Na današnji dan
2016
Izide novi album Black Wizard z naslovom New Waste
NAGRADNE IGRE
Traja do: 29. 1. 2023
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

10. 5. 2022

Melechesh / Irdorath / Plaguepreacher / Ways of a Heretic

Orto bar, Ljubljana / 5. 5. 2022

Nekako v zadnjem trenutku so Melechesh zamenjali Naglfar, ki bi nas morali obiskati v začetku meseca. Razlaga na uradni Facebook strani od Naglfar je takšna: »Due to availability reasons we will not be able to play the dates booked between May 4-8th. We hope to be able to come back and do those shows later this year or in 2023. All other booked shows from May and forwards remains confirmed.« Upajmo torej, da se Švedi drugo leto res vrnejo, čeprav je treba izpostaviti, da je ekipa od Earsplitter z Melechesh našla povsem dostojno oziroma ekvivalentno zamenjavo. Poleg glavnega nastopajočega je bil zamenjan tudi slovenski predvozač, natančneje so namesto primorskih Grob nastopili Ways of a Heretic iz Sevnice.

Kot je zadnje čase v navadi, se je začel koncert zgodaj in točno ob napovedani uri. Obe okoliščini močno pozdravljam, četudi sem moral zaradi službenih obveznosti, ki so mi dopustile prihod v Ljubljano komaj nekaj pred 20. uro, izpustiti ravno nastop domače zasedbe. Časovnica je zgledala tako:

18.30 – vrata
19.15 – Ways of a Heretic
20.00 – Plaguepreacher
20.45 – Irdorath
21.45 – Melechesh

Po poročanjih kolegice fotografinje je bila dvorana med nastopom domačih black metalcev še bolj ali manj prazna, zaradi česar o nekem vzdušju tudi ni mogoče poročati. Po slikah in setlisti sodeč, ki sem jo imel priliko videti za trenutek, pa bi rekel, da so Sevničani v Orto baru ponudili podoben nastop, kakršnega smo bili od njih deležni lani v škofjeloški Ostrigi: poudarek na komadih s prvenca In the Candlelight in krajša predstavitev tega, kar lahko pričakujemo kmalu iz studia.

Poleg Melechesh so bili Plaguepreacher glavni razlog, da sem se minuli četrtek odpravil v Ljubljano. Njihov debitantski EP z naslovom Terracide me je konkretno nagovoril, kar velja tudi za njihov ljubljanski nastop. Pričakoval sem dozo srednje hitrega, pankovsko obarvanega in norveško navdahnjenega black metala, ki sem ga tudi dobil. Poleg tega pa še »fuck off« pristop pevca, ki mu je bilo vseeno za nas 30 glav pod odrom, kakor mu je bilo vseeno za njega samega. Takšne in podobne nagovore smo slišali med komadi, ki so s smehom in posmehom razbili tišino. No, višek pevčevega performansa je bila igra z živalskim srcem, ki je na koncu pristalo med publiko in v ustih enega obiskovalca. Trve kvlt!

Black metal večer se je nadaljeval z naslednjimi Avstrijci, ki slišijo na ime Irdorath. Ti se razlikujejo od svojih stanovskih kolegov po daljšem stažu in večjem številu studijskih izdelkov ter tudi različici black metala, ki ga preigravajo. Medtem ko je black metal od Plaguepreacher zvenel najmanj enako umazano, kot so oni zgledali zaradi mešanice krvi in corpse painta, je black metal od Irdorath čistejše in bolj melodične narave. Ker je izdaja aktualnega albuma Irdorath že stara nekaj malega več kot dve leti, se zasedba z vidika odigranih komadov ni strogo osredotočila na tega, temveč je v slabih 40 minutah predstavila nekakšen presek zadnjih treh albumov. Vrhunec njihovega nastopa sem osebno doživel nekje v prvi polovici, ko so zaigrali komada When The Last Bell Falls Silent in Denial of Creation. Prvi me je pritegnil zaradi svojega jasnega deathmetalskega riffa, ki sili k headbanganju, drugi pa zaradi svoje romantične blackmetalske narave, ki nas je konkretno zazibala. Preostali del nastopa sicer kakovostno ni nič zaostajal, toda nekoliko bolj generični komadi so me manj nagovorili.

Spet povsem drugačen black metal pa so z nami delili Melechesh, pri katerih kot člana live zasedbe delujeta dva slovenska glasbenika, Uroš na basu in Simon na bobnih. Mislim, da ga v svetu black metala ni banda, ki bi se uspešno kosal z njimi. Melechesh so unikatni, pa čeprav je zagotovo še kar nekaj bandov, ki svoj black metal mešajo z orientalskimi oziroma mezopotamskimi melodijami. Njihova posebnost ni samo melodika, temveč že nekakšna potreba, da svoj black metal mešajo z različnimi drugimi žanri, in sicer največ z death, thrash in heavy metalom. Rezultat tega so unikatne viže, katerih skupni imenovalec je že omenjena orientalska melodika. In na tej sloni že kar šest celovečercev in dva polvečerca, od katerih je še zmeraj aktualen album Enki iz leta 2015. Ta doba je kar dolga, zato tudi pri Melechesh nismo bili deležni preferiranja katerega koli albuma, temveč smo v 60 minutah prejeli predstavitev best of komadov bolj ali manj celotne diskografije.

Do njihovega nastopa se je sprednji del dvorane malenkost bolj napolnil, tako da je pod odrom stala nekje stoglava množica, ki je bandu jasno dala vedeti, da želi biti bolj divja in nora od tiste en dan prej na Dunaju. Ashmedi, mastermind za imenom Melechesh, je očitno dovolj izkušen frontman, da je znal publiko ustrezno podžgati, tako da je bil po nekaj komadih pod odrom celo izveden mini mosh pit. Eden izmed prvih vrhunec nastopa je bil zagotovo komad Grand Gathas of Baal Sin, ki smo ga v našem uredništvu uporabili za uvod v letošnji video intervju z Ashmedijem, medtem ko sta po mojem poleg tega izstopala še Multiple Truths in Triangular Tattvic Fire. Sploh pri slednjem je posebno doživetje opazovati Ashmedija, kako z bobnarsko palčko solira na kitari.

Bolj ali manj točno ob 23. uri je bil zaključen prijeten četrtkov blackmetalski koncertni večer. Po tem se je dvorana hitro spraznila, le nekaj osebkov se je pri šanku še naprej družilo z glavnim bandom večera. No, tam so ti morda tudi izvedeli, da se bodo Melechesh kmalu spet vrnili v Slovenijo, in sicer bodo avgusta nastopili na mariborskem festivalu Brutal Janez Fest 2022. Če ste jih tokrat torej zamudili, lahko zamujeno nadoknadite v Mariboru. Zagotovo vam ne bo žal.

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
29. 1. 2023
Katatonia, Sólstafir, Som
Arena Wien, Dunaj, Avstrija
30. 1. 2023
Deprivacija, Ater Era
Kontejnr, Postojna
1. 2. 2023
Revocation, Goatwhore, Alluvial, Creeping Death
Viper Room, Dunaj
2. 2. 2023
KoD: Deprivacija, Sign of the Devil
Orto Bar, Ljubljana
3. 2. 2023
On Parole XXI – 21 let založbe On Parole
Kulturno društvo Svoboda Trbovlje
3. 2. 2023
Beesus, Jegulja
Figa Rock Bar, Koper