Na današnji dan
1989
Annihilator izdajo debitantski album Alice in Hell
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

22. 10. 2014

Kripl / Nikki Louder / Aikula

Dvorana Gustaf, Maribor / 17. 10. 2014

Le tri dni po fenomenalnem nastopu Vreid sem se za konec tedna vrnil na letošnjo jesen že skorajda množično obiskano prizorišče, mariborski Gustaf. Tokrat je bila rdeča nit med izbranimi nastopajočimi ljubezen do glasbe in glasbenega ustvarjanja, medtem ko imajo bandi sicer skupne le instrumente: »mongrel rock meets noise rock meets cave'n'roll«.
Nekaj pred dvaindvajseto so bila glavna vrata prizorišča še zaprta, zato je bilo treba vstopiti skozi stranski vhod. V tem trenutku so se na odru že ogrevali Aikula, sicer glavni band večera, ki je na lastno željo postal »opening act« (kasneje se je izkazalo, da kljub zamenjavi niso imeli namena skrajšati nastopa). Ker sem se za obisk koncerta odločil skorajda izključno zaradi Kriplov in deloma zaradi potešitve radovednosti v zvezi z Nikki Louder, me zamenjava seveda ni nič kaj prida razveselila. A čakanje na začetek koncerta in vmesne premore je bilo mogoče dodobra zapolniti s prijetnimi pogovori s trojico iz Postojne in Kozlom v roki – vsaj deloma v skladu z naslovom komada Kvlt ov Jelen. Pa da se vrnem k Aikula ... Pod oznako mongrel rock si pred koncertom nisem znal predstavljati ničesar, po njihovem nastopu pa mi po glavi roji mešanic Red Hot Chilli Peppers, Santane in yugo ritmov. V kolikor sem zadel žebljiček na glavico, super, v kolikor pa ne, se sekstetu iz Idrije opravičujem, vendar mi je njihova glasba tako tuja kot krompirjeva solata brez gorčice.
Podobno bi lahko rekel za trojico, ki je bolj udarno in predvsem glasneje žgečkala ušesne živčke naslednjih petinštirideset minut. Noise nikoli ni bil na seznamu žanrov, ki bi prihajali iz domačih zvočnikov, zato se s podajanjem ocene o kakovosti sploh ne bom trudil. Bom pa z veseljem podal primerjavo z albumom In Utero kultnih Nirvana s Curtom Cobainom na čelu, še posebej s komadom Tourette’s. Na podlagi podane primerjave še lahko dodam, da so Nikki Louder dokaj zapomljivi, kar je zagotovo pozitivna okoliščina.
Kot zadnji in nekaj čez polnoč so nastopil Kripl, katerih nastopa v domačem logu seveda nisem smel izpustiti. O samem performansu ne morem povedati kaj dosti novega, saj sem band v roku dobrega pol leta videl v živo že tretjič (Murska Sobota, Ljutomer). Izpostavil bi le, da se je trojica tokrat osredotočila na svoje starejše komade – izdane ima dvoje demo posnetke – in da bo v bližnji ali bolj oddaljeni prihodnosti sledil intervju z njimi na našem portalu. Do takrat pa: ostanite nam zvesti in nam še naprej sledite v živo ali preko našega portala na skupnih glasbenih avanturah!

SORODNE VSEBINE:
20. 9. 2021Mentors / Uporabniki / Reportaže
8. 7. 2015Live After Death Festival 2015 / Reportaže
30. 5. 2014Kripl - De Profundis (demo) / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
16. 4. 2024
VV / Zetra
Reportaža
15. 4. 2024
Judas Priest / Saxon / Uriah Heep
Reportaža
10. 4. 2024
Mr. Big / Jared James Nichols
Reportaža
8. 4. 2024
Angelus Apatrida / Battlecreek
Reportaža
5. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 2. dan
Reportaža
4. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 1. dan
Reportaža
2. 4. 2024
Cvinger / Marax
Reportaža
27. 3. 2024
Cynic / Obscura / Cryptosis
KONCERTI & FESTIVALI
17. 4. 2024
Cronica, Cremisi, Dark Sphere
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
18. 4. 2024
Tarot, Woygn
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
19. 4. 2024
Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators, Mammoth WVH
MVM Dome, Budimpešta, Madžarska
19. 4. 2024
Metal Fusion: Sakrabolt, Corpse Grinder, Force of Impact
Mladinski center Zagorje ob Savi
19. 4. 2024
Diocletian, Sitis, Snøgg, Häxänking
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
19. 4. 2024
Mary Rose, Cowboys from Hell
Klub Jedro, Medvode