REPORTAŽE

4. 7. 2022

Metaljot Raspaljot Open Air Festival 2022

Graščinsko dvorišče, Laško / 1. 7. 2022

Petek, 1. julij, vroč sončen dan, ki je Savinjsko na določenih mestih ohladil z nevihto. Nad Laško pa se je poleg oblakov zgrinjala tudi črnina vseh velikosti in oblik. Po dveh »prestavljenih« različicah se je namreč na lokaciji graščinskega dvorišča odvil enodnevni festival Metaljot Raspaljot. Naša ekipa je dotični festival obiskala že kar nekajkrat. Naj spomnimo, da je bil dogodek v takšni obliki že izpeljan leta 2018 in 2019.

Kot je že ustaljeno, je bila lokacija tudi letos pokrita s šotorom, kar pa je prineslo tako dobre kot slabe plati. Dobra plat je ta, da mnogi sploh nismo vedeli, da je mimo prizorišča šla kratka dežna ploha. Slaba plat pa ta, da sredi vročinskega vala takšno zaprtje prinese skoraj zadušljivo težak zrak. Sama sem z družbo v mesto od Savinji prispela malo pred 17. uro, kar smo izkoristili za hitro osvežitev grla v bližnjem lokalu. Ta je bil lepo napolnjen z bolj ali manj znanimi obrazi, kar je poskrbelo za posebno dobro voljo že takoj na začetku. Če lahko pred posvetitvijo dejanskim koncertom strnem celotno dogajanje v par stavkov, bi rekla takole: črna gruča ljudi, premalo »diksijev« za dejansko število obiskovalcev, limajoča tla pred odrom in veliko (ne)znanih obrazov, ki te ob vsakem dodatnem popitem pivu bolj nasmejano pozdravljajo in objemajo. Festival v grobem.

Če so vsako leto organizatorji poskrbeli za zanimiv nabor nastopajočih, je bilo to pričakovano in izpeljano tudi letos. Poleg odlične promocije, organizacije in ponudbe hrane ter pijače po zmernih festivalskih cenah pa moram dodatno pohvaliti še veliko platno levo ob odru, ki je služilo trem stvarem: prikazovanju časovnice dneva, promociji glavnih sponzorjev in promociji nekaterih ostalih domačih dogodkov, ki nas še čakajo – Brutal Janez, Črna Loka in mnogi koncerti pod organizacijo Veselih dihurčkov. Zelo pametna in lepa gesta!

Časovnica dogodka dneva je izgledala tako:

16.30 - vrata
17.00–17.30 Daimona
17.40–18.15 Metalsteel
18.25–19.00 Infest
19.15–20.00 Siderean
20.15–21.00 Insanity Alert
21.20–22.30 Batushka (Krzysztof Drabikowski)
22.50–00.00 Benediction
00.15–00.50 Sarcasm

DAIMONA NA FESTIVALU METALJOT RASPALJOT 2022:

Festival so za nekajglavo množico »ta hitrih« otvorili atmosferični black metalci Daimona. Sama sem imela priložnost gledati njihov krstni nastop lansko poletje v krški Šumici, prav tako so nastopili na lanskoletni različici domačega festivala Brutal Janez Fest. Sodeč po informacijah na njihovem družbenem omrežju so fantje in dekle v preteklih mesecih nastopili kar pogosto. In veste kaj, se jim pozna. Morda je kriv krajši nastop, morda je kriva zgodnja ura, ampak to, da so komadi tekli eden za drugim brez komunikacije s publiko me pri Daimoni sploh ni zmotilo. Zvok nekje bolj zadaj je bil soliden, vokalistki pa se pozna upetost, saj je bil njen vokal skozi celoten nastop izjemno demonski. Mnogi poslušalci so po koncertu komentirali, da jih je izjemno presenetilo, ko so v govorjenih delih zaslišali ženski glas. Glasbena uigranost je kljub statičnosti na odru poskrbela za odlično otvoritev dogajanja, kar so tudi potrdili aplavzi prisotnih ob zgodnji uri. Je pa mnoge zmotila ena stvar – Daimona so sicer poskrbeli za merchandise v obliki majic in nalepk, a mnogi so pogrešali fizični album. Upajmo, da se Daimona kmalu odpravijo v studio in svojo glasbo izdajo na izbranem nosilcu zvoka.

METALSTEEL NA FESTIVALU METALJOT RASPALJOT 2022:

Drugi so na oder stopili domači predstavniki heavy metala Metalsteel. Po neprijetnih tehničnih težavah (Daši je počila opna na snaru), so z nastopom morda začeli kakšno minuto kasneje, a nič ne de, saj se je iz minute v minuto število obiskovalcev festivala večalo. Pred leti sem zasedbo bolj pogosto spremljala, tudi večkrat obiskala katerega izmed koncertov, ko pa so se moja študentska leta zaključila in sem zapustila prestolnico, so obiski postali bolj izbrani. Fante in dekle sem tako nazadnje »gledala« na pretočnem koncertu lansko leto, kjer pa me žal niso preveč prepričali. A brez skrbi, tokratni koncert je pokazal, da vsekakor še niso za upokojitev, saj je bilo tako z glasbenega kot vokalnega vidika vse izpeljano tako, kot je treba. Dodaten dokaz za to je bila tudi bandova himna Heavy Metal Is Our Religion, s katero je zasedba sicer zaključila nastop. Uigranost, precej večja energičnost in povezava s publiko je tokrat že poskrbela za miganje kakšnega telesa, a za prve bolj očitne premike so poskrbeli njihovi nasledniki.

INFEST NA FESTIVALU METALJOT RASPALJOT 2022:

Zaradi osebnih poznanstev je bil nastop srbskih Infest prvi izmed tistih, ki sem se mu stoodstotno posvetila. Death/thrash velesila v letošnjem letu praznuje 20. obletnico delovanja, ki so jo fantje proslavili prav z nastopom v Laškem. Vandal nas je že na samem začetku nagovoril z brati rock'n'rolla in prav ta složnost v glasbi ter njena podpora je bila rdeča nit celotne komunikacije s publiko. Agresivna hitra glasba, uigranost in energija na odru so poskrbeli za prva čupanja in tudi manjši mosh pit. Po kasnejšem ogledu fotografije, ki je nastala z odra, nas je bilo ob sedmih zvečer na prizorišču že zagotovo dobrih 200 ali morda še kakšna glava več. Menim, da so bili tako Infest prvi, ki so dobili korekten odziv s strani publike in poskrbeli za pravo festivalsko vzdušje. Kar se tiče njihove glasbe, pa so v dobre pol ure dolg nastop zapakirali staro in novo. Svoje mesto so dobili komadi z aktualnega albuma Psychosis, kot je npr. udarni Blood For Blood, pa tudi starejši hiti, kot je Slavery To No One. Njihova besedila in osrednja tema so več kot primerna za današnje čase, zato niti ni bilo tako težko sestaviti biserni izbor, ki je tekoče povezal tudi že omenjeno energično komunikacijo s publiko. Povezanost zasedbe je odlična novejšemu članu navkljub (basist je del ekipe od leta 2019) in brez težav lahko trdim, da so kljub zgodnji uri fantje iz Beograda prekinili medkoncertne pogovore za mnogo obiskovalcev, ki so prijetno napolnili prostor med odrom in mešalno mizo.

SIDEREAN NA FESTIVALU METALJOT RASPALJOT 2022:

Astralni progresivni death metalci Siderean so se nastopajočim pridružili zadnji, saj so vskočili namesto nemških Cytotoxin, ki so iz osebnih razlogov tik pred zdajci odpovedali svoj nastop. Če so se med koncertom Infest telesa začela energično premikati, pa so Siderean poskrbeli za umiritev in prestop v drugo vesoljno sfero. Mene so v drugo vesoljno sfero prestavili drugič, prvič na lanskem festivalu Brutal Janez, kjer so me presenetili do te mere, da sem jih podprla tudi z nakupom mercha. No, pa nič drugače ni bilo niti tokrat. S predstavitvijo prvenca Lost On Void's Horizon, ki je v teh dneh praznoval leto dni obstoja, so od nas zahtevali dobro odprta ušesa. Glede na še vedno zgodnjo uro in vročino, ki kar ni in ni usahnila, je bila umiritev po eni strani celo dobrodošla. Kombinacija elektronske spremljave kozmičnih melodij ter po drugi strani močni in udarni ritmi, ki te v nekem trenutku prizemljijo nazaj, je bila neverjetno poslušljiva. Energične pasaže in večkrat zelo izrazita lead kitara pa kažejo na kakovost in znanje ljudi na odru. Ženski del publike ob meni je večkrat pokomentiral tudi izjemno lepe vokalistove lase, ki so konstantno plapolali v vetru ventilatorja, ki je bil postavljen pred njim. Menim, da so Siderean ujeli še zadnji vlak, saj se je po osmi uri energija v dvorani nabila v povsem drugo smer, za katero so poskrbeli zabavljači iz sosednje Avstrije.

INSANITY ALERT NA FESTIVALU METALJOT RASPALJOT 2022:

»Run to the pit, mosh for your life.« Če ste bili tam, se vam sedaj tale stavek tako dobro poje in legendarni Run To The Hills je za večno dobil novo preobleko. Insanity Alert so thrash/crossover band iz Innsbrucka v Avstriji. Že takoj na začetku koncerta so nas opozorili, da niso »Oberkrainerji«, čeprav so iz Tirolske, še manj pa Nemci, temveč zabave željni Avstrijci. En sleherni komad je trajalo, da sem se po hitrem postopku prestavila iz ozadja dvorane pred oder, saj se je tam odvijala prava festivalska zabava. Insanity Alert so res pravi norci, ki igrajo glasbo zelo podobno zasedbam, kot so Municipal Waste in (stari) D.R.I. Na sceni so 10 let, v tem času pa so izdali tri celovečerce. Ko so na tonsko prišli v fluorescentno zelenih kopalnih plaščih, sem takoj vedela, da bo šlo za izjemno zabavni nastop, nisem si pa mislila, da bodo fantje predstavljali enega izmed vrhuncev mojega dne. Če malo pobrskam po spominu, so se med naslovi odigranih komadov znašli Shit For Brains, Why Is David Guetta Still Alive?, Confessions Of A Crabman, Metal Punx Never Die, All Mosh/No Brain, I Come, I Fuck Shit Up, I Leave ter več kot očitno njihova himna Run To The Pit. Kar se tiče nastopa, pa sploh ne vem, kje začeti. Energija vokalista in ostalih članov je bila na vrhuncu, publika jim je dobesedno jedla z rok. Za boljše sodelovanje so pripravili zelo priročne stiroporne panoje, na katerih so bile zapisane besede oziroma besedne zveze, ki so bile del besedila, pa tudi druga navodila, npr. »mosh« in »circle pit«. Ko je bila tabla uporabljena, je letela med razgreto občinstvo in tako postala krasen spomin ali pripomoček za nadaljnjo zabavo. Pod odrom so se tokrat razgreti fantje podajali v mosh pit, circle pit in celo manjši wall of death. Olje na že tako vročo publiko pa je bilo skandiranje sledečega stavka z odra: »Jaz ne morem vode pit'!« Medsebojno drezanje, komunikacija in resno vrhunska energija mi je dala med njihovim nastopom pravo festivalsko energijo, nasmehi na obrazih slehernega obiskovalca pred odrom pa so vse skupaj le še dodatno potrdili.

BATUSHKA NA FESTIVALU METALJOT RASPALJOT 2022:

Za mnoge obiskovalce so poljski black metalci Batushka, ki jo vodi Krzysztof Drabikowski, predstavljali vrhunec festivala. Za mnoge je ta tista edina in prava Batushka. Od medijsko zelo slavnega razhoda je projekt leta 2019 izdal album Panihida, ki so ga Poljaki seveda predstavili tudi v Laškem. Poleg tega smo slišali tudi kakšnega od komadov tiste prve, originalne Batushke z albuma Litourgiya. Koncert se je začel s klasičnim »mašnim« prihodom na oder, ki je bil primerno odet v sveče, oltar in krsto na sredini. Šest postav (plus bobnar) je svoj položaj zavzelo na točno določenem mestu, od koder se niso premaknili – z izjemo vokalista, ki je bil malenkost manj statičen. Ja, čeprav se sicer z veseljem prepustim zvokom atmosferičnega (post)black metala, pa sem se nekako naveličala temačnosti, ki jo predstavljajo povsem zakriti obrazi in manko komunikacije s publiko. Res je, da je bil njihov koncert izjemno kakovostno odigran, res je, da so jim ljudje jedli z rok, in res je, da je bilo med njihovim nastopom v dvorani zagotovo 500 obiskovalcev (verjetno največ v celotnem večeru), a mene žal niso prepričali. Celoten nastop sem se držala nekje bolj zadaj, skušala vsrkati energijo, se celo sprehodila bliže do odra, a z glavo nisem bila pri stvari. Očitno sem želela nadaljevanje dobre volje predhodnih nastopajočih, a je pri Batushki nisem dobila. Ko so nas klasično »požegnali« ob zaključku, so prav tako složno, kot so prišli, tudi odšli z odra, kar nekaj ljudi pa je očitno zapustilo prizorišče.

BENEDICTION NA FESTIVALU METALJOT RASPALJOT 2022:

Predvsem za »starejše« obiskovalce pa so glavni vrhunec večera predstavljale angleške staroste death metala Benediction, ki rušijo vse pred sabo že od leta 1989. Edina stalna ustanovna člana sta kitarista Darren Brooks in Peter Rew, ponovno pa je član banda tudi famozni vokalist in gonilna sila Dave Ingram. Žal njihov nastop ni šel povsem po planu. Letalska družba, s katero so leteli, je namreč izgubila njihovo opremo oziroma del te, zato so si morali vse potrebno sposoditi od drugih zasedb. Posledično so na oder stopili komaj ob četrt čez enajsto zvečer, kar pomeni, da je njihov nastop štel zgolj slabih 45 minut. Organizatorji so se namreč zelo striktno držali voznega reda in vsakega nastopajočega tudi opozorili 5 minut pred iztekom časa na odru. Tako so nam v kratkem času gospodje predstavili nekaj komadov z aktualne izdaje Scriptures, vrnili pa so se tudi na pretekle izdaje, na katerih je Ingram sodeloval. Težko bi trdila, da so imeli Benediction manj ljudi pred odrom kot Batushka pred njimi, so se pa zagotovo med brutaliziranjem Angležev pod odrom ponovno razvili mosh piti in celo en pogumen stage dive. Zaradi zvoka, ki je bil pri nekaterih zasedbah občutno prenaglas, sem Benediction poslušala iz zadnjega dela dvorane, kjer je bil ta dosti bolj razločen in poslušljiv. Kljub začetnim težavam in izposojeni opremi je tonskemu mojstru uspelo urediti soliden zvok, tu in tam mu je zgolj ušla jakost vokala ali bas kitare – z izjemo dela, kjer je basist imel solo (prav tako tudi pri ostalih zasedbah), je bas žal večkrat donel nekje zadaj za glasnostjo kitar in bobnov. Vsekakor pa je treba poudariti, da so vsi zvesti poslušalci dobrega starega death metala zagotovo prišli na svoj račun. Uigranost zasedbe kljub vsem težavam in novim članom navkljub je pokazala, da so res legendarni band, vreden svojega imena.

SARCASM NA FESTIVALU METALJOT RASPALJOT 2022:

Ko je velika večina obiskovalcev že zapustila prizorišče ali morebiti že bila na poti domov, so na oder stopili še zadnji nastopajoči. Gre za staroste slovenskega thrash metala Sarcasm iz Kranja. Čeprav je bila zasedba deležna konkretno razredčene podpore izpod odra, je to sploh ni zmotilo. Sarcasm, ki so v Laškem prvič nastopili z novim članom na bobnarskem stolčku (zasedba je le dva dni pred nastopom razkrila, da se ji je pridružil Matevž Blaznik), je svoje delo opravila, kot se šika. V slabih 45 minutah so nas peljali skozi večji del svoje diskografije, pri čemer je izstopalo posvetilo Roku v obliki komada Genocide, po drugi strani pa klasike, kot sta preko 30 let stara komada Road Warriors in Crematory. Četverica se je s komadom Boj za obstoj dotaknila tudi aktualnega albuma Pot v raj iz leta 2020 in s tem spomnila, da je tudi sicer še zmeraj aktivna zasedba. In čeprav smo bili razredčeni, je imel varnostnik pod odrom menda ravno med nastopom Sarcasm največ dela s tistimi redkimi posamezniki, ki so moshali v prvi vrsti, naslonjeni na ograjo, ki jih je kot edina ločila od svojega priljubljenega banda. Tako kot Benediction večino so Sarcasm preostalo manjšino vrgli nekaj let v času nazaj in nam tako narisali dodaten nasmešek na obraz. (Dejan)

Da potegnem črto pot celoten dan, se bom ponovno vrnila malo k samemu uvodu. Vročina in posledično precej slab zrak pod šotorom je poskrbel za alkoholno ali drugačno utrujenost in za mnoge (tudi zame) se je s koncertom Benediction obisk letošnjega festivala Metaljot Raspaljot tudi zaključil. Vseeno sem bila nadvse vesela velikega obiska, med katerim je bilo po registrskih tablicah na parkirišču sodeč precejšnje število tujcev in Slovencev, vse od Primorske do Prekmurja. Dogodek je odraz odlične in korektne organizacije, kot omenjeno pa mi je bilo rahlo žal zgolj skrajšanega nastopa Benediction. Sicer ne vem, ali je bil kriv petek, bandi, dobra promocija ali poletje, ampak vsekakor smo ponovno dokazali, da smo še sposobni podpreti domače festivale, četudi je bil ta izpeljan v manjši obliki. Tako vas že na tem mestu vljudno vabim, da se naši ekipi pridružite še na letošnjih festivalih Brutal Janez in Črna Loka.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
29. 9. 2004Metal Camp 2004 / Reportaže
KONCERTI & FESTIVALI
21. 3. 2023
Cancervo
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
21. 3. 2023
Archspire, Benighted, Psycroptic, Entheos
Arena, Dunaj, Avstrija
21. 3. 2023
Temperance – Meet & Greet
Ovedrive Glasbena šola, Šmartinska Cesta 32, Ljubljana
21. 3. 2023
Nightstalker, Torpedo Torpedo, Out Of Nothing
Escape, Dunaj, Avstrija
22. 3. 2023
Azaghal, Corpus Christii, Liber Null, Sidious
Escape, Dunaj, Avstrija
23. 3. 2023
Apocalyptica, Epica
Gasometer, Dunaj, Avstrija