Na današnji dan
2019
Umre kitarist Richard Brunelle, ki je pri Morbid Angel igral med l. 1985 in 1992
NAGRADNE IGRE
Traja do: 17. 9. 2023
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

23. 7. 2009

Nancy's Metal Orgasm: Municipal Waste / Ratos De Porao / No Limits / Negligence / Thraw

Izbruhov kulturni bazen, Kranj

V preteklosti sem z opazovanjem raznih koncertov razvil teorijo, da se poleti najmanj splača delati koncerte, saj je večina ljudi na festivalih, na morju oz. da se nobenemu niti ne da biti v kakšnem zaprtem prostoru (klub, dvorana). Včerajšnji dan je mojo teorijo sesul do konca. Nancy's Metal Orgasm je bil vse kontra napisanemu in drznem si reči, da so včeraj vsi - metalci, punksi, hardcorovci in crusterji (ter vsi vmes) - vedeli, kako se je dotična Nancy počutila. Prihajalo ji je kot še nikoli, saj je koncert bil izjemno dobro obiskan, vsi so zdržali pekel zaprtega prostora, niso bankrotirali zaradi letošnjih festivalov/koncertov in so rekli morju in toplicam "Fuck off, let's mosh!".

Nancy se seveda težko upre čarom koroških amer-thrash mladcev Thraw, saj le-ti z vsakim nastopom dokazujejo, da so ena najboljših zasedb v podalpski kneževini, katere nastop ni nikoli tipičen. Nikoli. Thraw so brezkompromisni in tudi Nancy je samo občudovala peklenski kvintet, ki je pokazal pravi obraz thrasha. Agresija in zabava! Najprej so ji oči plesale po bobnarju Bubi, čigar mladost je vir neverjetne energije in inovativnosti na bobnih. Ahhh! Sprehod levo in desno in že sta v fokusu kitarista O-žbe-j in Domen, katerih norenje je ekvivalentno hitrosti in gracioznosti njiju igranja kitar. Basist je pač basist, a Nancy je vseeno veselo poplesavala ob njegovih prstih, kateri so pod očitnim vplivom vsaj Grega Christiana iz Testament. Seveda je center pozornosti vokalist Smodi, čigar govori in najbolj mimo vokali na svetu vzbujajo občudovanje in spoštovanje. Njih komadi ter priredba "Nima ti kej BIT oz. pardon, Into The Pit" so Nancy razveselili do te mere, da je z njimi pela, plesala, se razmetavala, popivala sparjen pir in poceni vino ter kadila 57-ke do konca. Nancy se samo sprašuje, kdaj bo plošča, Korošci?

Med pavzo si je Nancy ogledala cheap in bogat merch bandov, Metal Planeta, Šlosarta in Panika štanta (če se Nancy ne moti), poslušala odlične bande a la Cro-Mags, Pro-Pain, Madball, Anthrax, Sepultura in si privoščila tudi kakšno jed, saj so organizatorji (teh je bilo kar nekaj iz vseh koncev Gorenjske ter Primorske) poskrbeli, da si poleg jeter napadel še želodec. Nancy je skupaj s pol slovenske metalske srenje komajda pričakovala nastop preredko nastopajočih Negligence, ki ne lenarijo, ampak snemajo že drugo ploščo. Negligence so poskrbeli, da se folk takoj spozna tudi z novim materialom, čeprav je Nancy bolj poznala material z demota in plošče Options Of The Trapped Mind. Nancy je pela refrene komadov Warmachine ali pa Legacy Of Lies in norela ter norela. Pa to ni bilo vse. Občudovala je fenomenalni kitarski duet DYZ/Jay, katerih igranje je prava umetnost, sinteza agresije, sproščenosti, dinamike in ljubezni do norih riffov in solaž. Malce je počekirala basista Lipnika, ki je skupaj z bobnarjem Ruzzom ustvaril res odlično ritem podlago (ah, kako ta bobnar tepe, grrrr), nato pa je seveda pod drobnogled vzela pevca Alexa, ki je - če parafrazira pevca zasedbe Blind Guardian – "dober pevec, a slab frontman".

Medtem, ko je Alexov vokal resnično odličen, pa je njegova karizma enaka sparjeni pašteti na poletnem soncu. Alex je verjetno bil slabe volje zaradi odrskega zvoka, ampak ali se še ni naučil, da klicanje folka k slemanju in moshanju in čupiranju in potem "napizdevanje" ob tem, ko folk ne reagira, ne prinese nič. Zakaj? Nancy je tu postavila psihološko domnevo, da to preprosto ni Alex. Namreč, verjetno bi Alex dosegel boljše rezultate, če bi izrazil svoj karakter, kar očitno ni takrat, ko kliče folk, naj začnejo bojni ples. Vendar so Negligence dokazali, da so ena A in Nancy z veseljem pričakuje njih ploščo.

Tukaj se je koncert ločil od thrashevskega dela in začel se je crossover del, katerega predstavniki so najdlje delujoči crossover band iz Slovenije, No Limits. V manj kot 40 minutah so pokazali, da lahko združiš inteligentne (čeprav včasih klišejske) govore z neverjetno raznolikimi komadi (ki pa so vseeno del jasne identitete No Limits) ter z neverjetno živim nastopom. Peklenska vročina je peklila tako Nancy kot skupino, a je vse šlo sto na uro. Vokalist Enco Biafra bljuje ali pa karikira razne vokalne teme, medtem ko kitarist Musa poskrbi, da so riffi ravno na mestu. Njegov brat - tudi Musa (mi smo Musa!) – bobna v pravi old school maniri in z enim pedalom in udarcem pravega građevinara pelje scat večino pičkic na bobnih danes. In Nancy to zelo občuduje. Basist uživa in ubija bas, čeprav (tako kot njegov predhodnik Paško) izgleda, da bi raje bil doma in igral briškulo. A No Limits so bili res brezmejni in so sesuli vse v nulo.

Medtem je Nancy ugotovila, da je bazen že bolj vlažen kot ona in da bo orgazem očitno mnogo večji in ne samo njen. Moshpit, polit alkohol, čiki, vesel folk in nabito polna dvorana so bili idealka za brazilske thrash/crust/HC/vsegapomalem Ratos De Porao. Nancy ni mogla verjeti, da je pevec Gordo shujšal. Še manj pa je lahko verjela, da je tip nenormalen frontman. Ah, the good old Jello Biafra/Guy Piscioto/GG Allin days! Ob njem je bil takisto zmešan band, ki nas je popeljal čez kompletno diskografijo. Lepota zasedbe Ratos De Porao je v tem, da fantje oz. možje gredo preprosto na oder in v 40-tih ali 50-tih minutah pičijo iz komada v komad. No stopping!!! Pri tem pa folk nori in popolnoma uživa, brez da bi Gordo enkrat pozval folk v kaos! Katere komade vse so igrali, niti ni važno. Bilo je vsega! Prišli, zašusali in zmagali.

Nancy je počasi že bila utrujena, saj norenje v Bazenu vedno zahteva svoj davek. Spraševala se je, kaj za vraga lahko še ponudijo nadvse pričakovani ameriški thrash-crossoverjevci Municipal Waste? Kdo za vraga bi sploh še bil sposoben noreti? No, lahko si je samo rekla "Shut the fuck up!", ker so možje, katerih glasba je posvečena vsemu, še posebej pa zabavi, naredili tako norijo, da je bilo joj! Manj kot 50 minut vseh živih komadov s plat Hazardous Mutation, The Art Of Partying in pravkar prihajajoče Massive Aggresive brez kakršnekoli priredbe, je folk pognalo v "circle pit" (za vse nepoučene - Kuperjev test na koncertu), mošt-pit, wall of death (humor in sarkazem pevca na vrhuncu - kliče folk, naj se razdelijo na dve polovici. Na odru stoji oz. se ziba vsem znani primorski grinder (ni Boco). Pevec ga porine v folk, tip telebne ko sekira, pevec pa "He chose that side!"), stage dive in še v marsikak stranski produkt prej omenjenih koncertnih norij. "Municipal Waste gonna fuck you up!" ali nekaj podobnega, je bil popolnoma ustrezen rek. Nancy je preživela enega največjih kaosov v pitu, pri tem videla tipa v Sarcasm majici, ki je kozlal na oder, Wasted Tino, ki je naredila več skokov kot tisti poljski skakalec z mustaći, folk, ki mu je vsak komad zlezel pod kožo in direkt v žilo. Crossover brez primere, ki je obudil čudovite zvoke DRI, Attitude Adjustment, Cryptic Slaughter itd. Tudi sam band je več kot očitno užival, saj je bila sinergija folk (Nancy) – band popolna. Takšnega koncerta ni Nancy videla že res dolgo. Land Phil, Ryan Waste, Tony Forresta in Dave Witte so ji res ostali v srcu. Municipal Waste so v vseh pogledih odlični – obvladajo inštrumente, imajo odlično komunikacijo, znajo delati pesmi, koncerti pa so show brez primere. Waste 'em all.

Izmučena in scotana je Nancy ali šla domov ali pa bila kje pijana/zadeta še vso noč. Odličen koncert v vseh pogledih. Če nič drugega, smo en večer vsi lahko bili Nancy.

SORODNE VSEBINE:
12. 5. 2021Alitor / Intervju
24. 8. 2012Metalcamp 2012 / Reportaže
9. 2. 2012Municipal Waste / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
19. 9. 2023
SitiS / Snøgg / Jegulja / Kaoz
Reportaža
8. 9. 2023
Brutal Janez Fest 2023, 2. dan
Reportaža
6. 9. 2023
Brutal Janez Fest 2023, 1. dan
Reportaža
4. 9. 2023
Blue Öyster Cult
Reportaža
24. 8. 2023
Kaltenbach Open Air 2023, 3. dan
Reportaža
23. 8. 2023
Kaltenbach Open Air 2023, 2. dan
Reportaža
22. 8. 2023
Kaltenbach Open Air 2023, 1.dan
Reportaža
11. 8. 2023
MetalDays 2023, 4. dan
KONCERTI & FESTIVALI
23. 9. 2023
God is an Astronaut, Shadow Universe
Kino Šiška, Ljubljana
23. 9. 2023
Dangerous Meeting X
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
23. 9. 2023
AHAB, Arctic Sea Survivors, Kerbmaldarr
Escape, Dunaj, Avstrija
24. 9. 2023
God Is An Astronaut
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
24. 9. 2023
Necromancy Vol. VII: SitiS, Attitudes To Human Extinction, Snøgg
SUB, Gradec, Avstrija
26. 9. 2023
Cerebral Incubation, Epicardiectomy, Traumatomy, .357 Homicide
Orto Bar, Ljubljana