Na današnji dan
1987
Testament debitirajo z albumom The Legacy
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

3. 2. 2020

Tomcat / Apoptosis

Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor / 31. 1. 2020

Ko sem že mislil, da bom zadnji dan v januarju oziroma prvi konec tedna meseca februarja preživel v toplem objemu domačega kavča in v družbi dobrega filma ali serije, ki bi mu sledilo nadaljevanje na najljubšem kosu pohištva (beri: postelji) in v objemu obveznega dodatka (beri: mehkega vzglavnika), sem povsem slučajno ujel novico, da v mariborsko dvorano Gustaf prihajajo ljubljanski Tomcat. Ker sem zaradi Gorjančeve recenzije bandovega drugega studijskega izdelka Something's Coming on Wrong in po zaslugi lastne glasbene radovednosti sčasoma postal kar navdušen nad temi Ljubljančani, ki so me pred petimi leti kot predvozači finskih Lordi pustili bolj ali manj ravnodušne, seveda nisem smel izpustiti priložnosti, da četverico ujamem tako blizu meni tako ljubih rekvizitov domačih štirih sten.

Odločitev o obisku je torej padla dokaj hitro, le sreči pa se imam za zahvaliti, da mi je ta sploh bil omogočen, saj se je slabo obveščanje javnosti še enkrat več izkazalo kot Ahilova peta organizacije dogodkov v mariborskem Gustafu. Čeprav sem že cel mesec iz službenih razlogov dvakrat tedensko gost mariborske Pekarne, nikjer nisem zasledil niti enega plakata, ki bi me opozoril na to, da oddaja Žiga Žaga na Radiu Marš v družbi mariborskih progresivcev Apoptosis in že omenjenih ljubljanskih hard rokerjev Tomcat praznuje svojo 10. obletnico. In ko sem že ravno v naletu, naj še dodam, da se mi tudi ne zdi prav, da se začetek dogodka meni nič tebi nič zamakne kar za dve uri. Sicer povsem razumem razloge za zamik, saj si slabega obiska zaradi prezgodnjega začetka koncerta ne želijo ne organizator in ne nastopajoči, a na to je pač treba misliti že takoj, preden se na družabnih omrežjih objavijo ključne informacije o dogodku.

A dobro. Na račun tega, da sem prišel eno uro pred dejanskim začetkom koncerta v Gustafa, sem si lahko v miru ogledal publiko, ki se je večinoma družila še pred dvorano, preveril merch, ki so ga ponujali Tomcat, popil eno pijačo več, kot bi jo sicer, in se na dolgo pogovoril z basistom Šujotom od Tomcat, s katerim nimava samo skupne zgodovine pri vašem najljubšem spletnem časopisu Paranoid.

Ob 22h so potem končno na oder stopili trije mladeniči, ki jih druži težko izgovorljivo, a v metal vodah sploh ne tako redko ime Apoptosis. Po navedbah na Facebooku sodeč gre za četverico, ki jo sestavljajo Urban Kolarič (kitara), Andrej Vindiš (bobni), Sven Vuga (kitara) in Erik Vuga (bas kitara), a minuli petek je manjkal Sven. Manjkal je tudi vokalist oziroma vokalistka, saj Apoptosis od festivala Šourock obstajajo brez njega/nje. Prvi in edini album iz leta 2018 z naslovom IF je zasedba posnela s pomočjo gostujočih vokalistk, in sicer Klare Klasinc in Vanese Šibler, na petkovem koncertu pa je njuno vlogo prevzela Monika Mulec. Vokalno je Monika izpeljala stvari odlično, saj se njen način petja in njena barva glasu odlično skladata s temačnejšimi in težkimi melodijami, ki jih proizvajajo Mariborčani. A ker so Apoptosis daleč več kot samo to in ker se žanrsko razprostirajo od rocka do metala, so klasično heavy, so progresivni in so groovy, sem ob svetlejših melodijah bil mnenja, da vokalna interpretacija ne ravno najbolje podčrta instrumentalno plat. Ko groovy kitara v družbi vseprisotnega basa proizvede neposrednejše vzdušje, bi si tudi od vokala želel več energičnosti in odločnosti, ki pa jo ženski vokal le težko ponudi. In ko je že ravno toliko govora o vokalu, seveda ne smem pozabiti, da zasedba aktivno išče osebo, ki bi stalno prevzela to vlogo. Če te torej zanima ustvarjanje avtorskih komadov in ti je progresivni rock/metal žanr blizu, bodo Mariborčani veseli, če jih pocukaš za rokav ali klikneš preko Facebooka.

Ura je že bila preko enajst zvečer, ko so na oder stopili Tomcat. Prva stvar, ki sem jo opazil: dečki ne rabijo dolgo, da se pripravijo. Druga stvar: čeprav so bili Tomcat hitro na odru, je bila večina publike še hitreje iz dvorane. Jasno je torej bilo, da so zvabili lokalci Apoptosis v Gustafa dosti svojih prijateljev in znancev, ki so jih prišli ustrezno podpreti, medtem ko so ljubljanski hard rokerji igrali pred dodobra zdesetkano publiko. Čeprav rock ni enak rocku in se temu primerno Apoptosis konkretno razlikujejo od Tomcat za njimi, bi vsak ljubitelj tega žanra ob nastopu slednjih več kot samo prišel na svoj račun. Hardrockerski vtis, ki ga človek dobi ob samem pogledu na band, poustvarjajo Tomcat tudi s svojo glasbo, s svojim načinom in performansom, zato tudi menim, da band bolj pristen skorajda ne bi mogel biti. Poleg pristnosti je še bolj ključna okoliščina, da je band na odru sproščen in profesionalen hkrati, kar je vedno garant za odličen nastop, ne glede na žanr. Osebno so me Tomcat kupili relativno na začetku svojega nastopa, ko so zaigrali priredbo Heroes legendarnega Davida Bowieja, pesem, ki jo je metal publiki približal Lemmy s svojimi Motörhead. Ljubljančani so sicer zaigrali pesem na nekoliko samosvoj način, a njihova interpretacija te čudovite balade mi je prijala bolj kot kar koli dotlej na ta večer. Sicer pa je kvartet med svojim nastopom mešal avtorske komade s prvenca Bits N’Pieces in že omenjenega albuma Something's Coming on Wrong še z dodatnimi priredbami, med katerimi je kot največja bomba udarila Somebody Put Something In My Drink kultnih pankerjev Ramones. Dotični komad je enega obiskovalca razvnel do te mere, da je po zaključku kar sam nadaljeval s prepevanjem refrena in tako poskrbel za dobro dozo smeha in veselja v dvorani. Povsem razumljivo pa je bil po drugi strani največji poudarek na zadnjem studijskem izdelku, kar mi je tudi več kot ustrezalo. V največje veselje mi je bilo poslušati udarni Carnium in veselo Rosemary, medtem ko me je na plastiki zaenkrat še neizdani Adrenalin s svojim lead kitarskim riffom in slovenskim besedilom, ki so sicer pri Tomcat bolj izjema kot pravilo, prijetno spomnil na stare čase z bandi, kot sta Wellblott in Šank Rock. Tomcat, se vidimo še kdaj!

SORODNE VSEBINE:
15. 9. 2011TomCat / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
18. 4. 2024
Inquisition / Demonical
Reportaža
16. 4. 2024
VV / Zetra
Reportaža
15. 4. 2024
Judas Priest / Saxon / Uriah Heep
Reportaža
10. 4. 2024
Mr. Big / Jared James Nichols
Reportaža
8. 4. 2024
Angelus Apatrida / Battlecreek
Reportaža
5. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 2. dan
Reportaža
4. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 1. dan
Reportaža
2. 4. 2024
Cvinger / Marax
KONCERTI & FESTIVALI
21. 4. 2024
1914, White Ward, Funeral Pile, Three Eyes Of The Void
Backstage, München, Nemčija
21. 4. 2024
Grima, Ultar
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
22. 4. 2024
Ozric Tentacles, Silas & Saski
TrainStation SubArt, Kranj
23. 4. 2024
Godspeed You! Black Emperor
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
23. 4. 2024
Consumer, Trigger
Kontejnr, Postojna
24. 4. 2024
Srd, Ater Era, Britof, Ayd
Orto Bar, Ljubljana