Na današnji dan
1999
Black Label Society izdajo prvenec Sonic Brew
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

3. 10. 2002

Stormwitch

Spraševal: Matjaž Prešeren
Odgovarjal: ANDY
Po razpadu Stormwitch leta 1994 fani (tudi pri nas jih je dosti) nikoli niso izgubili upanja, da bi se skupina še kdaj zbrala skupaj. Letos so se “gospodarji črne romantike” z Andyjem Mückom na čelu vrnili z zelo dobrim albumom Dance With The Witches in s tem uslišali željo vseh svojih poslušalcev. Ti so jih imeli priložnost videti tudi v živo, a na žalost ob dokaj neprimerni uri (10.00) na Wacken Open Air festivalu. Kasneje so nastopili še na Summer Breeze festivalu in nekaj dni pred tem sem se pogovarjal z dušo skupine, Andyjem.


MATJAŽ:
Kakšni so občutki po vrnitvi s Stormwitch?

ANDY:
Počutim se odlično po vseh teh letih mirovanja.

MATJAŽ:
Kakšni so odzivi na vrnitev, kako so vas fani sprejeli?

ANDY:
Najprej bi rad poudaril, da smo na novo začeli predvsem zaradi naših zvestih fanov. Vsa leta sem od njih dobival veliko pisem, skozi leta pa se je število pisem vseskozi povečevalo. Tako smo se odločili, da naredimo nekaj novega.

MATJAŽ:
Hamerfall niso nič vplivali na povratek?

ANDY:
Zagotovo so, vendar ne neposredno. Ko so Hamerfall posneli priredbo pesmi Ravenlord, me je tudi veliko glasbenikov spraševalo, zakaj ne naredim kaj novega. Tako so me tudi oni motivirali, da sem se vrnil in naredil nov, dober Stormwitch album.

MATJAŽ:
Dance With The Witches je nedvomno pravi, dobri Stormwitch album.

ANDY:
O, najlepša hvala.

MATJAŽ:
Bova o njem rekla kakšno še kasneje, sedaj pa se vrniva v leto 1994, ko ste prenehali z delovanjem. Kaj je bil razlog za razpad banda?

ANDY:
Takrat smo imeli veliko problemov, predvsem različnih pogledov na našo glasbo. Ko je večina originalnih članov odšla po letu 1990, smo igrali z novo zasedbo in ti novi glasbeniki so želeli spremeniti našo glasbo in iti v neko novo smer. Leta 1994 smo bili od našega originalnega koncepta že zelo oddaljeni in takrat sem se odločil, da ne želim več nadaljevati.

MATJAŽ:
Šli ste narazen in kaj si potem počel, je imelo kaj opraviti z glasbo?

ANDY:
Dve leti nisem počel prav ničesar v povezavi z glasbo. Želel sem se odpočiti, razmisliti o skupini, o tem, kaj je bilo narobe. Nato sem začel pripravljati musical in v tistem času sem prišel v kontakt z Martinom Winklerjem, ki je sedaj naš kitarist in je tudi produciral novo ploščo. Martin je zelo dober in talentiran producent. Takrat mi je predstavil nekaj pesmi, ki sta jih naredila z bratom. In glej, ena od teh pesmi je bila Dance With The Witches. Pravzaprav je imela takrat drugačno besedilo, vendar glasba je bila enaka. Ko sem jo slišal, sem si rekel: “Hej, to so Stormwitch!”

MATJAŽ:
Torej je Martin tudi “krivec” za tvojo vrnitev?

ANDY:
Tako je. Martin je zelo dober človek in vesel sem, da lahko delam skupaj z njim.

MATJAŽ:
Razen tebe so vsi člani banda novi. Zakaj si se odločil tako in nisi poklical kakšnega od originalnih Stormwitch članov?

ANDY:
Trenutno se vsi ukvarjajo z nečem drugim. Basist ima nov band, Martin igra pri Valley’s Eve, dvojica pa se ne ukvarja več z glasbo. Eden od teh je Ronnie, naš prvi basist, drugi pa Stefan Kaufmann. Sva pa skupaj naredila pesem za zadnji album, balado Nothing More. Še vedno je moj zelo dober prijatelj.

MATJAŽ:
Kje si dobil nove člane?

ANDY:
Prišel sem v kontakt z nekom, ki je poznal nekaj glasbenikov, ki so imeli radi Stormwitch in klasično heavy metal glasbo. Ko smo se prvič dobili in igrali skupaj je bil občutek tako dober, kot nikoli med leti 1990 in 1994. Kot sem že rekel je bilo takrat zelo zapleteno. V bandu so bila nesoglasja, predvsem v zvezi s tem, kakšno glasbo naj igramo. Sedaj je med nami prava kemija, skupaj se zelo zabavamo in vse skupaj je eno veliko veselje. Tako naj bi tudi bilo: igrati glasbo in se pri tem zabavati.

MATJAŽ:
Za njih mora biti poseben občutek, da igrajo v bandu, katerega fani so od nekdaj bili.

ANDY:
Ja, bili so Stormwitch fani in tudi oni zelo uživajo pri tem. Do sedaj smo imeli dva nastopa, enega v Italiji, drugega v Wacknu in pri obeh smo se imeli zelo dobro.

MATJAŽ:
V Wacknu je bilo to vidno.

ANDY:
O, si bil tam? Sva se mogoče kaj pogovarjala?

MATJAŽ:
Ne, nisva.

ANDY:
Tam sem govoril z mnogo različnimi ljudmi in srečal sem veliko starih fanov, tako da si je nemogoče zapomniti vse ljudi, s katerim sem govoril.

MATJAŽ:
Kako pa je potekal proces pisanja pesmi?

ANDY:
V glavnem sem jaz naredil melodije in napisal besedila, vendar ni nujno. Včasih je Martin naredil celotno pesem in jaz le besedila. Martin je naredil Proud And Honest, Dance With The Witches in Together. Večinoma pa je bilo tako, da sta se Martin in drugi kitarist Fabian spomnila riffe, jaz pa melodijo in besedila.

MATJAŽ:
Kako si zadovoljen z albumom?

ANDY:
Zelo mi je všeč, kajti je pravi Stormwitch album, obenem pa tudi nekaj novega.

MATJAŽ:
In če ga primerjaš s prejšnjimi?

ANDY:
Vsi albumi so zame kot otroci in vsak se malo razlikuje od ostalih. Težko se je odločiti, kateri je boljši od ostalih.

MATJAŽ:
Katera pesem ti je najljubša?

ANDY:
Jeanne D’Arc.

MATJAŽ:
Ta je tudi ena mojih najljubših. Me ne čudi, da ti je všeč, kajti kot nekatere druge, tudi ta govori o čarovnicah. Od kod sploh izvira tvoje zanimanje za čarovnice?

ANDY:
Obdobje o čarovnicah predstavlja zelo temačno plat evropske zgodovine in že od nekdaj sem se zelo zanimal za te in druge zgodovinske stvari. Prebral sem veliko različne literature. Tudi Harald Sprenger in Steve Merchant, ki sta bila pri Stormwitch sta se zanimala za te stvari, vendar je sčasoma njuno zanimanje vse bolj plahnelo in ju ni več tako zanimalo. Vendar jaz že vseskozi obužujem te stvari, vse od našega začetka do danes, to je ena od mojih največjih strasti.

MATJAŽ:
Kaj misliš o čarovništvu danes?

ANDY:
Mislim, da obstajajo določene stvari med zemljo in nebom, ki se jih ne da razložiti. Mislim, da je možno, da nas obkrožajo energije, ki so izven našega razumevanja.

MATJAŽ:
A zadnja pesem Together pa se razlikuje od ostalih, mislim, da je zelo osebna.

ANDY:
Prav imaš, posvetili smo jo našim fanom.

MATJAŽ:
Se mi je kar zdelo. Kako pa so vas fani sprejeli na obeh dosedanjih koncertih po reunionu?

ANDY:
Bilo je zelo družinsko vzdušje. Ko po mnogih letih vidiš toliko starih prijateljev, te prevevajo zelo prijetni občutki. Vsi so bili zelo veseli, ko so nas videli igrati v živo po dolgem času.

MATJAŽ:
Torej je bilo med občinstvom mnogo starejših Stormwitch fanov, ki so vas že videli v živo?

ANDY:
Občinstvo je bilo zelo raznoliko. Zelo me je razveselilo, da nas je gledalo veliko mlajših fantov in deklet, ki se na novo zanimajo za nas. Počutil sem se skoraj kot oče. Emocije so bile izredno močne, težko bi našel prave besede, da bi jih opisal. Mislim, da je trenutno eno najlepših obdobij mojega življenja. Če bi jutri umrl, bi umrl srečen. Sedaj vse “klapa”. Fantje v skupini so zelo dobri, naredili smo super album, imamo odlične fane, ki nas podpirajo vse od leta 1984, trenutno res ne bi moglo biti boljše.

MATJAŽ:
Včasih pa temu ni bilo tako. Predvsem v Severni Nemčiji niste bili nikoli sprejeti s strani metalcev. Kaj je bilo narobe?

ANDY:
Ko smo začeli z igranjem, smo bili eden prvih nemških heavy metal bandov. Vendar je bilo središče scene takrat v osrednji in severni Nemčiji, mi pa smo vedno bili nekako oddaljeni od tega dogajanja. To se mi zdi normalno, kot če bi primerjal recimo s klapo, s katero se družiš. S fanti in dekleti, s katerimi se družiš, piješ skupaj, postaneš emocionalno veliko bolj povezan kot z ljudmi, ki jih ne poznaš. Za nas je vedno bilo težko pridobiti večjo pozornost v Nemčiji.

MATJAŽ:
Veliko uspeha pa ste imeli v Vzhodni Evropi?

ANDY:
Ja, v Vzhodni Evropi smo vedno bili priljubljeni. Začelo se je na Madžarskem, nato se je preneslo v takratno Češkoslovaško, nadaljevalo pa še v Bolgariji. Koncerti tam so vedno bili odlični in na tisoče fanov si naj je prišlo ogledati.

MATJAŽ:
V Budimpešti ste celo posneli koncertni album.

ANDY:
Posneli smo ga za naše tamkajšnje fane.

MATJAŽ:
Na žalost ga še nisem imel priložnost slišati.

ANDY:
To je problem z vsemi našimi starejšimi albumi. Založba je izdala določeno število izvodov in ko so vsi bili prodani, ni bilo nobenega ponatisa.

MATJAŽ:
Ja, ne spomnim se kakšnih vaših re-releasov.

ANDY:
Tako je.

MATJAŽ:
Pa lahko pričakujemo kakšne?

ANDY:
Problem pri tem je z našo prvo založbo Gama. Ko smo podpisali z njimi, smo bili zelo neumni in naivni, kajti podpisali smo doživljenjsko pogodbo. Normalno je, da podpišeš pogodbo, po kateri v desetih letih dobiš pravice nazaj, mi pa jih sedaj ne moremo dobiti.

MATJAŽ:
Kaj pa če bi posneli nov koncertni album?

ANDY:
Uh, to je dobra ideja. Dokler mi nisi omenil, sploh še nisem pomislil na to. Definitivno ne bi bilo slabo.

MATJAŽ:
Sedaj igrate na Summer Breeze festivalu. Tam boste imeli priložnost igrati dlje kot v Wacknu.

ANDY:
Sprva naj bi igrali celo uro in pol, a sedaj je na sporedu toliko bandov, da časovno ni več mogoče. Igrali bomo 45 minut.

MATJAŽ:
Kako izbirate set listo?

ANDY:
Po internetu smo vprašali fane, katere pesmi bi radi slišali in najbolj zaželjene smo uvrstili v svoj program.

MATJAŽ:
Imate v načrtu še kakšne koncertne aktivnosti?

ANDY:
Jeseni igramo na Nizozemskem, nato se nameravamo odpraviti na turnejo po vzhodnih državah, mogoča pa je celo turnejo s Hammerfall. A to še ni nič potrjeno.

MATJAŽ:
To bi pa bilo zanimivo. Kako resno pa se nameravate ukvarjati z glasbo?

ANDY:
Kaj preveč denarja ne moremo dobiti s tem, poleg tega pa imamo vsi redne službe, tako da bo to le nekaj za zraven.

MATJAŽ:
A več studijskih albumov lahko še pričakujemo?

ANDY:
Stvari trenutno kažejo zelo dobro za to.

MATJAŽ:
Definitivno ne bi bilo slabo. Želim vam še več takšnih albumov, kot je Dance With The Witches.

ANDY:
Hvala ti. Zahvalil pa bi se še vsem fanom, ki so nam tako zvesti. Sedaj vam lahko vrnemo nekaj tistega, kar ste nam vi vseskozi dajali. Moje misli bodo vedno z vami.
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
4. 5. 2024
Bell Witch, The Keening
AKC Attack, Medika, Zagreb
4. 5. 2024
CarlxJohnson, Propad, Ku-Ri-Boh!, Kultivator
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
4. 5. 2024
Metal Klavnica LXII: Attitudes To Human Extinction, Dark Sphere, Taste Of Plague
MIKK, Murska Sobota
7. 5. 2024
Acid Mammoth, Omega Sun, Goragorja
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
8. 5. 2024
Yes
Gran Teatro Geox, Padova, Italija
8. 5. 2024
Mondo Generator, Omega Sun, Harrowist
Dvorana Gustaf Pekarna