RECENZIJE

2. 3. 2023
Sovrag - Perfect Form From Chaos Born
samozaložba, 2023

»... It is the beginning - beginning of the end
Always that has been the final plan ...«


Kdo pogosteje med branjem člankov na našem portalu zasledi tudi moje prispevke, se bo mogoče že vprašal, ali je moje novinarsko udejstvovanje v veliki meri prepleteno z ogromno naključji. A dejstvo, da se veliko stvari zgodi z naključjem ali nas doleti povsem nepričakovano, je v trenutnem času in tempu življenja že skoraj neizbežno. Tako je tudi tokrat, kot že velikokrat poprej, v moje roke povsem nepričakovano in po zanimivem spletu okoliščin ter naključij še pred samim uradnim izidom priromal prvenec melodičnih blackened death/thrash metalcev Sovrag. In kaj s sabo prinašajo naključja? V tem dotičnem primeru celovečerec z naslovom Perfect Form From Chaos Born.

Pri Sovrag se glasba v celoti vrti okrog prepletanja klasičnih in dobro poznanih thrash in death metal prijemov, ki na trenutke pobegnejo v bolj surove vode black metala, kar je sicer bolj redkost kot pravilo, a se le ti manjši elementi odlično ujemajo z zgrajeno celoto. A rdečo nit v glasbenem smislu Sovrag brez dvomov usmerjajo v melodičnost, ki je bila že zelo prisotna na leta 2021 izdanem polvečercu Tribute To Death. Naj vas pa ta omemba melodičnosti in tudi uvodni komad Predetermination ne zavedeta, saj že takoj po mističnem in do neke mere tudi srhljivem uvodu Sovrag hitro postrežejo z agresijo v obliki rohnečih kitar, ki so podkrepljene s hitrimi bobnarskimi pasažami, s pravšnjo mero uravnoteženosti pri prepletanju thrash in death metala pa ustvarijo všečno celoto.

Nenehno menjavanje ritmov in prehajanje iz počasnejših v bolj kompleksne dele skozi celoten plošček do neke mere ustvari prav poseben odnos do poslušalca, ki ga ta »nihanja« delno umirijo, a na drugi strani v njem ponovno vzbudijo čustveni naboj. V tem prednjači komad Shadows, ki z vmesnim mirnejšim delom v stilu maidnovega epa Rime Of The Ancient Mariner doda albumu pomembno in mogoče tudi potrebno širino. Enak učinek najdemo v komadu Earth Reborn, kjer pa svojo vlogo odigrajo odlično umeščeni catchy kitarski riffi, ki se jih noben thrash metalec ne bi sramoval. Vse te nianse ostanejo povezane skozi rdečo nit melodičnosti, ki enostavno pritegne, mojstrsko odigrane in umeščene solaže pa vsak komad le še popestrijo. Seveda ostali komadi na albumu nikakor ne zaostajajo za zgoraj omenjenima, saj se vsi odlično prepletajo in zlijejo v mogočno celoto. Plošček tako že zelo hitro postane mamljiv oziroma poslušljiv, a kljub temu na dolgi rok ne izgubi moči in energičnosti.

Deset skladb ravno zaradi zgoraj omenjenega prepletanja žanrov in melodičnega prijema ponudi metal, ki gre izjemno hitro v uho, a v pravšnji meri pusti odprto okno za odkrivanje najmanjših skrivnosti, ki bodo ob vsakem ponovnem poslušanju pricurljale na dan. Sovrag so s Perfect Form From Chaos Born nadaljevali tam, kjer so s Tribute To Death končali, in slednjega še nadgradili. Če so vam Sovrag neznanka, tako kot je to bilo v mojem primeru, se bo to že po prvem poslušanju ploščka Perfect Form From Chaos Born hitro spremenilo.


»... If from Darkness we are born ...
What if we are meant to stay alone ...
 
... What Peace Nothingness can bring?
We can only hope to dream ...«

SORODNE VSEBINE:
20. 12. 2022Sovrag napovedujejo prvenec / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
4. 3. 2024
Elegy Of Madness - XI
Recenzija
1. 3. 2024
Iz ropotarnice: Morgion - Solinari
Recenzija
28. 2. 2024
The Lion's Daughter - Bath House
Recenzija
27. 2. 2024
Chains - Rito Funebre (split z Black Spell)
Recenzija
23. 2. 2024
Vitriol - Suffer & Become
Recenzija
22. 2. 2024
Goragorja - Monokrom
Recenzija
20. 2. 2024
Troll - Trolldom
Recenzija
16. 2. 2024
Iz zakladnice: Varathron - The Crimson Temple
KONCERTI & FESTIVALI
5. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
6. 3. 2024
Cradle Of Filth, Wednesday 13, Sick N' Beautiful
Dürer Kert, Budimpešta, Madžarska
6. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Monastery, Almost Dead
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
7. 3. 2024
Amaranthe, Dragonforce, Infected Rain
Gasometer, Dunaj, Avstrija
7. 3. 2024
Leprous, The Hirsch Effekt, Fight the Fight
Szene, Dunaj, Avstrija
8. 3. 2024
Dan rock žena 2024: Nervosa, Hellcats, Rougenoire
Orto Bar, Ljubljana