REPORTAŽE

30. 7. 2021

SkyEye / Pelhan

Gala Hala, Metelkova, Ljubljana / 21. 7. 2021

Še en uspešen koncert Veselih Dihurčkov, ni prvi in predvsem ni zadnji, saj imata na sporedu še veliko zabave za letošnje poletje in dolgo naprej. Tokrat ponovno pišemo o bandu SkyEye, ki še naprej dokazuje, da je res najaktivnejši slovenski band na sceni. Tokrat so Skyeye ob podpori primorskih Pelhan nastopili na Letnem vrtu Gale Hale. Vrata so se odprla ob 19 h na zelo živi Metelkovi. Taki, kot smo je bili vajeni včasih. Ljudi vseh narodnosti in barv so se končno lahko razdivjali na ulici, z vseh strani je prihajala glasba.

Ob 19.30 pa je najglasneje zašumelo ravno z letnega vrta Gale Hale in zaslišali so se prvi kitarski riffi primorskih rockerjev Pelhan. Mogoče je bilo zunaj vrta res ponovno kot po starem, v objemu njegovih zidov pa je bil prizor nekoliko drugačen. Ne zaradi manjšega števila ljudi, kar je precej običajno na začetku dogodkov, saj pridejo ljudje navadno kasneje. Ljudje so se namreč sramežljivo tiščali stran od odra, saj niti niso vedeli, kako se obnašati. Še sami organizatorji imajo težave zaradi spremenljivih odlokov in predvsem njihove nekonsistentnosti, zaradi česar sta se tudi Dihurčka odločila za sklop poletnih dogodkov ohraniti naslov »Puste na delat, hočmo koncerte!«. Zagotovo je bilo tudi nastopajočim Pelhan težje igrati, čeprav se v glasbi tega ni slišalo, saj so ga žgali, kot je treba. Sami so bili sila dobre volje, da so lahko spet na odru, in zelo dobro jim je uspelo energijo prenesti še na publiko. Res zanimiv prizor je bil, da se je koncert gledal z razdalje, vibracije pa so bile prave in noben ni miroval. To je privabilo tudi štiri korenjake, da so se postavili bliže odru in so bili v začetku tudi edini poleg fotografov v neposredni bližini nastopajočih.Pelhan so izvedli koncert vrhunsko, le basista se žal ni dobro slišalo, ko se je publiki zahvalil za prisotnost in za energijo. Brez zamere moji naslednji opazki, a zaradi manjše težave z jakostjo zvoka, je bil njegov glas slišati kot padec ptičjega peresa na cementirano površino, se pravi enostavno premalo, da bi ga slišali med vriski in vzklikanjem publike. Z ozvočenjem sicer ni bilo težav, saj je basist z vokali le spremljal pevca, zato so bile nastavitve mikrofona drugačne, med pesmimi ravno primerne, nekoliko tišje je bilo le med govorom. Sicer so bili v splošnem Pelhan nekoliko mirni na odru, vendar glede na celotno situacijo in za prvi post-koronski nastop tega nisem zaznal kot težavo, nastop se je popolnoma ujel v trenutno vzdušje in lokacijo.

Setlista Pelhan: Če jutri umrem, Gregor, Na dnu flaše, Pravi obraz, Za naju dva, Narava, Prekleti raj, V zavest, Nov človek, V neznano.

Po premoru so na oder stopili še Skyeye, katerih glasbena zvrst je popolnoma drugačna. Že razigrano publiko je pesem King Of The Skies takoj privabila nekoliko bližje k odru, še vedno pa z rahlim zadržkom. Za to pa je poskrbela prav posebna pojava starejšega gospoda, ki je v celoti zavzel nezapolnjen prostor pred odrom in začel divje plesati na še bolj divjo glasbo. Očitno so vsi potrebovali prvo korajžno dušo, da nas po vseh zaprtjih opomne, da smo navsezadnje spet in končno na metal koncertu. Skyeye pa so že bili popolnoma razigrani in so vso svojo energijo prenašali na publiko, ki se je z vsako pesmijo vse bolj približevala odru. Enostavno ni noben bil več sposoben mirovati, še najmanj tisti, za katere je bil to prvi koncert po več kot letu in pol. Perfektnost zvoka in svetlobnih iger, dinamika nastopajočih na odru in predoderni plesatelj so že po prvih pesmih pritegnili prav vse v okolico odra, kot se spodobi na koncertih. Zelo dobro se pozna, da so Skyeye izkušen band, ki lahko igra na taki in drugačni lokaciji, saj so bili usklajeni od prve note do zadnjega šuma na odru. Z novega albuma so odigrali oba singla, to sta Soldiers Of Light in Constellation. So pa Skyeye napadli Metelkovo z desetimi pesmimi, ki so bile mešanica njihovega repertoarja. In ravno za pesem Constellation je vokalist z odra splezal kar na obzidje, s katerega je še bolj razigral že popolnoma podivjano publiko, ki je pred odrom takrat že ustvarila mosh pit. Da ne bo kdo rekel, da se ni upoštevalo ukrepov, naj poudarim, da je bil mosh pit izveden na varnostni razdalji 1,5 m. In z masko, seveda. (Wink, wink). Po tej pesmi so Skyeye postregli še z uspešnico In The Name Of Skyeye, vendar publiki nikakor ni bilo dovolj. Po klicanju članov banda na oder je na žalost vseh vokalist moral naznaniti, da jih preganja ura in koncert se je moral zaključiti. Po Metelkovi pa je žurka divjala naprej, tudi izven letnega vrta Gale Hale, in sicer še pozno v noč.

Setlista Skyeye: King Of The Sky, Soldiers Of The Light, Run For Your Life, Brothers Under The Same Sun, Detonate, Son Of God, Book Of Life, Digital God, Constellation, In The Name Of Skyeye.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
23. 7. 2021SkyEye / Pelhan / Galerija
2. 11. 2019Support the Scene Fest / Galerija
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
31. 5. 2024
Britof, Jegulja
Dvorana KS Podlubnik - Stara Loka, Škofja Loka
1. 6. 2024
Metallica
Magna Racino, Ebreichsdorf, Avstrija
1. 6. 2024
Payale Royale, July Jones
Cvetličarna, Ljubljana
4. 6. 2024
Rats Will Feast, Sociasylum, Smedja in Smetke, TupaTupaTam
TrainStation SubArt, Kranj
5. 6. 2024
Hard Charger, Saccage
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
6. 6. 2024
Corey Taylor
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška