REPORTAŽE

18. 11. 2014

Space Eater / Alitor / Moshead

MKSMC, Koper / 15. 11. 2014
Avtorica: Zara Kastelič

Prvi dogodek letošnje metalske, klubsko orientirane koncertne sezone na slovenski obali, se je odvil v soboto 15. novembra v koprskem MKSMC-ju. Organizatorji, ki delujejo pod imenom Nemesis Booking, so nam pripravili thrash metal paket, ki je zajemal Škofjeločane Moshead ter dva srbska banda – Alitor in Space Eater. Že na samem začetku, nekaj pred 21:30, je bilo prisotno precejšnje število obiskovalcev, predvsem mlajših generacij, in v ozračju je bila navzoča razigrana energija. Čeprav mi osebno trenutno thrash metal in predvsem band Space Eater ne ležeta najbolje v ušesa, je bila udeležba koncerta, ki se je na koncu izkazal za vrhunsko izpeljanega tako s strani bandov kot organizacije, nujna.
Kot prvi so oder zasedli mladi thrasherji iz Škofje Loke, ki delujejo pod imenom Moshead. Klasična štiričlanska zasedba, ki jo sestavljajo kitarist, kitarist/vokalist, basist in bobnar, je odigrala nekaj priredb in nekaj lastnih komadov, kjer je pokazala predvsem svojo instrumentalno dovršenost. Pri tem pa ne morem preveč pohvaliti vokalne izvedbe in fantu predlagam, naj veliko trenira svoje glasilke – sploh če namerava kdaj izvesti kakšen daljši nastop.
Naslednji so nastopili prvi gostje iz Srbije, Alitor, ki pravijo, da igrajo neko obliko progresivnega thrash metala. Predstavljali so nam predvsem komade z letos izdanega prvenca, imenovanega Eternal Depression. Basist/vokalist se je tekom nastopa pokazal z nekaj kratkimi solažami, glasba pa je bila slišati večinoma kar konvencionalno thrashersko. Vokal je bil veliko bolj poslušljiv in dinamičen in je skupaj z lepo odigrano glasbo tvoril zanimive komade, ki pa so si bili med seboj preveč podobni. Obiskovalci so bili tedaj tudi že bolj živahni, saj se je v prvih vrstah pričelo pojavljati pravo razgrajanje.
Sledili so še zadnji na seznamu, Space Eater, ki prihajajo iz Beograda. Band deluje dobrih deset let in ima za seboj že tri studijske dolgometražnike, predstavitvi zadnjega z naslovom Passing Through the Fire to Moloch, ki je izšel letos poleti, pa je bila namenjena evropska turneja, v sklopu katere so se ustavili tudi v Kopru. Band je izjemno energičen in ustvarja neverjetno divjo glasbo, ki jo s posebnim načinom vokalistovega petja lahko označim kar za unikatno. A osebno imam zelo velik odpor do poslušanja tovrstnega visokotonskega načina petja, kar pa ne pomeni, da je le-to slabo. Vokalist ima dejansko zelo močen potencial in res se lahko kosa s profesionalnimi glasbeniki, a kaj ko večinoma subjektivne preference nadvladajo razum, zaradi česar potem glasba ne doseže svojega pravega potenciala. Na srečo na koncertu ni bilo veliko meni podobno mislečih, zato je band užival v zagnani podpori prisotnih.
Vsekakor je potrebno pohvaliti izredno dobro ozvočenje, ki je bilo prisotno pri vseh treh bandih, predvsem pa gredo lepe pohvale tudi organizatorjem, ki so tekom večera skrbeli, da je bilo vsem nam navzočim prijetno in domače, zato upam, da bo takšnih in podobnih dogodkov na Obali zmeraj več.

SORODNE VSEBINE:
12. 5. 2021Alitor / Intervju
KONCERTI & FESTIVALI
28. 10. 2021
KoD: Smrt, Terminal Disease, Conventus Cerris
Orto Bar, Ljubljana
30. 10. 2021
Cowboys From Hell
Mladinski center Brežice
30. 10. 2021
Decline The Fall, Guattari, Ghost of Veronica
Center mladih Koper
30. 10. 2021
Graveyhard, Terminal Disease
Dvorana Gustaf Pekarna, Maribor
31. 10. 2021
Noč mrtvih: Uporabniki
Mladinski Center Krško
5. 11. 2021
Degress, Anti Slaughter
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana