REPORTAŽE

24. 6. 2015

South Park Festival

Tampere, Finska / 5. in 6. 6. 2015

Radio City South Park Festival v mestu Tampere na Finskem, ki je zamenjal nekdaj legendarni Sauna Open Air, je letos privabil okoli 11.000 ljudi, organizator pa je napovedal, da bo festival organiziran tudi prihodnje leto ter da se že dogovarja z bandi, ki bodo takrat nastopili.
Cilj festivala je združiti generacije z nostalgičnim hard rockom in heavy metalom. Accept, Def Leppard in Extreme so samo nekatera od imen, ki smo jih z užitkom poslušali.
Prvi dan festivala nam je bilo sončno vreme naklonjeno in sezona festivalov na Finskem se je uradno začela. Glavni oder so otvorili nemški power metalci Masterplan, ki bi si zaslužili poznejšo uro nastopa ter številnejše občinstvo.
Setlista Masterplan: Enlighten Me, Heroes, Lost and Gone, Crimson Rider, Keep Your Dream Alive, Crystal Night, Spirit Never Die, Soulburn, Kind Hearted Light, Back for My Life, Crawling from Hell.
Sledili so Stratovarius, ki so imeli soliden nastop. Mislim, da je bil njihov izbor pesmi precej predvidljiv, a pričakovala sem vsaj kakšen komad z albuma Eternal, ki bo izšel jeseni.
Setlista Stratovarius: Speed of Light, Eagleheart, Deep Unknown, Dragons, Legions, Paradise, Under Flaming Skies, Unbreakable, Black Diamond, Hunting High and Low.
Takoj ko so Stratovarius zaključili, se je množica prestavila pred oder pod šotorom, kjer je nastopila popularna finska skupina iz 90-ih, Speedy ja Saku. Banda osebno ne poznam, a povedali so mi, da je vse skupaj mišljeno bolj kot parodija na bande tistega časa ter da so izdali svoj prvi in zadnji album leta 1995.
Sledili so Stargazery, ki so nam postregli z nekaj dobrimi hard rock komadi, med njimi tudi nekaterimi z najnovejšega albuma Star Aligned, ki so ga izdali januarja letos. Na glavnem odru so se medtem že ogreli Accept. Njihov zadnji album Blind Rage, ki je izšel avgusta lani, je bil na Finskem številka 1. Aprila letos je prišlo v zasedbi do nekaj sprememb, saj sta se bandu pridružila novi kitarist Uwe Lulis in bobnar Christopher Williams. V njihovi družbi smo lahko uživali celih 75 minut, band pa bo letos nastopil tudi pri nas v Tolminu, 22. 7., na festivalu Metaldays.
Setlista Accept: Stampede, Stalingrad, London Leatherboys, Restless and Wild, Final Journey, Princess of the Dawn, Losers and Winners, Midnight Mover, Pandemic, Fast as a Shark, Metal Heart, Teutonic Terror, Balls to the Wall.
Petkov večer so zaključili Extreme, ameriški rokerji, ki so dosegli vrhunec svoje popularnosti v poznih 80-ih, zgodnjih 90-ih letih. Band je bolj kot ne two-man-show ustanovnih članov Garyja Cherona in Nuna Bettencourta, vendar so se mi kljub energičnemu nastopu in dobremu izboru pesmi zdeli malce dolgočasni. Od občinstva so sicer dobili dokaj pozitiven odziv, ko se je malce ohladilo, pa je veliko ljudi zapustilo prizorišče.
Setlista Extreme: Decadence Dance, Comfortably Dumb, Kid Ego, Rest in Peace, It ('s a Monster), Play with Me, Midnight Express, More Than Words, Cupid's Dead, Am I Ever Gonna Change, Take Us Alive, Li'l Jack Horny, He-Man Woman Hater (vključno z introm Flight of the Wounded Bumblebee), Hole Hearted (s Crazy Little Thing Called Love outro jamom), Get the Funk Out.
V soboto nam vreme ni bilo naklonjeno, zato smo se nekateri odpravili na prizorišče malce kasneje, a ob ravno pravi uri, saj so ob našem prihodu na glavnem odru igrali Amorphis, z meni osebno odličnim živim nastopom. Njihov dvanajsti studijski album Under the Red Cloud naj bi izšel septembra letos. Na festivalu smo lahko slišali tudi nekaj novega materiala, vendar zaradi jezikovne bariere naslova na nisem ujela.
Setlista Amorphis: Hopeless Days, Narrow Path, Sampo, Silver Bride, The Smoke, Silent Waters, Towards and Against, My Kantele, House of Sleep.
Na odru v šotoru so nastopili Reckless Love, ki me osebno niso navdušili, tako da sem se po hitrem postopku vrnila h glavnemu odru, kjer so nastopili Helloween.
Setlista Helloween: Walls of Jericho (intro), Eagle Fly Free, Dr. Stein, My God-Given Right, Mr. Torture, Waiting for the Thunder, Straight out of Hell, Lost in America, If I Could Fly, Power, Halloween/Sole Survivor/I Can/Are You Metal?/Keeper of the Seven Keys, [bis] Future World, I Want Out.
Vrhunec večera je šele prihajal; čakanje se je izplačalo in na oder so stopile britanske hard rock legende Def Leppard. Band je navdušil s kar 90-minutnim nastopom, med katerim so nam postregli s klasičnim setom. Kljub temu da je vmes začelo močno deževati, se občinstvo ni dalo in je vztrajalo do konca.
Setlista Def Leppard: Disintegrate (intro), Rock! Rock! (Till You Drop), Animal, Let It Go, Foolin', Armageddon It, Love Bites, Rocket, Bringin' on the Heartbreak, Switch 625, Hysteria, Let's Get Rocked, Pour Some Sugar on Me, [bis] Rock of Ages, Photograph.
Tekom festivala je potekal tudi signing session, s katerim so svoje fane razveselili Accept, Stratovarius, Speedy ja Saku, Helloween ter Amorphis.
Če se v času festivala slučajno znajdete na Finskem in imate čas, ga pojdite pogledat, čeprav realno gledano ni nič posebnega in premore Finska tudi kaj veliko bolj zanimivega. Kako smo se imeli, pa si lahko ogledate v obeh galerijah.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
15. 6. 2015South Park Festival 2015, 1. dan / Galerija
16. 6. 2015South Park Festival 2015, 2. dan / Galerija
9. 6. 2006Gods Of Metal 2006 / Reportaže
19. 11. 2014Devil's Train / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
14. 5. 2021
STREAM: Metalsteel – TRIBUTE TO LEGENDS
Klub Jedro, Medvode
22. 5. 2021
ODPOVEDANO! Vienna Metal Meeting 2021
Arena, Dunaj, Avstrija
22. 5. 2021
Throne Fest 2021
Kubox, Kuurne, Belgija
23. 5. 2021
STREAM: Emperor – A Night of Emperial Wrath
Notodden Teater, Oslo, Norveška
4. 6. 2021
ODPOVEDANO! Download Festival 2021
Castle Donington, Združeno kraljestvo
10. 6. 2021
System Of A Down, Korn
Area Expo, Milano, Italija