NAGRADNE IGRE
Traja do: 15. 5. 2022
Traja do: 14. 5. 2022
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

12. 11. 2021

Snovalci slovenske metal scene: NegligenceStudio

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: ŽIGA

Ime intervjuvanca: Žiga Zmazek
Ime organizacije/društva: NegligenceStudio
Lokacija delovanja: Ljubljana
Glasbena zvrst/žanr: metal
Kontaktna e-pošta: zmazek.ziga@gmail.com, mauko.sot@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/Negligencestudio
Član banda: Negligence

 

DEJAN: Kdaj in kdo je ustanovil NegligenceStudio?
ŽIGA: NegligenceStudio smo ustanovili jaz, Jan in Dejzi. Mislim, da okoli leta 2007, nisem prepričan, sem zelo slab z letnicami. Pa veliko trave se je kadilo takrat.
DEJAN: Kdo od ustanovne trojice danes še deluje poleg tebe? Kdo skrbi za kaj?
ŽIGA: Trenutno smo trije. Aleks, Mauko in jaz. Jaz skrbim za inženiring in miksing, Aleks in Mauko pa sta bolj doma v produkciji in aranžmajih. Včasih dela vsak na svojem projektu, včasih se lotimo stvari tudi skupaj. Mauko recimo dela fantastične aranžmaje in orkestracije, in sicer za precej bandov v tujini, Aleks pa se posveča bolj »big picture stuff« in pisanju glasbe.
DEJAN: Se pravi, da tudi pomagate drugim bandom pri ustvarjanju glasbe in dizajna?
ŽIGA: Ja, seveda. Z največjim veseljem pomagamo drugim, ampak dostikrat se zgodi, da niso voljni sprejeti naših idej. Glasba je pač zelo osebna stvar.
 
DEJAN: Kaj se je pa zgodilo s preostalima ustanovnima članoma? Sta izgubila interes?
ŽIGA: Lahko sem zelo politično korekten in rečem, da sta izgubila interes, lahko pa tudi ne, in rečem, da smo se vsi obnašali kot nahormonani najstniki, nezmožni medsebojne komunikacije.
DEJAN: Skratka, strinjali ste se, da se ne strinjate več, hehe.
 
DEJAN: Kako pa je sprva sploh prišlo do odločitvi o ustanovitvi studia?
ŽIGA: Vse nas je poleg glasbe zanimal tudi vidik produkcije in oblikovanja zvoka. Vedno, ko smo poslušali glasbo, smo zraven poslušali tudi, kakšen je sound plate. Na primer sound bobnov, kitar, kakšni so reverbi na vokalih, itd. To zanimanje nas je nekako privedlo do ideje, da naredimo svoj studio.
 
DEJAN: Od kod vam ime?
ŽIGA: Ime je po našem bandu Negligence. Nismo bili ravno izredno polni domišljije pri izbiri imena, hehe.
DEJAN: Če mi dovoliš, da malo skrenem z zastavljene smeri … Zadnji studijski album od Negligence, se pravi album z naslovom Coordinates Of Confusion, je danes star že preko 10 let. Po tem ste pridno koncertirali in tudi izdali tri single za nov album, ki pa nikoli ni bil izdan. To bi bil sicer vaš tretji album. Zakaj ta nikoli ni ugledal luči sveta?
ŽIGA: Švigi je zapustil skupino, Aleks pa je našel službo v Angliji, zato je takrat postalo nemogoče, da bi plato dokončali. Kar pa ne pomeni, da je enkrat ne bomo. Ful ne fali veliko …
 
DEJAN: Obstaja teoretična možnost, da boste band še kdaj aktivirali?
ŽIGA: Trenutno pravzaprav ni planov, da bi oživili Negligence. Delamo pa z Aleksom in Aljošo zelo pospešeno na novem projektu. Ampak za pravi denar, ne… se bi dalo zmenit, hahaha.
 
DEJAN: Vrniva se torej k studiu … Je takrat v Sloveniji že obstajal kakšen podoben studio oziroma studio, ki je bil namenjen manjšim bandom?
ŽIGA: Seveda so obstajali. Mi smo se sicer vsi pametni in »true« odločili, da bomo snemali samo metal. Ker pač »Manowar«. Res mogoče ni bilo takrat veliko studiev, ki so delali samo metal. Takrat se spomnim, da so delali Dali Sterniša na Bledu in Tat Purusha. Kaj več se pa ne spomnim sedaj iz glave.
 
DEJAN: Pa sem se sploh pravilno izrazil? Ste namenjeni samo majhnim bandom? Bi lahko recimo, če pretiravam, gostili tudi Metallico?
ŽIGA: Joj, ne, hehe. Smo pa popolnoma dovolj opremljeni, da lahko posnamemo vsak slovenski band brez težav.
 
DEJAN: Sicer na vašem Facebook profilu piše, da snemate vse vrste glasbe. Ampak katerim bandom pa je dejansko namenjen vaš studio?
ŽIGA: Ker smo nekako doma v tej zvrsti, smo se najbolj ukvarjali s snemanjem rock in metal projektov. V prihodnosti pa se bomo resno začeli fokusirati tudi na druge zvrsti, tudi pop glasbo. Aleks se trenutno zelo posveča lastnim produkcijam, ki so precej daleč od metala.
 
DEJAN: Kdo se najpogosteje obrača na vas?
ŽIGA: Na nas se obračajo večinoma ljudje, ki imajo rock ali metal projekte, saj smo do zdaj bili najbolj aktivni v teh vodah. Je pa treba dodati, da zadnjih nekaj let studio praktično ni deloval oziroma smo ga zaradi različnih razlogov postavili v ozadje, tako da že nekaj časa delujemo bolj elitistično in izbiramo samo po par projektov letno.
 
DEJAN: Kateri je »največji« album, ki je bil posnet pri vas?
ŽIGA: Težko rečem, da je bil kateri koli pri nas posnet album velik. Lahko ti pa naštejem albume, na katere sem najbolj ponosen, da sem sodeloval pri njih. To so: Tennis Footbal Basket Ball od Carnaval, Tenses Collide od Eruption, Darkest Light od Jegulja, Transnatura od Noctiferia in Seventh Son of a Seventh Son od Iron Maiden.
DEJAN: Seventh Son of a Seventh Son od Iron Maiden?!? Samo preverjaš, če ti sledim, si želiš, da bi tako bilo, ali si mi samo posredno želel povedati, kdaj si se rodil, hehe?
ŽIGA: Poskušal sem biti zabaven. Ampak vsekakor si želim, da bi bilo tako.
 
DEJAN: Morajo bandi izpolnjevati kakršne koli pogoje, da lahko sodelujejo z vami?
ŽIGA: Vsi morajo izpolnjevati pogoje PCT, hehe. Ne, saj ne … Nove opne, nove strune. Pa da vsaj približno znajo zaigrat svoje komade. To bi bil kar dober začetek. Drugače je pa point producenta, da bande vodi skoz cel postopek. Res se vedno vsi potrudimo maksimalno, da potegnemo vse iz glasbenika. Pa da se počuti udobno.
 
DEJAN: Kje se sploh nahajate?
ŽIGA: Studio je na Dolskem, Klopce 40, na prečudoviti lokaciji z odličnim razgledom na Ljubljano.
 
DEJAN: Par stvari si že nagovoril, pa vseeno obstaja še kaj, kar priporočaš bandom, preden se odpravijo v studio?
ŽIGA: Veliko, veliko vaje, zelo preprosto. Vse ostalo se že uredi v studiu. Predprodukcija, kadar je možno, zelo pomaga. Da lahko bandi poslušajo svoje komade, preden se posnamejo. Dostikrat se zgodi, da bi bandi še kaj dodali ali spremenili vrstni red v komadu, ko je miks že končan.
 
DEJAN: Predvidevam, da korona ni vplivala na vaš posel?
ŽIGA: Med korono nismo delali nič, ker se ni dalo prehajat regij. Živimo namreč v debilni retardirani državi …
 
DEJAN: Obstaja kakšen band, s katerim bi želel sodelovati? Zakaj?
ŽIGA: Alice In Chains z Laynom Staleyem. Samo poslušajte Jar of Flies, pa bo jasno.
 
DEJAN: Kaj pa kakšen slovenski band?
ŽIGA: Trenutno se ne morem spomniti kakšnega uveljavljenega banda, ampak bi si pa želel posneti kakšen nov, mlad, res talentiran band.
 
DEJAN: Koliko sicer sledite dogajanju na sceni? Veš, kdo trenutno snema oziroma pripravlja album?
ŽIGA: Moram priznati, da zadnjih nekaj let veliko manj spremljam našo sceno.
 
DEJAN: Želiš za konec še kaj dodati? Sva kar koli izpustila?
ŽIGA: Hail Satan!

SORODNE VSEBINE:
12. 5. 2021Alitor / Intervju
4. 1. 2012Negligence / The Canyon Observer / Reportaže
12. 10. 2010Negligence / Novice
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
24. 5. 2022
Tool
Sportarena, Budimpešta, Madžarska
25. 5. 2022
Red Roll, Soulcase
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
25. 5. 2022
Rammstein
Wörthersee Stadion, Celovec, Avstrija
26. 5. 2022
Rammstein
Wörthersee Stadion, Celovec, Avstrija
26. 5. 2022
Dark Troll Festival 2020
Grad Bornstedt, Bornstedt, Nemčija
26. 5. 2022
Abyss, Besna
club wakuum, Gradec, Avstrija