REPORTAŽE

22. 10. 2014

Kripl / Nikki Louder / Aikula

Dvorana Gustaf, Maribor / 17. 10. 2014

Le tri dni po fenomenalnem nastopu Vreid sem se za konec tedna vrnil na letošnjo jesen že skorajda množično obiskano prizorišče, mariborski Gustaf. Tokrat je bila rdeča nit med izbranimi nastopajočimi ljubezen do glasbe in glasbenega ustvarjanja, medtem ko imajo bandi sicer skupne le instrumente: »mongrel rock meets noise rock meets cave'n'roll«.
Nekaj pred dvaindvajseto so bila glavna vrata prizorišča še zaprta, zato je bilo treba vstopiti skozi stranski vhod. V tem trenutku so se na odru že ogrevali Aikula, sicer glavni band večera, ki je na lastno željo postal »opening act« (kasneje se je izkazalo, da kljub zamenjavi niso imeli namena skrajšati nastopa). Ker sem se za obisk koncerta odločil skorajda izključno zaradi Kriplov in deloma zaradi potešitve radovednosti v zvezi z Nikki Louder, me zamenjava seveda ni nič kaj prida razveselila. A čakanje na začetek koncerta in vmesne premore je bilo mogoče dodobra zapolniti s prijetnimi pogovori s trojico iz Postojne in Kozlom v roki – vsaj deloma v skladu z naslovom komada Kvlt ov Jelen. Pa da se vrnem k Aikula ... Pod oznako mongrel rock si pred koncertom nisem znal predstavljati ničesar, po njihovem nastopu pa mi po glavi roji mešanic Red Hot Chilli Peppers, Santane in yugo ritmov. V kolikor sem zadel žebljiček na glavico, super, v kolikor pa ne, se sekstetu iz Idrije opravičujem, vendar mi je njihova glasba tako tuja kot krompirjeva solata brez gorčice.
Podobno bi lahko rekel za trojico, ki je bolj udarno in predvsem glasneje žgečkala ušesne živčke naslednjih petinštirideset minut. Noise nikoli ni bil na seznamu žanrov, ki bi prihajali iz domačih zvočnikov, zato se s podajanjem ocene o kakovosti sploh ne bom trudil. Bom pa z veseljem podal primerjavo z albumom In Utero kultnih Nirvana s Curtom Cobainom na čelu, še posebej s komadom Tourette’s. Na podlagi podane primerjave še lahko dodam, da so Nikki Louder dokaj zapomljivi, kar je zagotovo pozitivna okoliščina.
Kot zadnji in nekaj čez polnoč so nastopil Kripl, katerih nastopa v domačem logu seveda nisem smel izpustiti. O samem performansu ne morem povedati kaj dosti novega, saj sem band v roku dobrega pol leta videl v živo že tretjič (Murska Sobota, Ljutomer). Izpostavil bi le, da se je trojica tokrat osredotočila na svoje starejše komade – izdane ima dvoje demo posnetke – in da bo v bližnji ali bolj oddaljeni prihodnosti sledil intervju z njimi na našem portalu. Do takrat pa: ostanite nam zvesti in nam še naprej sledite v živo ali preko našega portala na skupnih glasbenih avanturah!

SORODNE VSEBINE:
16. 11. 2023Whoresnation / Propad / Reportaže
24. 8. 2016Kripl - Crypt of the Elders / Recenzije
13. 3. 2015Dienamic / Subliminal Poison / Reportaže
18. 7. 2014Koffin Kats / Kripl / Reportaže
KONCERTI & FESTIVALI
7. 12. 2023
Eindhoven Metal Meeting Warm Up 2023
Effenaar, Nizozemska
7. 12. 2023
The Dead Daisies
Cvetličarna, Ljubljana
7. 12. 2023
KoD: Nefarious Vermin, Taste of Plague, Defy
Menza pri koritu, Metelkova, Ljubljana
8. 12. 2023
Eindhoven Metal Meeting 2023
Effenaar, Nizozemska
8. 12. 2023
Mechanical God Creation, Across the Swarm, Little Boys
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
8. 12. 2023
Eurosmith (Aerosmith Tribute)
Orto Bar, Ljubljana