Na današnji dan
1999
Black Label Society izdajo prvenec Sonic Brew
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

2. 7. 2002

Vanden Plas

Spraševal: Matjaž Prešeren
Odgovarjal: ANDREAS
Ljubitelji progresivnega metala gotovo poznate Vanden Plas, največji nemški band te glasbene zvrsti. Band je konec januarja izdal svojo najbolj zrelo ploščo do sedaj, Beyond Daylight. Poleg igranja v matičnem bandu, lahko Vanden Plas člane slišite in vidite še marsikje drugje, med drugim tudi v gledališču. O tem, o zadnji plošči in še čem sem se pogovarjal z bobnarjem Andreasom Lillom, ki je vskočil namesto v začetku planiranega pevca Andreasa Kuntza.


MATJAŽ:
Pred kratkim ste izdali svoj novi album Beyond Daylight. Po mojem mnenju je to vaš najbolj raznolik album do sedaj. Kaj vi mislite o tem?

ANDREAS:
Tako je, za nas je to v bistvu logični korak naprej. Z njim smo nekako odprli novo poglavje v naši glasbi. The God Thing je bil bolj eksperimentalen album, Far Off Grace bolj agresiven, Beyond Daylight pa je sedaj bolj progresiven in obenem tudi heavy. Mislim, da vse pesmi zvenijo dosti močneje kot prej.

MATJAŽ:
In če vas primerjam z ostalimi progresivnimi bandi, mislim, da dajete več poudarka na melodijo kot na eksperimentiranje.

ANDREAS:
Ja, za Vanden Plas je najpomembneje imeti dobro, imeti močno pesem. To je za nas najpomembneje, seveda pa mora imeti progresivne elemente. Vse ostalo pride kasneje. Tak je pač naš način dela, tako komponiramo pesmi. A najpomembneje za nas je imeti močno pesem.

MATJAŽ:
Če prav razumem, ta album ni konceptualen?

ANDREAS:
Ne, vsaj ne v pravem smislu. Imamo glavni karakter, ki je kot nekakšna rdeča nit v vseh pesmih. V nekaterih pesmih igra ta karakter glavno vlogo, v nekaterih pa stransko, vendar pa v celoti gledano povezuje vse skupaj. Lahko ga primerjaš z… Poznaš film Pulp Fiction?

MATJAŽ:
Seveda.

ANDREAS:
Tudi tam imaš nekaj glavnih karakterjev v posameznih zgodbah, v drugih zgodbah pa imajo druge osebe glavno vlogo in prejšnje stransko. Torej glavni karakter pri nas povezuje delo kot celoto, vendar pa ni tipični konceptualni album. Ima le eno povezano, nezapleteno zgodbo.

MATJAŽ:
Se pa te zgodbe na koncu združijo, ne?

ANDREAS:
Tako je, zadnja pesem jih združi.

MATJAŽ:
Pred snemanjem te plošče ste imeli nekaj problemov z vašim kitaristom Stephanom. Zbolel je za neko boleznijo, kaj točno se je zgodilo z njim?

ANDREAS:
Stephan je imel najprej prometno nesrečo, v kateri si je zlomil roko. Nekaj mesecev kasneje so se pojavili problemi z njegovim zapestjem. Temu se sindrom karpalnega kanala, kjer se največji problemi pojavijo z živcem. Kanal, preko katerega poteka živec skozi zapestje, je postajal vse ožji in ožji, kar mu je povzročalo probleme z mobilnostjo njegovih prstov. Vendar se sedaj tej bolezni zelo posveča skupaj s svojim zdravnikom in hodi na terapije. Stvar se izboljšuje, sedaj še ni odlično, vendar še lahko igra kitaro. Če poslušaš CD, potem lahko slišiš, da je odigral nekaj več prehodov kot ponavadi in prav pri hitrih prehodih je imel veliko problemov s svojimi prsti. Še vedno pa lahko igra Rocky Horror Show. Veš, trenutno po gledališčih igramo Rocky Horror Show in tam igra brez problemov, s to težavo gre na bolje, bomo pa videli, kako bo šlo naprej.

MATJAŽ:
Pa vsi igrate v gledališču, celoten band?

ANDREAS:
Ja ves band, trenutno igramo Rocky Horror Show. Poznaš Rocky Horror Show?

MATJAŽ:
Poznam, vendar pa ga še nisem videl.

ANDREAS:
To je rock musical.

MATJAŽ:
Vem, videl sem le Jesus Christ Superstar. Kot vem igrate tudi ta musical.

ANDREAS:
Ja, seveda in v zadnjih dveh letih smo igrali tudi Evito in Little Shop Of Horrors. Poznaš ta dva musicala?

MATJAŽ:
Evito ja, drugi pa mi ni znan.

ANDREAS:
Mislim, da je Rocky Horror Show vseeno najbolj znan od teh. Kako to, da ga še nisi videl?

MATJAŽ:
Pri nas je zelo malo musicalov, tako da si ga imaš zelo redko priložnost ogledati.

ANDREAS:
Si mogoče videl film?

MATJAŽ:
Film sem. Je to vaše igranje v musicalih razlog, da z Vanden Plas ne igrate veliko koncertov.

ANDREAS:
Ne, to ni razlog, sposobni smo igrati oboje, v gledališču in z Vanden Plas. Oboje lahko organiziramo. Vendar igrati koncerte z Vanden Plas ni smiselno brez novega albuma. Sedaj je album zunaj in začeli bomo igrati tudi koncerte. Potrjene imamo štiri koncerte v Nemčiji in Franciji. Pred tem smo imeli priložnost iti na turnejo s Savatage, vendar smo zaradi gledališča morali odpovedati.

MATJAŽ:
Potrjeni ste tudi za Bang Your Head Festival, ne?

ANDREAS:
Ja, tega se že zelo veselimo.

MATJAŽ:
Pa mogoče razmišljate, da bi zaradi Stephanovih problemov vzeli v band novega kitarista?

ANDREAS:
Misliš nekoga, ki bi ga zamenjal ali da bi postal naš drugi kitarist?

MATJAŽ:
Vseeno. Je kakšna možnost, da se zgodi kaj takega?

ANDREAS:
Trenutno je še sposoben igrati, zato o tem še nikoli nismo razgrabljali, hehe.

MATJAŽ:
Mislim, da ste poleg Blind Guardian eden redkih bandov, ki že od začetka igra z isto postavo.

ANDREAS:
Tako je. Imeli smo nekaj kadrovskih sprememb preden smo začeli izdajati plošče, a odkar smo izdali prvo, igramo v isti postavi.

MATJAŽ:
Torej se morate razumeti res dobro, se nič ne prepirate med seboj?

ANDREAS:
No, seveda se vedno vsi ne strinjamo z določenimi stvarmi. Ko delamo pesmi se zgodi, da nekdo hoče narediti na ta način, nekdo drug drugače in imamo take manjše »borbe«, vendar se še nikoli nismo tako skregali, da bi nekdo zaradi tega hotel oditi iz banda, nikoli. Med seboj veliko diskutiramo, pogovarjamo se o vsakem problemu. Takšen je torej naš način.

MATJAŽ:
Vaš klaviaturist Günther Werno igra tudi s Kamelot. Nimate s tem nobenih problemov?

ANDREAS:
Ne, to je zelo dobro, to je zelo dobro za vsakega od nas. Günther in Stephan sodelujeta tudi s pevcem Elegy, kako mu je že ime?

MATJAŽ:
Ian Perry?

ANDREAS:
Ja, Ian Perry. Z njim sodelujeta pri njegovem projektu Consortium. Andy in jaz sodelujeva z Andre Matosom, bivšim pevcem od Angre, sedaj pri Shaman. Skupaj pripravljamo prejekt Abydos. Jaz sodelujem tudi pri enem projektu na Finskem, kamor se odpravljam konec meseca. Günther pa ima skupen projekt tudi z Dennisom Wardom (Pink Cream 69). Vsi smo torej vključeni v veliko drugih projektov, in stranskih projektov, vendar je za vse Vanden Plas glavni band. Tako da ni nič narobe, če kdo igra tudi drugod.

MATJAŽ:
Super. Drugače pa me nekaj dokaj preseneča pri Vanden Plas. Zelo ste popularni v Franciji. Mislim, da bolj kot v Nemčiji. Kako to?

ANDREAS:
Naša prva založba tu v Nemčiji, ki je bila odgovorna tudi za ostali del Evrope, je bila zelo majhna. V bistvu je bila to založba enega samega človek, zelo majhna torej. Ta človek je delal veliko napak. Vendar smo imeli v Franciji že od vsega začetka veliko, močno založbo, ki je organizirala turneje in nas zelo dobro promovirala, vse je delala zelo dobro. V Franciji smo tako nekako dve leti pred ostalim delom Evrope. A sedaj smo tudi drugod prišli k Inside Out, sem smo prišli takoj, ko smo se razšli s prejšnjo založbo. Tudi oni sedaj delajo zelo dobro, tako da se za nas celotna stvar zelo izboljšuje tako v Nemčiji kot v ostalem delu Evrope. A Francija je še vedno pred vsemi.

MATJAŽ:
Tudi na splošno progresivni metal v Nemčiji ni tako popularen kot recimo heavy in power metal.

ANDREAS:
Tako je, vendar imamo vseeno zelo dobro podporo tu v Nemčiji. Če pomisliš malo nazaj, smo lahko zelo srečni, kajti sedaj imamo veliko več priložnosti in tudi scena je vse večja.

MATJAŽ:
Kot mi je znano, ste vsi tudi veliki ljubitelji nogometa, še posebej kluba 1. FC Kaiserslauteren.

ANDREAS:
Seveda smo. Vsi razen klaviaturista prihajamo iz tega mesta, on pa iz mesta Saarbrücken, ki tudi ni daleč. A vseeno nismo taki fanatiki, da bi vsak teden hodili na tekme tega kluba. Vendar pa vseskozi spremljamo njihove rezultate in jih gledamo, če igrajo po televiziji.

MATJAŽ:
Za njih ste posneli tudi dve himni. Sta bili to uradni himni kluba?

ANDREAS:
Z nekaterimi igralci smo imeli zelo dobre povezave in naš pevec je bratranec bivšega igralca tega kluba in tudi nemške reprezentance, Steffana Kuntza. Tako da je bila to ideja igralcev, da posnamemo himni, vendar to nista naši lastni pesmi.

MATJAŽ:
Letos pri 1. FC Kaiserslauteren igra tudi Slovenec Aleksander Knavs, ga mogoče poznaš?

ANDREAS:
Aleksander Knavs igra za Kaiserslauteren? Je nov tam?

MATJAŽ:
Ja, prišel je to sezono. V začetku je igral zelo dobro, potem je bil poškodovan, sedaj pa spet igra. Je velik obrambni igralec.

ANDREAS:
Bom pozoren nanj. Videl sem, da imamo nekaj novih visokih branilcev. Definitivno bom pozoren nanj v prihodnje.

MATJAŽ:
OK, vrniva se k vašim koncertom. Nekaj koncertov imate potrjenih, kako pa kaj kaže s turnejo, razmišljate kaj o njej?

ANDREAS:
Jeseni se zagotovo odpravimo na obsežno evropsko turnejo, vendar nismo se še odločili v kakšni obliki. Mogoče kot headlinerji, mogoče kot double-headlinerji, mogoče kot predskupina. Nismo se še odločili kako, vendar turneja jeseni zagotovo bo.

MATJAŽ:
Obstaja kak band, s katerim bi še posebej radi igrali?

ANDREAS:
Ja, obstaja velika možnost, da bomo šli skupaj s Symphony X.

MATJAŽ:
To bi bilo odlično.

ANDREAS:
Mi vedno želimo iti na turnejo s kakšnim od večjih bandov kot so Dream Theater, Savatage, Queensryche, vendar to ni vedno možno. Težko je uskladiti termine, pa tudi ne moreš vedno iti skupaj z Dream Theater.

MATJAŽ:
Dobro Andreas, hvala ti za intervju, upam, da ni bilo težko zamenjati Andreasa.

ANDREAS:
Ne, prav v redu sem se imel. Pozdravil bi še vse bralce in upam, da se vidimo na Bang Your Head festivalu.

MATJAŽ:
Če ne v Ballingenu pa zagotovo jeseni na vaši turneji.

ANDREAS:
Tudi v redu.
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
4. 5. 2024
Bell Witch, The Keening
AKC Attack, Medika, Zagreb
4. 5. 2024
CarlxJohnson, Propad, Ku-Ri-Boh!, Kultivator
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
4. 5. 2024
Metal Klavnica LXII: Attitudes To Human Extinction, Dark Sphere, Taste Of Plague
MIKK, Murska Sobota
7. 5. 2024
Acid Mammoth, Omega Sun, Goragorja
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
8. 5. 2024
Yes
Gran Teatro Geox, Padova, Italija
8. 5. 2024
Mondo Generator, Omega Sun, Harrowist
Dvorana Gustaf Pekarna