Na današnji dan
1983
Anvil izdajo svoj tretji album Forged in Fire
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

28. 4. 2014

Feel The Noise Festival Warm Up: Sylosis / Bleed From Within

Explosiv, Gradec, Avstrija / 20. 4. 2014
Avtorica: Tina Urek

Na praznično/deževno nedeljo je v avstrijskem Gradcu potekal warm-up koncerta festivala Feel The Noise. Prav tako je bil to zaključni datum evropske turneje zasedb Sylosis in Bleed From Within, ki sta sicer na vseh ostalih datumih podpirali band DevilDriver. Tokrat sta skupini prevzeli vlogo glavnih »zvezd«, dogajanje pa so otvorili trije domači bandi. Tako smo se na deževno popoldne že precej veseljaške volje odpravili iz Ljubljane proti sosedom. Po nekaj pivskih postankih smo se okoli 18h pripeljali v Gradec, ki je bolj spominjal na mesto duhov. Tokrat smo bili sami svoj Garmin in posledično po polurnem kroženju prispeli pred Explosiv.
Pred klubom je bolj čemerno debatirala in ob pivu uživala le peščica obiskovalcev, kar je nakazovalo na to, da je prvi band že igral. Res je pred okrog desetimi poslušalci svoj nastop zaključevala zasedba Edicius' Dream, ki prisega na moderni melodični death metal. Poslušljiva zadeva brez posebnih presežkov nekako ni uspela razgreti publike, so pa fantje in dekle svoje delo vseeno opravili z odliko (vsaj tista zadnja komada). Drugi so oder zavzeli We Are The Enemy. Pod odrom se število publike ni pretirano povečalo, so bili pa vseeno progresivni melodičarji bolje sprejeti od predhodnikov. Boljša energija pod odrom je dobro dela tudi bandu, ki je energijo z odlično uigranostjo tudi vračal. Tudi njihovega nastopa nisem uspela slišati v celoti, ker sem po dveh ali treh komadih odšla v zgornje nadstropje. Tam sta me že čakala Scott Kennedy (vokal) ter Craig Gowans (kitara) iz zasedbe Bleed From Within, s katerima sem bila dogovorjena za intervju.
Sproščena Škota sta mi pustila kar veliko dela, saj prevajanje iz škotske angleščine sploh ni mačji kašelj. Po opravljenem uradnem pogovoru sem se zopet vrnila v dvorano, ki se je napolnila s približno 120 obiskovalci. Na odru so medtem noreli še zadnji domačini La Resistance, ki pa za razliko od predhodnikov prisegajo na thrash metal. Zasedba, ki je na sceni že dobrih 14 let in je članica Legacy Records, je naredila pravi uvod za glavna banda. Telesa so se začela premikati, čupe krožiti po zraku, po tleh in še kje drugje pa se je začelo polivati pivo. Za razliko od drugih klubskih koncertov pa tukaj ni bilo nadležnega stopanja po kozarcih, saj v Explosivu uporabljajo kozarce iz trde plastike (ki jih verjetno poznate iz Brutal Assaulta in še nekaterih drugih festivalov). Za posamezni kozarec je treba plačati 1 €, ki ga dobite nazaj ob vračilu. Rezultat se je seveda videl v tem, da so tisti manj opiti obiskovalci veselo pobirali kozarce in jih odšli zamenjat za evre. Po energičnem thrasherskem zaključku domačinov so se začele priprave na nastop škotske zasedbe Bleed From Within, ki je na sceni že deset let. Razcvet so fantje doživeli ob izdaji plate Uprising, ki so nam jo tudi skoraj v celoti predstavili. Fantje, ki štejejo od 24 do 26 let, so pred dvema letoma podpisali pogodbo s Century Media Records in od takrat se njihovi uspehi le še stopnjujejo. Slovenijo so obiskali že štirikrat, nazadnje lansko leto na festivalu Metaldays, kjer je njihov nastop spremljal dež. Ker tokratno vreme ni bilo nič kaj drugačno, je bil klubski nastop več kot dobrodošel. V dobrih 45 minutah so odigrali osem komadov, v večini iz Uprising. Temu so dodali še komada z albuma Empire in ustvarili setlisto samih šus komadov, zaradi katerih je norela tako zasedba kot vsi obiskovalci od začetka pa do konca dvorane. Za dobro stvar se je zopet pokazal manjši obisk, saj se je vsak posameznik lahko brez problema premikal po želji, skakanje ni bilo ovirano, prav tako pa tudi ne skakanje z odra. Zakaj? Ni bilo varnostnikov. Niti ene nadležne gorile, ki bi grdo gledala že ob najmanjšem dotiku odra, kaj šele, da bi kdo skočil na oder.
Kar se tiče samega nastopa, so Bleed From Within vredni le hvale. Vokal Scotta Kennedya se je izjemno popravil, corovske screame so nadomestili odlični growli, ki k novejšemu materialu pašejo kot ata na mamo. Kitarista sta zelo usklajena, natančna in se kljub premikom na odru, zalivanju s pivom ali občasnemu nadlegovanju ne pustita zmotiti. Celoten nastop je bil zelo energično izveden, a tisti pravi talent se skriva za bobni. 24-letni Ali Richardson je žival! Tehnično in ritmično natančen, hiter in kreativen bobnar je na turneji sedel na stolčku dveh zasedb. Tako pri Bleed From Within kot tehnično verjetno celo zahtevnejših Sylosis. Samo kapo dol, drugega ne morem reči.
Setlista Bleed From Within: Leech, Uprising, Last of Our Kind, Strive, I Am Oblivion, The Novelist, Colony, It Lives in Me.
Druge zvezde večera pa so bili prej omenjeni Sylosis, ki imajo z Bleed From Within veliko skupnih točk. Tako kot Škoti imajo tudi Angleži za sabo deset let ustvarjanja in izdane tri studijske albume. Razlika se kaže le v tem, da Sylosis v svojo zvrst modernega death metala vmešavajo več thrasha in da so člani družine Nuclear Blast. Sylosis so v slabi uri odigrali osem komadov (+ encore) iz vseh treh albumov in tako naredili diamantni izbor uspešnic. Kljub temu da je publika zopet norela, pa je štiričlanska zasedba na odru delovala nekoliko utrujeno. Za razliko od Bleed From Within je Sylosis manjkalo energičnosti pri tehnično odlično izpeljanem nastopu. Ali je za to krivo dvojno delo vokalista/kitarista Josha Middletona ali pa enostavno utrujenost, ne vem, je pa definitivno nekaj manjkalo in tako je kar nekaj obiskovalcev odšlo na pivo in klepet z Bleed From Within, ki so kaj kmalu po koncertu prišli do mize z merchandisom. Sama sem počakala v dvorani, saj sem želela slišati verjetno najbolj znan komad zasedbe, Empyreal, ki pa ga fantje vedno prišparajo za na konec. Tokrat je po koncu publika prikričala še encore, ponovitev komada Teras.
Setlista Sylosis: Fear the World, Stained Humanity, Conclusion of an Age, Reflections Through Fire, All Is Not Well, Teras, Altered States of Consciousness, Empyreal Part 1, Teras.
Turneja britanskih bandov se je z nastopom v Avstriji kljub manjšemu obisku končala več kot odlično. Kot so po koncertu povedali člani Bleed From Within, je bil razlog za najbolj energičen odziv publike na turneji manjši obisk in predvsem manjko zasedbe DevilDriver. Pa tudi sama sem razmišljala tako – glede na praznično nedeljo so na koncert prišli le tisti, ki so res želeli uživati ob poslušanju ene, druge ali obeh zasedb. Praznik je tako za obisk prikrajšal vse tiste, ki so »morali« ostati na raznih družinskih kosilih in večerjah, pa tudi prav je bilo tako. Bolje pol prazna dvorana, ki poka po šivih od energije, kot pa nabito polna dvorana mrtvih teles, ki se premaknejo samo zato, da ne padejo po tleh od opitosti.

SORODNE VSEBINE:
10. 8. 2022Sylosis imajo nov single / Novice
25. 4. 2014Bleed From Within / Intervju
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
10. 4. 2024
Mr. Big / Jared James Nichols
Reportaža
8. 4. 2024
Angelus Apatrida / Battlecreek
Reportaža
5. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 2. dan
Reportaža
4. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 1. dan
Reportaža
2. 4. 2024
Cvinger / Marax
Reportaža
27. 3. 2024
Cynic / Obscura / Cryptosis
Reportaža
26. 3. 2024
Enslaved / Svalbard / Wayfarer
Reportaža
25. 3. 2024
Taake / Nordjevel / Theotoxin
KONCERTI & FESTIVALI
13. 4. 2024
Eruption, Necrosophy, Xenogod
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
13. 4. 2024
Claustrum, Intoxichate, Gastritis
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
13. 4. 2024
Metal razpaljotka: Fanteria di prima linea, Spirits of Stygia
Baza 13, Kočevje
13. 4. 2024
Riot Squad, La Squadra Demolizioni, Exit Catacomb
Bizarnica pri Mariči, Metelkova, Ljubljana
14. 4. 2024
Finntroll, Suotana, Metsatöll
Vintage Industrial Bar, Zagreb, Hrvaška
16. 4. 2024
Inquisition, Demonical
Orto Bar, Ljubljana