Na današnji dan
2012
Dragonforce izdajo svoj peti album The Power Within, ki je prvi izid z vokalistom Marcom Hudsonom
NAGRADNE IGRE
Traja do: 18. 4. 2021
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

1. 3. 2021
Decline The Fall - Our Own Demise
samozaložba, 2020
Avtorica: Tina Urek

Kaj ste pripravljeni narediti za svojo kariero? Kaj ste pripravljeni narediti, da bo vaš band ali vaš talent prepoznan v tolikšni meri, kot vi menite, da si zasluži? Ali ste se pripravljeni preseliti 2000 km? Zapustiti vaše življenje in obrniti povsem nov list, s polno usmerjenostjo h glasbenemu uspehu? Prav to so storila vsi člani zasedbe Decline The Fall z Malte. Fantje, ki igrajo moderen melodičen metal, so meni nič tebi nič sredi koronske krize, lanskega septembra, spakirali kovčke in sončno Malto zamenjali za – ne boste verjeli – lepotico pod Alpami, Slovenijo. In ne, niso se preselili v Ljubljano, Maribor ali katero izmed drugih mest, ki jih imate sedaj v mislih, ampak jih je pot zanesla direktno v osrčje narave, v Zreče. Zakaj? Kot pravijo sami in na kar kažejo tudi njihovi uspehi na koncertnih odrih, so v svojih petih letih delovanja postali eni izmed najbolj znanih bandov z Malte. Odročnost njihovega otočka jih je postavljala pred različne prepreke, zato so v času pandemije enostavno stopili skupaj, sklonili glave in se odločili za selitev v Slovenijo. Fantje upajo, da jim bo bivanje na celinskem delu Evrope olajšalo pot k uspehu, ko se seveda sprostijo omejitve, do takrat pa bodo svoj čas 100 % posvetili pomembni promociji in glasbi seveda. Prav zaradi te izjemno zanimive poteze sem se odločila, da prisluhnem njihovemu prvencu Our Own Demise, ki je sicer izšel že lansko jesen.

Kot že omenjeno, igrajo Decline The Fall moderno različico melodičnega metala, ki mu dodajajo elemente progresivnega metala in metalcora. Nekako sem našla povezavo predvsem z In Flames, Killswitch Engage in pa recimo domačimi Inmate. Gre torej za glasbo z dosti melodije, kričečimi clean vokali, elektronskimi dodatki, seveda pa se najde tudi kaj tršega. Po krajšem intru album zelo energično odpre War is Where the Heart is, ki daje občutek, da je pred nami album modernega deathcore banda. Z udarnimi ritmi in clean vokalom v refrenu obkljuka vse kljukice komada, ki gre hitro v uho. Tudi produkcijsko dajo takoj vedeti, da gre za izjemno kakovostno posneto glasbo, ki kljub veliko elementom ne daje občutek prenasičenosti. Čeprav se clean vokal v drugi polovici z refrenom precej ponavlja, gre verjetno za enega izmed trših naslovov izdaje. A Life to Die For predstavi spevno kričeči vokal, ki postane stalnica skozi celoten plošček, prav tako pa še dodatno dokaže kakovost potovanja glasbe od melodičnega metala do tršega metalcora. Ne bom rekla generično, a vsekakor odlično. V isti luči nadaljuje tudi Nemesis, ki vokalno po eni strani spomni na Killswitch Engage, a z visokimi screami morda na katerega bolj znanega vokalista deathcora. Kot že omenjeno je tudi instrumentalna podlaga odlična, lomljenje bobnov je ravno dovolj v ozadju, nekje še bolj zadaj pa se občasno zasliši tudi elektronska simfonična podlaga, ki polni zadnje luknje tišine. Vsekakor odlično!

Ker fantje res niso odkrivali tople vode, ampak so enostavno dodali svojo noto nekaterim ustaljenim smernicam, bom kakšen stavek namenila zgolj še meni ljubšim melodijam. Think Twice je ena izmed balad, ki mi predvsem zaradi vokalne nasičenosti in elektronske podlage zelo paše. Druga balada se prične z odličnim klavirskim uvodom, gre pa za naslovni Our Own Demise. Klavir ter kitarska oziroma elektronska podlaga spremljata vokal skozi celotno pesem in ustvarita izjemno mistično vzdušje. V zaključku se vokal energično dvigne stopnjo višje, spremljavi pa se priključi celotna zasedba. Odlično. Za zaključek bom omenila še Beast Without Beauty, kjer se growl in clean vokal res igrata kot lepotica in zver.

Album tako res ne vsebuje slabega komada, čeprav se bo morda nekomu vseh 10 komadov (plus dva instrumentala in bonus) slišalo precej preverjeno generično. Z odličnim clean vokalom, dodatki elektronike in smislom za tekoče prehode so Decline The Fall odličen dodatek na slovenski sceni (glede na to, da živijo pri nas, si jih bom drznila šteti k nam). Upam, da jih bodo organizatorji ob ponovnem dovoljenju koncertov tudi povabili na kakšnega izmed naših odrov, saj me res srbijo ušesa, kako vse skupaj zveni v živo.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
20. 4. 2021
ODPOVEDANO! Yes
Arena, Dunaj, Avstrija
26. 4. 2021
ODPOVEDANO! Wolfheart, Mors Principium Est, BRHG, Atlas
Orto Bar, Ljubljana
29. 4. 2021
SWR Barroselas Metalfest 23
Barroselas, Portugalska
30. 4. 2021
Netherlands Deathfest 2021
Eindhoven, Nizozemska
30. 4. 2021
ODPOVEDANO! A Cure for Happiness Open Air Festival 2021
Pruh, Svečina
13. 5. 2021
Dark Troll Festival 2020
Grad Bornstedt, Bornstedt, Nemčija