RECENZIJE

25. 9. 2013
Black Diamond - Last Man Standing
On Parole Productions, 2013

Tole je pa recenzija, ki jo pišem dlje kot vse ostale v življenju skupaj in temu primerno tudi nekoliko drugačna. Last Man Standing je namreč plošča, ki v slovenski metal sceni nima konkurence, saj vsi prejšnji poizkusi dobre fuzije prog in heavy metala naravnost zbledijo proti temu diamantu. In seveda obstaja dober razlog, saj je nastajala mnogo let. Nejca, kitarista in enega od očetov projekta poznam že zelo dolgo in vedno je "grozil" z genialnim projektom, ki da ga ima doma in po letih tišine, prekinjene le s kakšnim demom ali instrumentalom, smo letos spomladi v roke končno lahko prijeli polnokrvno ploščo Black Diamond z naslovom Last Man Standing.
In kakšna plošča je to! Poznavalci scene smo zastrigli z ušesi že ob najavi, da na plošči poje vokalni bog Žanil Tataj-Žak, brez dvoma najboljši heavy metal vokalist širše regije, ki mu morda lahko parira zgolj Sergej Škofljanec (ex-Requiem, San Di Ego) in je svoj vokalni pečat pustil že pri Divljih Jagodah, Turbo in Mary Rose. Zasedbo na plošči poleg vodij Nejca Vidmarja in Igorja Manasijevića dopolnjujejo še Robert Kovačič (Scaffold) za bobni in Urban Medič (Prospect) na bas kitari, kot vokalni gostje pa se udejstvujejo še Simon Jovanovič (ex Prospect) na komadu Lažne zvezde in Samo Urbančič, nekakšen tretji član in mecen zasedbe, ki si s Sandro Tomovič razdeli vokalno delo na zaključni baladi Tears in Eyes. Glasba Black Diamond pa je najboljše, kar lahko ta zvrst ponudi. Deset komadov, ki skupaj trajajo več kot eno uro, bi marsikoga napeljalo k ideji, da je plošča razvlečena, a Igor in Nejc sta natančno plasirala prav vsak rif, vsako vodilno melodijo in vsako solažo in vse izpade popolnoma naravno, popolna fuzija ritmov in melodije. Večkrat nas komadi presenetijo, priča smo spremembam tempa, obratom ritma, a vse skupaj izpade veliko bolj prefinjeno kot pri "pokažikajznaš" skupinah tipa Dream Theater. Black Diamond vedno uspejo zveneti epsko, a brez kakšne patetike, ki se skupinam tako rada prikrade na taki poziciji; ob zares izpiljenih besedilih mi misli večkrat pobegnejo k primerjavam z obdobjem klasičnih Queensrÿche, saj naši junaki večkrat zvenijo podobno kot Seattlečani v obdobju Operation: Mindcrime, še posebej pa to velja za Žaka, čigar vokal se v najvišjih legah dejansko lahko zlije z vokalom Geoffa Tata. Če bi že iskali dlako v jajcu na tej plošči, je pri sami izvedbi nikakor ni najti; morda gre edina pripomba nad pomanjkanjem hitrejših delov na plošči, saj se Black Diamond le redko spustijo v hitrejši galop, ki bi bil pospešen s kakšno nadzvočno solažo, a verjamem, da nas bodo s tem razvajali na kateri od naslednjih plošč. Last Man Standing je tudi s stališča zvoka in fizične oblike izjemno dovršeno delo. Za snemanje in zvok je poskrbel Simon Jovanovič iz studia Evolucija, master so prepustili legndarnemu Fincu Mikki Jussili (Deep Purple, Nightwish), medtem ko je avtor zares vrhunske naslovnice Peter Sallai.
Morda ste opazili, da v recenziji ne navajam komadov. Tale spis sem namreč začel pisati že nekajkrat in ga vedno pobrisal. Last Man Standing enostavno ni plošča, ki bi jo bilo vredno secirati kos po kos. Je celota, za katero smatram, da jo je vredno tako obdržati in album tudi poslušati v celoti. Večkrat. Zato vse navdušence vabim, da si vzamejo čas in to storijo čimprej. Ne bo vam žal.

ZADNJE OBJAVE
Recenzija
28. 9. 2022
Blind Guardian - The God Machine
Recenzija
27. 9. 2022
Belphegor - The Devils
Recenzija
23. 9. 2022
Kings of Mercia - Kings of Mercia
Recenzija
22. 9. 2022
Teethgrinder - Dystopia
Recenzija
21. 9. 2022
Silent Knight - Full Force
Recenzija
15. 9. 2022
Lybica - Lybica
Recenzija
12. 9. 2022
Shadow Dungeon - Gæstgerýne
Recenzija
9. 9. 2022
Ensanguinate - Eldritch Anatomy
KONCERTI & FESTIVALI
28. 9. 2022
Pallbearer, Elder, Irist
Orto Bar, Ljubljana
29. 9. 2022
In Obscurity Revealed, Razvalina
Kontejnr, Postojna
30. 9. 2022
Eruption (Release Show), Sarcasm, Tytus
Orto Bar, Ljubljana
30. 9. 2022
Peklenska noč: Opća Opasnost, Madbringer, Extreme Smoke 57, Lintver
Zeleni gaj, Dornberk
30. 9. 2022
The Ocean, LLNN, Playgrounded
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
30. 9. 2022
Mary Rose (30. obletnica skupine in 30 let albuma Rocks Off)
Kulturni dom Postojna, Postojna