Na današnji dan
1992
Metallica izdajo svoj največkrat predvajani komad Nothing Else Matters
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

15. 1. 2024
Lorna Shore - Pain Remains
Century Media Records, 2023

Težave v zvezi z zasedbo sem omenil v uvodu svojega opisa EP-ja ...And I Return To Nothingness, tako da si bom to tematiko tokrat prihranil. Will Ramos je postal stalni vokalist zasedbe in s tem bandu prinesel določeno vokalno širino, ki jo ta koristi na vseh področjih. In tako je nastal album, ki na široko povezuje ekstremni metal in deathcore, in sicer na več kot odličen način.

Na kratko: po omenjenem EP-ju, ki nam je prinesel tri pesmi, si nisem mislil, da bo bandu uspelo ustvariti album, ki bo tega prekosil. In sicer na vseh možnih ravneh. Album Pain Remains je bolj ekstremen, je tehnično zahtevnejši in tako tudi progresivnejši, medtem ko na drugi strani prinaša še bolj pompozne melodije ali simfonije, ponuja prečudovite kitarske solaže, ki so daleč od tega, da bi bile same sebi namen, vse skupaj pa rezultira v izredno nalezljivih komadih, tako da malo več kot ena ura dolžine, kolikor skupaj meri deset komadov, vedno in vedno znova mine hitro ali celo prehitro.

Največjo dodano vrednost albuma osebno pripisujem lead kitari, ki – kot že omenjeno – proizvaja po eni strani zelo na ekstremni simfonični metal naslonjene melodije, ki so največji krivec za to, da gre album dokaj hitro v uho. Po drugi strani pa lead kitara proizvaja tudi kompleksne kitarske riffe, ki bodo albumu na dolgi rok pripomogli k preživetju, saj ga dvignejo s »pocukrane« trivialnosti na raven, ki zna nagovoriti glasbene sladokusce. Pri Pain Remains torej ne gre samo za čaščenje ušesu prijaznih melodij, temveč za kompleksno mešanico, ki podeli ekstremni glasbi nove okvirje.

Pri glasbi iz hiše Lorna Shore torej ne govorimo več samo o deathcoru, temveč o posebni obliki simfoničnega black/death metala s primesmi deathcora, ki bi morala nagovoriti številne ljubitelje ekstremne metal glasbe. Sploh tisti poslušalci bi morali priti na svoj račun, ki v metalu že nekaj let pogrešajo ekstremnejše prijeme, ker se bandi in njihovi člani starajo in posledično tudi vedno bolj umirjajo ter posegajo po številnih nemetalskih prvinah. Če torej tako zgleda prihodnost ekstremne metal glasbe, me osebno nič ne skrbi.

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
20. 4. 2024
Schirenc plays Pungent Stench, Dickless Tracy, Behind the Rails
JUZ Wolfsberg, Avstrija
20. 4. 2024
Pelhan
Hiša mladih, Ajdovščina
20. 4. 2024
Penitenziagite, Guyođ, Decair
TrainStation SubArt, Kranj
20. 4. 2024
Heedless Elegance, Niamh, Life on Display
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
20. 4. 2024
Tarot, Eisenhand, Death Racer
AKC Attack, Medika, Zagreb
20. 4. 2024
Buss, Jegulja, Goragorja
MC Podlaga, Sežana