REPORTAŽE

1. 5. 2019

Dark Easter Metal Meeting 2019, 2. dan

Backstage, München, Nemčija / 21. 4. 2019

Noč je bila kratka, zato smo jo podaljšali do zgodnjega dopoldneva, da smo stare kosti ustrezno postavili na svoja mesta, tako da so lahko nekaj ur kasneje ponovno nosile metalsko navdušenje do zgodnjih jutranjih ur. Pred nami je bil torej še drugi dan letošnjega kovinskega praznovanja velike noči, ta pa je obetal še nekoliko več poslastic kot prvi. Program za nedeljo je izgledal takole:

Dvorana Club:

14.00 vrata
14.30–15.00 CONVICTIVE (30 minut)
16.40–17.10 THORMESIS (30 minut)
18.20–19.00 INFESTUS (40 minut)
20.10–20.50 FIRTAN (40 minut)
22.00–22.40 LIK (40 minut)
00.15–00.55 DAWN OF DISEASE (40 minut)

Dvorana Halle:

14.45 vrata
15.00–15.40 KARG (40 minut)
16.35–17.15 POSSESSION (40 minut)
18.15–19.05 WALDGEFLÜSTER (50 minut)
20.05–20.55 NOCTE OBDUCTA (50 minut)
21.55–22.45 DORNENREICH (50 minut)
00.10–01.00 DARKENED NOCTURN SLAUGHTECRCULT (50 minut)

Dvorana Werk:

15.30 vrata
15.45–16.30 HELHEIM (45 minut)
17.20–18.10 HARAKIRI FOR THE SKY (50 minut)
19.10–20.00 TAAKE (50 minut)
21.00–21.50 UNLEASHED (50 minut)
22.50–00.05 TRIPTYKON (75 minut)

Helheim na Dark Easter Metal Meeting 2019:

Tudi drugi dan festivala sem začel z norveškim bandom, natančneje z vikinškimi avantgardisti Helheim. Band je tik pred festivalom izdal svež celovečerec, ki ga je poimenoval Rignir. S tega smo tik pred koncem slišali naslovni komad, ki je skupaj s predhodno zaigranim Ymr s sicer všečnega albuma landawarijaR nekoliko uspaval. Najkasneje od albuma Yersinia Pestis dalje zasedbe iz Bergna glasbeno nikakor ne moremo več povezovati z njenimi agresivnimi in hitrimi začetki vkorakanja v svet black metala. Četverica, od katere so kar trije aktualni člani tudi njeni ustanovni, je danes zapisana počasnejšemu, rokersko avantgardnemu black metalu, ki zagotovo vsakemu ne predstavlja skodelice čaja. Tako kot me aktualni album zaenkrat še ni prepričal, ker mi deluje preveč dolgočasno, sem se tudi počutil med poslušanjem omenjenih komadov. K sreči je pred koncem sledil še bolj dinamični Baklengs mot intet, s čimer so Helheim sklenili krog s predhodno zaigranimi komadi in kljub vmesnemu dremežu prepričali v pozitiven nastop.

Possession na Dark Easter Metal Meeting 2019:

Helheim so še zveneli v ušesih, ko sem že stal v drugi hali in gledal, kako prostor za bobnarjem krasi logotip belgijskih Possession. Black/death metalci so začeli udarno in hitro, a z nekoliko slabšim zvokom. Donenje bas kitare je bilo v prvih minutah njihovega nastopa kar nadležno, a ta okoliščina še zdaleč ni kogar koli pregnala iz dvorane. Possession, ki so zagotovo spadali med najmlajše banda festivala, so dalje udrihali po materialu v slogu speed metal bandov iz osemdesetih prejšnjega stoletja, medtem pa se je tudi že popravil zvok, zaradi česar je bilo treba vzdržati samo še vročino, ki se je zmeraj intenzivneje razvijala v presenetljivo dobro napolnjeni dvorani.

Harakiri for the Sky na Dark Easter Metal Meeting 2019:

Ponovno je sledila menjava dvorane, čas je bil za nekoliko mirnejšo različico najtemnejše kovine. Harakiri for the Sky so mlada avstrijska post black metal zasedba, ki je v osmih letih delovanja izdala že kar 4 studijske dolgometražce, ki so bili vsi po vrsti izredno dobro sprejeti s strani poslušalstva tega žanra. Sicer je od zadnjega albuma Arson minilo že več kot eno leto, toda band še zmeraj prisega nanj in na njegovo promocijo, zaradi česar smo bili deležni kar treh komadov s tega albuma: The Graves We've Dug, You Are the Scars in Heroin Waltz. Ker ustvarjata Harakiri for the Sky dolge komade, ki aktualno dosegajo dolžine okoli 10 minut, smo bili v okviru 50-minutnega nastopa potem takem deležni vsega skupaj ravno pet komadov. Band, ki je v živo sestavljen iz šestih članov, je zaigral še Calling the Rain in Funeral Dreams, zaradi katerih je posegel po predhodnem albumu III: Trauma.

Taake na Dark Easter Metal Meeting 2019:

Druga poslastica iz Norveške se odziva na ime Taake. Ta band in njegov frontman Hoest, ki meni, da sta najboljša slovenska banda Laibach in Hellcats, resnično ne potrebujeta kakršne koli predstavitve slovenski publiki. In kaj je Hoest tokrat pokazal novega? Skorajda nič, kar ne bi slišali in videli že večkrat v Ljubljani. Taake so ponudili »best of« kompilacijo svoje diskografije, v okviru katere seveda niso manjkali že zimzeleni Nattestid ser Porten vid 1, Nordbundet ali Hordalands Doedskvad 1. Z najnovejšega albuma Kong vinter smo bili deležni Hoestovega najljubšega komada Havet i huset, s katerim nas razveseljuje od izdaje dalje. A dvoje je bilo le drugače kot sicer: Hoest se ni obnašal kot tečna rit, temveč kot vljudna diva, ki si želi boljše osvetljave, in komad Nattestid ser Porten vid 2, ki pa ga človek res ne sliši pogosto v živo. Prvo polovico nastopa lahko pogledate na portalu YouTube.

Nocte Obducta na Dark Easter Metal Meeting 2019:

Nemški Nocte Obducta so zagotovo band, ki ga je zadnje čase težko ujeti v živo. Celo v Nemčiji, zaradi česar mi je tudi bilo takoj jasno, zakaj toliko obiskovalcev nosi njihove kratke majice in puloverje. Avantgardni black metalci so očitno v Nemčiji zelo priljubljeni, zaradi česar je bila srednje velika dvorana Halle ponovno zelo napolnjena in zelo vroča. Za dodatno vročino je seveda poskrbel band sam, ki je publiko razvajal s skorajda polovico svoje enajst celovečercev obsegajoče diskografije. Osebno me je presenetila priredba Braineaters od Misfits, ki je sicer povsem razbila blackmetalsko vzdušje, a je kljub vsemu pasala. K sreči je vseeno še sledil zaključni Fick die Muse z »resnejšega« albuma Schwarzmetall (Ein Primitives Zwischenspiel).

Unleashed na Dark Easter Metal Meeting 2019:

Glavne death metal zvezde večera in festivala imenujejo svojo domovino Švedska. Gre za velikane Unleashed, ki so letos dopolnili 30 let. A ne njegovi posamezni člani, temveč band sam. V ta namen so tudi zaigrali svoj najstarejši komad The Dark One, ki je publiko še dodatno obnorel. Nabito polna dvorana Werk se je konkretno zazibala in pretresla, Unleashed pa so poleg drugih klasik ponudili še dober vpogled v leta 2018 izdan aktualni album The Hunt for White Christ. Kdor je ta vikend želel slišati veliko death metala, je zagotovo deloma potegnil kratko, a po drugi strani je bila mrtva kovina s švedske najboljše opravičilo za sicer deathmetalsko dietni program.

Dornenreich na Dark Easter Metal Meeting 2019:

Največje presenečenje festivala sem doživel po največjem pretresu festivala. Ko sem si delal plane za festival, sem avstrijske posebneže Dornenreich sicer takoj umestil na svoj seznam bandov, ki jih moram nujno videti v živo, a še zdaleč si ne bi mislil, da me bo kasneje njihov nastop tako zelo odpihnil. Band sicer uradno nikoli ni prekinil z delovanjem – vsaj meni ni poznano nič v tej smeri – a njihovo nekajletno nedelovanje po albumu Freiheit je poskrbelo za totalno pozabo in pomirjenje vetrov, ki jim je očitno njihov nastop v nedeljo zvečer ponovno podal novo moč. Tako kot je band deloval sveže in sproščeno na odru, tako sem tudi sam čutil visoko zadovoljstvo in veselje ob poslušanju viž z njihovega tretjega in meni najljubšega albuma Her von welken Nächten. Četverica, ki je bila v živo okrepljena z basistom, se je podala celo še en album dlje nazaj v zgodovino, a do prvenca Nicht um zu sterben po pričakovanjih ni prišla. Ta je podobno kot pri Helheim povsem drugačna zgodba, kot smo je vajeni od Dornenreich danes. Band je torej živ in to je vsem nam všeč.

Triptykon na Dark Easter Metal Meeting 2019:

Kdor ne pozna Triptykon – vsaj po imenu – ne pozna ekstremnega metala. Osebno sicer prisegam na stvaritve iz hiše Celtic Frost, zato sem lahko bil zadovoljen, da Švicarji pod vodstvom Thomasa Gabriela Fischerja (a.k.a. Toma G. Warriorja) v živo še zmeraj slavijo stare čase in ponujajo v posluh komade, kot so Circle of the Tyrants, Dethroned Emperor, Procreation (of the Wicked) ali Synagoga Satanae. Sicer pa ne morem trditi, da bi bili avtorski komadi banda kakor koli slabo sprejeti, kajti njihov nastop je za veliko obiskovalcev predstavljal največji vrhunec festivala.

Darkened Nocturn Slaughtercult na Dark Easter Metal Meeting 2019:

Nemški black metalci Darkened Nocturn Slaughtercult so še ena zasedba, zaradi katere se je še posebej splačal obisk festivala. Kot večina nemških bandov, ki le redko dosežejo mednarodni uspeh, tudi Darkened Nocturn Slaughtercult koncertirajo skorajda izključno na nemških tleh ali večjih festivalih. No, tokrat sta bila izpolnjena celo oba kriterija in nastop ekstremnežev z žensko na vokalu in basu ni nič več oviralo. Zasedba, ki je pol nemška in pol poljska, od koder tudi razlaga za poljsko popisane albume, je dober teden dni pred festivalom izdala aktualni album Mardom. Osebno sem sicer mnenja, da spada ta album med šibkejši in manj zapomljivi del zasedbine diskografije, kar me pa vseeno ni motilo ob melodičnem brutaliziranju četverice, ki bi jo osebno najbolje opisal kot »nemške Gorgoroth«. Poleg nekaj komadov z najbolj svežega ploščka smo prav tako pričakovano slišali še The Dead Hate the Living – komad, s katerim sem prišel v stik z bandom (neprecenljivo, za vse ostalo je MasterCard) – in klasični zaključek z istoimenskega albuma Nocturnal March. Tisti, ki poznate komad, si lahko mislite, kako so možakarji in gospa v ritmu koračnice zapustili oder, ostali, ki ga pa ne poznate in radi poslušate black metal, pa ste zdaj dobili domačo nalogo.

Tako, pa je bila za nami 8. edicija festivala Dark Easter Metal Meeting. Sledila je ponovno kratka noč, nato dolg zajtrk in še daljša pot domov. Glede na videno, slišano in izkušeno, zagotovo ne morem reči, da se ne bom več vrnil. Vprašanje je le, kdaj. Pod črto je festival kljub vsemu dokaj naporen, saj se izvajajo koncerti izmenično na obeh največjih odrih, vmes pa je načeloma planiranih največ pet minut premora, ki so namenjeni ravno temu, da se lahko obiskovalci v miru selijo od enega odra do drugega. K sreči imamo obiskovalci za počitek na voljo izredno veliko letno teraso z XXL televizorjem, na katerem obiskovalci redno spremljajo prvo nemško nogometno ligo ali se samo pogovarjajo ob izbrani pijači. Dodatni prostor za počitek predstavlja piknik plac, kjer si lahko sicer obiskovalci Backstagea pečejo s seboj prineseno meso in druge dobrote. Če torej povzamem, sem še najmanj časa preživel v najmanjši dvorani Club, saj so me prvi dan pritegnili le Endezzma, medtem ko drugi dan sploh nisem stopil v dvorano, čeprav sem kasneje videl, da bi se splačalo vreči kakšno oko na bande, kot sta Mord’A’Stigmata in Lik. Morda drugič!

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
26. 9. 2023
God Is An Astronaut / Shadow Universe
Reportaža
25. 9. 2023
Wind Rose / All For Metal / Seven Kingdoms
Reportaža
19. 9. 2023
SitiS / Snøgg / Jegulja / Kaoz
Reportaža
8. 9. 2023
Brutal Janez Fest 2023, 2. dan
Reportaža
6. 9. 2023
Brutal Janez Fest 2023, 1. dan
Reportaža
4. 9. 2023
Blue Öyster Cult
Reportaža
24. 8. 2023
Kaltenbach Open Air 2023, 3. dan
Reportaža
23. 8. 2023
Kaltenbach Open Air 2023, 2. dan
KONCERTI & FESTIVALI
26. 9. 2023
Cerebral Incubation, Epicardiectomy, Traumatomy, .357 Homicide
Orto Bar, Ljubljana
29. 9. 2023
Finsterforst, Heathen Foray, Nordblut, Crowheart
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
30. 9. 2023
Vulvathrone, Uporabniki
ZMŠ Krško, Krško
1. 10. 2023
Iskandr, Witching
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
2. 10. 2023
Batushka, Arkona, Aeternam, Varang Nord
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
3. 10. 2023
Batushka, Arkona, Aeternam
Cvetličarna, Ljubljana