ Wolfsberg, Avstrija