Na današnji dan
1999
Black Label Society izdajo prvenec Sonic Brew
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

2. 7. 2002

Bolt Thrower

Spraševal: Matija Prnaver
Odgovarjal: GAVIN
Bolt Thrower so nedvomno eden najstarejših in največjih imen angleškega death metala, ki so svojemu specifičnemu slogu ostali zvesti tudi s sedmim albumom Honour – Valour – Pride. To, da so Bolt Thrower zares band, ki ne sprejema kompromisov, lahko zveste tudi iz tega intervjuja, ki sem ga še pred začetkom njihove turneje naredil s kitaristom Gavinom Wardom.


MATIJA:
Zelo mi je všeč vaš novi album Honour – Valour – Pride. Mislim, da je naslednji korak v vašem razvoju in najboljši do sedaj.

GAVIN:
Najlepša hvala.

MATIJA:
Kakšen se zdi tebi? Kako si zadovoljen s končnim rezultatom?

GAVIN:
Ja, seveda. Zdi se nam, da je zelo dobro izpadel, resnično smo zadovoljni s končno produkcijo. Pretežno so strukture komadov enake kot do sedaj pri Bolt Thrower, vendar smo se tokrat bolj osredotočili na produkcijo. Torej smo res zadovoljni, prepričan pa sem, da bomo čez eno leto gledali nazaj na album in našli dele, ki so slabi in tiste, ki so dobri ter se, upam, iz tega tudi nekaj naučili.

MATIJA:
Je to konceptualen album?

GAVIN:
Ne, noben Bolt Thrower album ni konceptualen, vendar pa nekako pašejo skupaj. Delčki se ujemajo z bodočimi albumu ter delčki s prejšnjimi. To je nadaljevanje.

MATIJA:
Kaj je razlog, da ste ga naslovili Honour – Valour – Pride?

GAVIN:
Honour – Valour – Pride je izvirna vrstica teksta enega naših komadov, komada Victory, naslovnega komada na našem petem albumu, Victory. Takrat nam je bila ta vrstica zelo všeč in vedeli smo, da bo to nekoč naslov albuma, vendar nismo vedeli katerega. To je za petnajsto obletnico, torej petnajst let banda, in mislili smo, da bi bil to zares dober naslov za ta album ter bi se očitno navezoval nazaj na Victory.

MATIJA:
Se je kaj spremenilo v Bolt Thrower, odkar imate novega vokalista Davea Ingrama (ex- Benediction)?

GAVIN:
Niti ne. Mislim, da je Dave prišel v band vedoč (čeprav je bil v Benediction), da iščemo nekaj v našem slogu. Torej se je moral on prilagoditi nam, vendar mislim, da je to vedel že takrat, ko se nam je pridružil. Dave je dobra pridobitev za nas, saj smo skozi leta imeli veliko menjav članov in mislim, da spet delujemo enotno. Sedaj imamo stabilno zasedbo, torej smo močni tam, kjer prej nismo bili. S tega vidika stvari izgledajojo dobro. Dave bo znotraj banda postajal vedno boljši in boljši, dalj kot bo pri nas in več kot bo snemal. V to sem prepričan.

MATIJA:
V začetku lanskega leta ste imeli turnejo, če se prav spomnim po Nizozemski in Nemčiji. Kako to, da ste se odločili za koncertiranje še pred izidom albuma?

GAVIN:
Če sem odkrit, je veliko ljudi mislilo, da smo skušali najti svoje mesto na sceni ali pa preizkusiti novo zasedbo, vendar je bilo vse zaradi… Že leto in pol smo bili popolnoma v Honour – Valour – Pride, kot nori smo pisali in vadili nove komade. Mislili smo, da bi bila dobra ideja, da bi med vadenjem in snemanjem odigrali tudi nekaj koncertov. Takih manjših, bolj v zatišju in z ne preveč oglaševanja. Potem smo šli v studio, kjer je trajalo štiri mesece in pol, da smo posneli album. Vedeli smo, da bo snemanje trajalo vsaj štiri ali pet mesecev, zato smo hoteli pred snemanjem dobiti dober občutek.

MATIJA:
Torej so bili odzivi dobri.

GAVIN:
Ja, Evropa ubija. Koncerti so bili razprodani, čeprav brez oglaševanja. Bili so odlični! Vedno so.

MATIJA:
Sedaj se odpravljate na evropsko turnejo. Boste koncertirali samo po Evropi?

GAVIN:
Verjetno tudi po drugih celinah, za Evropo. Vedno najprej koncertiramo po Evropi, pred ostalimi. Turneja se začne sedmega januarja, mislim da je osmega ali devetega prvi nastop v Angliji. Prvih 26 nastopov je potrjenih, potem imamo kratek premor in konec februarja nadaljujemo s turnejo. Tako bomo lahko pokrili večino Evrope, saj je v prvih 26-ih nastopih ne moremo.

MATIJA:
Nikoli niste izdali žive plošče. Imate mogoče namen to storiti na tej turneji?

GAVIN:
Ne, pred albumom Victory smo posneli dvojni živi album. Ne maramo izdajati živih albumov, ker potem umirajo v trgovinah z visokimi cenami, to pa nam res ni všeč. Razmišljamo o živih albumih in mogoče bomo v prihodnosti spet naredili kaj podobnega.

MATIJA:
Sploh nisem vedel, da ta album obstaja.

GAVIN:
Naklada je bila zelo omejena, bil je razprodan. Mislim, da si tudi mi delimo samo en izvod med pet članov. Ta album je bilo težko dobiti.

MATIJA:
Lahko pričakujemo Bolt Thrower na kakšnem večjem festivalu to poletje?

GAVIN:
Če nam paše, hehe. Vsako leto dobivamo ponudbe, nekatere sprejmemo, nekatere pač ne. To je več ali manj naša odločitev, dobili smo tudi ponudbo iz Wackna (za headlinerje), v bistvu prihajajo ponudbe vsako leto iz Nemčije, zato jih zavrnemo. Nekajkrat smo igrali na With Full Force, to je tudi v Nemčiji. Če sem odkrit, iščemo festivale iz drugih območij, kjer nimamo turnej.

MATIJA:
Torej ni še nič potrjenega…

GAVIN:
Imamo ponudbe, ampak v tem trenutku ne izgledajojo uresničljive.

MATIJA:
Kateri album je po tvojem mnenju najbolj prispeval k vašemu uspehu?

GAVIN:
Verjetno tale, kot tudi Mercenary. Vsakega albuma prodamo več, kar je očitno zelo dobro. Mislim, da novi album, pa Mercenary še bolj, ker je bil bolje promoviran kot ostali, katere smo izdali še na Earache. Po vsej verjetnosti Mercenary in potem novi.

MATIJA:
Bral sem, da sami skrbite za svoj management, bookiranje koncertov in svoj merchandise. Kako to, da sami skrbite za vse te stvari?

GAVIN:
Temu se reče popoln nadzor. To nam je všeč.

MATIJA:
Torej je Bolt Thrower edina stvar, ki jo počneš v življenju?

GAVIN:
Seveda.

MATIJA:
Pa imate čas za vse stvari okrog banda?

GAVIN:
Je težko. Verjetno je še najtežji biznis, ker je oseben. Naš biznis je oseben, saj se tiče našega banda, naš band pa je nekaj, za kar živimo. Torej je biznis težak, vendar vse ostalo pride z njim. Naš prijatelj skrbi za naše turneje, on je del naše organizacije, torej imamo v bistvu tesno povezano enoto, ki skrbi za vse. Zaradi tega imamo popoln nadzor nad vsem, kar počnemo. Tako nam ni treba delati stvari, ki jih nočemo.

MATIJA:
Slediš današnji death metal sceni. Poslušaš ali preveriš kakšne nove bande?

GAVIN:
Ne. Verjetno… Zakaj ne? V Angliji je vse skupaj mrtvo, torej je edina priložnost za poslušanje novih bandov v Evropi, kadar tam koncertiramo. Ti bandi verjetno koncertirajo z nami ali pa se takrat nahajajo tam, če veš kaj mislim. Ali pa dobivamo CDje in spoznavamo bande na poti. V Angliji je več ali manj vse mrtvo in ne bi rad komentiral dogajanja, saj se pri nas ne dogaja nič, če veš kaj mislim.

MATIJA:
Ja…

GAVIN:
Novih bandov ne bomo slišali praktično do januarja, ko bomo v Evropi, tam pa bomo slišali na tone novih bandov.

MATIJA:
Bi še kaj dodal za konec?

GAVIN:
Hvala vsem slovaškim fanom za podporo skozi vsa leta, to cenimo. Radi bi prišli v vašo državo takoj, ko bo mogoče.

MATIJA:
Paranoid je slovenski, ne slovaški…

GAVIN:
Se opravičujem.

MATIJA:
Ni problema.

GAVIN:
Verjetno sem si narobe zapisal. Torej, slovenskim fanom.

MATIJA:
Hvala, ker si poklical in veliko uspeha na turneji.

GAVIN:
Hvala in veliko sreče z webzinom.
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
KONCERTI & FESTIVALI
4. 5. 2024
Bell Witch, The Keening
AKC Attack, Medika, Zagreb
4. 5. 2024
CarlxJohnson, Propad, Ku-Ri-Boh!, Kultivator
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
4. 5. 2024
Metal Klavnica LXII: Attitudes To Human Extinction, Dark Sphere, Taste Of Plague
MIKK, Murska Sobota
7. 5. 2024
Acid Mammoth, Omega Sun, Goragorja
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
8. 5. 2024
Yes
Gran Teatro Geox, Padova, Italija
8. 5. 2024
Mondo Generator, Omega Sun, Harrowist
Dvorana Gustaf Pekarna