NAGRADNE IGRE
Traja do: 23. 1. 2022
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

9. 12. 2019

Vulvathrone Release Party

Mladinski center Gornja Radgona, Gornja Radgona / 6. 12. 2019

Dolgo je trajalo, a po 10 letih je končno napočil dan, ko so najslavnejši lomilci ženskih src z onkraj Mure izdali naslednika dolgometražcu Passion Of Perversity. Govorim seveda o prekmurskih Vulvathrone in njihovemu odličnem albumu Whoreification, ki je minuli petek tudi uradno ugledal luč sveta. In tako kot je treba proslaviti vsakega novega družinskega člana, se tudi za nov album spodobi, da se mu ustrezno izreče dobrodošlica. Zaradi tega so člani Pičkinega prestola v svojo družbo povabili še celjske djenterje Morywa in avstrijske mesarje Vaginal Penetration of an Amelus with a Musty Carrot, katerih ime je še daljše kot noga težkokategornega vokalista. A do tega še pridem.

Vulvathrone so se odločili, da proslavijo svojega novega družinskega člana v Mladinskem centru Gornja Radgona. Ta ima svoje prostore v središču tega obmejnega mesta, do katerega pa ni neposredne povezave preko avtoceste. Dotična okoliščina je sicer povsem nepomembna z glasbenega vidika, a toliko bolj zanimiva za vse, ki radi z avtom odkrivate nove kraje. Sicer pa je – kolikor sem lahko med kratkim petkovim obiskom opazil – radgonski mladinski center zelo dobro in praktično opremljen, tako da omogoča številne dejavnosti in prireditve, med katerimi je na letni ravni seveda tudi kar nekaj koncertov.

Tudi težkokovinskih, kakršen je je bil petkov:

Morywa: 21.30–22.15
Vaginal Penetration Of An Amelus With A Musty Carrot: 22.30–23.15
Vulvathrone: 23.30–
 
Ker sem se predhodno udeležil enega drugega koncerta kakšnih slabih 100 kilometrov stran od Gornje Radgone, sem žal zamudil nastop Celjanov. A po drugi strani te okoliščine nisem dojemal kot blazno veliko škodo, saj sem se z Morywo srečal samo en teden prej v Bohinju, ko je peterica nastopila na zimskem festivalu Winter Days of Metal. Sicer sem ujel ravno slabo polovico njihovega zadnjega komada Phantoms, a pogled na setlisto na odru mi je izdal, da mladeniči niso ponudili pretirano predrugačeno setlisto. Dejansko se mi močno dozdeva, da je bila ta celo povsem identična. Kakor koli že, odziv publike ob koncu nastopa je bil pozitiven.

Vaginal Penetration Of An Amelus With A Musty Carrot ali skrajšano VxPxOxAxAxWxAxMxC je zasedba, ki večkrat obišče severni del Slovenije. Razlog za to je Herman, ki je s člani te zasedbe v izredno dobrih odnosih. Dejansko je že nekajkrat tudi vskočil kot nadomestni glasbenik, če kateri član originalne zasedbe ni uspel nastopiti v živo. A tokrat zasedba ni potrebovala tovrstne Hermanove pomoči. V Radgono so pripotovali trije osebki, kar je celo eden več kot jih zasedba sicer šteje. A kot sem lahko zvedel, se število nastopajočih konstantno spreminja v eno ali drugo smer, zato kaj takšnega sploh ni neobičajno za dotične Avstrijce. Neobičajno bi bilo, če bi zasedba nastopila s pravim bobnarjem, a namesto tega so bobni zmeraj predvajani. Očitno naj bi bil ta goregrind projekt ena sama zajebancija, tako da je okoli tega menda vsaka beseda odveč. Zato tudi ne čudijo naslovi, kot je Severe the Tiny Dick of an Emetophilia-Fetish-Faggot, in skorajda neločljivo podobni kitarski riffi, zaradi česar je najlažje ločiti posamezne komade po disko/polka/rave uvodih. In ker glasba pri teh Avstrijcih v živo nekako nikoli ni povsem na prvem mestu, smo poleg teh in onih zgodbic izvedeli še, da vokalist podarja svoje teniske v velikosti 48, in ker je bil v petek Miklavžev dan, so po MC-ju letele kratke majice za vse, ki so si teh želeli ali ne.

Čeprav se je pevec trudil, da bi tudi Herman »zastonj prodajal bandov merch« – oh, kako čudovit nenačrtovan oksimoron iz ust Avstrijca – smo navzoči rade volje odšteli tistih nekaj evrov za izbran kos plastike/tekstila z imenom Whoreification*. In okoli tega imena se je v glavnem vrtel tudi drugi del nastopa Vulvičev, medtem ko so oder in instrumente sprva pripravljali stari znani obrazi banda. Kot presenečenje so skupaj s Hermanom nastopili stari člani zasedbe, in sicer nekdanji kitarist/basist Uroš, ki je tokrat igral kitaro, bobnar Matko in basist Andrej Mataj, in po dolgem času v celoti zaigrali demo Proto-Bukkake. Fantje, najlepša hvala za to, Oda De Pahor je bila čudovita, ampak: Kje je bila pa gumi Ančka?

Po hitrih desetih minutah in ne tako zelo hitri zamenjavi zaradi nekaterih tehničnih težav je potem na odru stala trenutna zasedba, ki ji je treba pripisati vse zasluge za aktualni dolgometražec. Po instrumentalnem poklonu prehitremu izlivu z We always cum, too fast! je Jure na oder poklical Slekota, s katerim je zasedba predstavila svoj najdaljši komad, istoimensko himno vseh ljubiteljev nežnega spola, Vulvathrone. Sledili so še komadi Ass Destroyer 69, vse štiri različice Bitch, Suck My Tič, Rise & Shine in seveda Whoreification, med katere je četverica pomešala stare hite, kot so Strije, The Cult of Vulva, Reduced To A Sexual Object in Kurbovje. Morda sem kakšen komad izpustil ali kakšnega preveč dodal, a ker sem polovico koncerta iskal Hermana in Uroša med publiko, med katero sta se sprehajala, medtem ko sta Jure in Simon »garala« na odru, sem pač občasno izgubil fokus. A razen tega je nastop Vulvičev izpadel tokrat dokaj mirno. Menim, da se zasedbi pozna, da so se njeni člani postarali in umirili, ker morajo zdaj skrbeti že za štiri mulce. Amen!
 
P.S.: Herman, še enkrat po tej poti, najlepša hvala za majico in vse podpise!

SORODNE VSEBINE:
17. 8. 2021Brutal Janez Fest, 2. dan / Galerija
26. 7. 2021VxPxOxAxAxWxAxMxC / Vulvathrone / Reportaže
2. 12. 2019Vulvathrone - Whoreification / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
31. 1. 2022
PRESTAVLJENO! Gojira, Alien Weaponry, Employed to Serve
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
1. 2. 2022
ODPOVEDANO! Arcturus, Iotunn
Orto Bar, Ljubljana
1. 2. 2022
Wiegedood, Portrayal Of Guilt
Arena, Dunaj, Avstrija
2. 2. 2022
ODPOVEDANO! Ozzy Osbourne, Judas Priest
Sportarena, Budimpešta, Madžarska
10. 2. 2022
ODPOVEDANO! Hexis
MC Pekarna, Maribor
12. 2. 2022
Bullet For My Valentine
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška