RECENZIJE

21. 4. 2021
Batushka - Carju Niebiesnyj (EP)
Witching Hour Productions, 2021

Bartłomiej Krysiuk ostaja še naprej zelo produktiven možakar. Od leta 2018 dalje, ko sta on in Krzysztof Drabikowski šla v poznanih okoliščinah vsak svojo pot, je aktualni EP z naslovom Carju Niebiesnyj že njegov tretji studijski izdelek po »prvencu« Hospodi in predhodnem EP-ju Raskol. Komu ustvarjanje enega ali drugega bolj ustreza, je seveda stvar okusa, toda dejstvo je, da je Bartłomiej z aktualnim ploščkom skoraj povsem presekal z unikatnostjo prvotne Batushke.

Seveda boste zdaj nekateri čudno gledali, češ pa saj je edina prava Batushka samo tista, pod katero je bil izdan album Litourgiya, toda na tem mestu imam v mislih drugačno »presekanje«. Od prvotnega ortodoksnega črnomašnega vzdušja, ki je v zelo veliki meri temeljilo na uporabi številnih zvončkov ali kraguljčkov in podobnih »drobnarij«, se Bartłomiej poslužuje le še zborovskega petja, zaradi česar je načeloma ostal samo še melodični black metal, ki pa bo zaradi harsh vokala za vedno ostal povezan z Litourgiyo.

Po drugi strani pa je Bartłomiej pompoznost začetnega albuma zamenjal z določeno mero progresivnosti in tehničnosti, začel se je intenzivneje poigravati z dinamiko, tako da na eni strani ustvarja zelo hitre in na drugi strani zelo počasne pesmi. V tem duhu ponuja Nebeški Kralj dva svetova black metala, pri čemer bi znal prvi, hitrejši in bolj melodičen, ki obsega prve štiri komade, nagovoriti dosti več poslušalstva kot drugi, počasnejši, težji in bolj žalosten, ki preveva Pismo V in Pismo VI, s katerima se album zaključi.

Osebno me sicer nagovarjata oba svetova Nebeškega Kralja, hkrati pa sem vedno znova presenečen, da je Bartłomiej uspel v prvem delu ponovno proizvesti kar nekaj nalezljivih melodij, zaradi česar kotira recenzirana izdaja zaenkrat najvišje med vsemi njegovimi. Zgleda je možakar končno našel svoj slog.

SORODNE VSEBINE:
21. 10. 2020Batushka - Raskol (EP) / Recenzije
22. 1. 2016Batushka - Litourgiya / Recenzije
2. 3. 2021Batushka poslala drugo Pismo / Novice
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
22. 5. 2021
ODPOVEDANO! Vienna Metal Meeting 2021
Arena, Dunaj, Avstrija
22. 5. 2021
Throne Fest 2021
Kubox, Kuurne, Belgija
23. 5. 2021
STREAM: Emperor – A Night of Emperial Wrath
Notodden Teater, Oslo, Norveška
4. 6. 2021
ODPOVEDANO! Download Festival 2021
Castle Donington, Združeno kraljestvo
10. 6. 2021
System Of A Down, Korn
Area Expo, Milano, Italija
17. 6. 2021
MetalGate Czech Death Fest 2021
Červený Kostelec, Češka