REPORTAŽE

27. 6. 2022

Gloryhammer / Elvenking / Victorius

Kino Šiška, Ljubljana / 22. 6. 2022

Sredi delovnega tedna se je v Kinu Šiška zgodil izjemen power metal spektakel, ki so ga priredili Dirty Skunks. Še več, to je bila dogodivščina skozi tri različne svetove. Da bo vzdušje izjemno, je pričalo veliko število ljudi, ki so bili prisotni na prizorišču že ob odprtju vrat. Črna barva je navadno odsvetovana v poletnem času, vendar temperamentnih metalcev niti to ne zaustavi. Na lokacijo so se postopoma prelivali črni, dolgolasi ljudje. Dogodku primerno so nekateri prišli pripravljeni na boj opremljeni z napihljivimi kladivi in samorogi. Bolj navdihnjeni pa so prišli na koncert oblečeni in obarvani v stilu nastopajočih. Vzdušje je bilo že v začetku tako prijetno, da je močno relativiziralo čas čakanja na prvi band, ki je ob prijetni družbi minil izredno hitro. Zanimivost dogodka je še bila ta, da turneja Fly Away, na katero so se ravno podali Gloryhammer, nosi isto ime kot pred kratkim objavljena pesem. Turneja je namreč namenjena predstavitvi novega vokalista Sozosa Michaela, ki bo prevzel vlogo novega Angusa McFifeja. Med publiko je bilo med čakanjem na prvi nastop in pred glavnim nastopom slišati tudi nekaj opazk in komentarjev na ta račun. Vendar ...

Prvi so nastopili nemški Victorius s svojo hitrejšo interpretacijo power metala. Pet herojskih borcev nam je prišlo povedati nekaj zanimivih zgodb o dinozavrih, mamutih in ninjah. Publike je bilo veliko že ob nastopu prvega banda, ki je začel igrati natančno ob 20.15. Victorius so takoj udarili z novejšo Dinos and Dragons s prejšnji teden izdanega albuma Dinosaur Warfare Pt. 2 – The Great Ninja War. Člani banda so bili izjemno razigrani in ravno tako tudi publika. Vsesplošno vzdušje je dajalo občutek, kot da je to glavni koncert večera, vendar poznavalcem Gloryhammerjev je bilo že jasno, da se bo vse le še stopnjevalo. Zaradi dobrega vzdušja so Nemci po nastopu še naprej tavali po Kinu Šiška v svojih prepoznavnih kostumih.

Z začetkom nastopa italijanskega folk power banda Elvenking se je vzdušje ob počasnejših udarcih na bobne nekoliko umirilo. Izgleda, da je bila večina publike še vedno na adrenalinu zaradi hitrejšega ritma, ki je označeval nastop skupine Victorius. Čeprav se je v prvih pesmih ta kontrast kar opazil, je karizmatična in energična oderna prisotnost Italijanov to takoj spremenila. V zelo kratkem času je energija ponovno hitro zrasla in se stopnjevala skozi ves koncert. Tudi vmesna akustična pesem ni uspela umiriti že močno razigrane publike, ki se koncerta nikakor ni mogla naveličati in je na koncu neuspešno vzklikala s prošnjo za še eno pesem. Elvenking so bili opazno zelo navdušeni nad dobrim vzdušjem, za kar so se po nastopu na dolgo zahvaljevali.

Nazadnje so nastopili še Gloryhammer, s čemer so slavili tudi prvi koncert z novim vokalistom v Sloveniji. Najprej se je na odru pojavil Zargothrax in začel koncert z uvodno Into the Terrorvortex of Kor-Virliath. S prihodom ostalih članov banda so se s pesmijo The Siege of Dunkeld (In Hoots We Trust) začele pripovedi iz kraja Dundee. Že takoj na začetku smo lahko poslušali o robotskih, vesoljskih zombijih in fekalnih demonih ter se zopet seznanili z močjo zlobnega Zargothraxa. Odziv na začetek koncerta je bil takoj izjemen, že s prvo pesmijo se je v sredini dvorane Kina Šiška začel mosh pit, prve vrste pa so takoj podivjale. Pojavil se je tudi že prej opažen napihljivi samorog, ki ga je publika skozi celoten koncert premetavala po dvorani. Kot se po navadi zgodi, so vsi negativni komentarji in pomisleki, ki jih je bilo slišati pred začetkom koncerta med ljudmi na račun novega vokalista, izginili. In to tudi upravičeno, saj je Sozos ... kmh ... Angus McFife s svojim glasom popolnoma na nivoju vseh predstavljenih starejših pesmi. Predstavili so namreč večino njihovih prepoznavnih pesmi, kot so Gloryhammer, Land of Unicorns, Angus McFife, Universe on Fire in seveda najnovejšo Fly Away. Zadnja je v živo doživela izjemen odziv, saj jo je znalo prepevati večina prisotnih. Sredi koncerta je publika začela navijati za zlobnega Zargothraxa, kar je princa Angusa očitno tako razjezilo, da je na odru energijo le še stopnjeval. Ta se je prelila na že tako vročo publiko, ki je začela še s circle pitom, vlakcem in crowd surfingom. Niti zdaleč pa ne bi pričakoval, da bo na koncertu Gloryhammer, v stopničasti dvorani Kina Šiške, nastal tudi wall of death. Seveda je Angus tekom koncerta s svojim znamenitim Kladivom Slave pregnal marsikatero zlo iz Dundee-ja, med drugim tudi hudobne gobline, ki so si drznili na oder. Nekaj udarcev je bilo dovolj, da so bili pregnani. Potem, ko so samorogi napadli Dundee, in potem, ko smo slišali še kratko pripoved o borbi čarovnikov v gorah Caringrom, so Gloryhammer zaključili koncert in se publiki zahvalili ob spremljavi himne The National Anthem of Unst. Slava Dundee!

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
8. 3. 2013Gloryhammer / Novice
29. 11. 2010Urn, Diabolical, Interment / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
26. 2. 2024
Voltumna / Taste Of Plague
Reportaža
21. 2. 2024
Kataklysm / Fleshgod Apocalypse / Stillbirth
Reportaža
13. 2. 2024
Tribute to Paranoid 25: Eruption / Dickless Tracy
Reportaža
12. 2. 2024
KHNVM / Damnation
Reportaža
6. 2. 2024
Hoba / Woygn / Ayd
Reportaža
5. 2. 2024
Stone Horns / Terminal Disease
Reportaža
25. 12. 2023
Nubivagant / Kamra / Pyra
Reportaža
22. 12. 2023
Kraanium / Brutal Sphincter / Glista
KONCERTI & FESTIVALI
29. 2. 2024
Suicide Silence
Dürer Kert, Budimpešta, Madžarska
29. 2. 2024
Hard Rock Night: Guilty Of Joy, Life On Display
Orto Bar, Ljubljana
29. 2. 2024
KoD: Spirits of Stygia, Smedja in Smetke, Čarne Marjetice
Menza pri Koritu, Ljubljana
1. 3. 2024
Noise Wagon Vol. 11: Civilian Thrower, Proudhon, Restos Humanos, Kontrau, Narkan
Binario 9, Viale Miramare 51, Trst, Italija
1. 3. 2024
Thy Light, Afraid of Destiny
Orto bar, Ljubljana
1. 3. 2024
Undecroft, Dekapited, Violentor
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor