REPORTAŽE

29. 11. 2007

Eruption / Patrons / Rager

Kotlovnica, Kamnik / 16. 11. 2007

Novembra slovenske klube v okviru turneje Melting Your Brain Tour trese trojica po stasu mladih, po srcu pa old-school thrash/speed/heavy skupin, Eruption, Patrons in Rager. Začetek turneje je bil 2. novembra v kranjskem bazenu, konča se 30. tega meseca v Komnu, ena vmesnih postaj je bila tudi kamniška Kotlovnica. Kako lepo, da se vsaj enkrat na nekaj mesecev ni potrebno ubadati s prevozom na koncert.
Začetek koncerta je bil napovedan za deveto uro zvečer in presenetljivo ter v nasprotju z običaji drugod se res ni začelo kaj dosti kasneje. Zaradi tega so Rager začeli še pred dokaj razredčeno publiko, ki je začela kapljati proti koncu njihovega nastopa. V začetku septembra so Rager doživeli krstni nastop še kot kvartet, na turneji pa nastopajo kot trio; medtem so se namreč razšli z enim izmed originalnih članov, kitaristom Darijanom Rosičem. Manjko ene kitare se je čutil, vseeno pa frontmanu zasedbe Gillian Adam zaenkrat dobro uspeva z le eno kitaro zapolniti »luknjo« v zvoku. »Old-school as fuck« bi lahko bil njihov moto in pri Rager (razen datumov rojstva članov banda) dejansko ni ničesar, kar ne bi nastalo že pred letom 1985. Tako smo slišali kopico legendarnih/kultnih komadov od Venom – Black Metal, Slayer – Black Magic, Last Man Alive – Whiplash, Metallica – Hit The Lights/Whiplash, Sodom – Ausgebombt, Razor – Evil Invaders, med katere so uvrstili (zaenkrat šele) dva svoja, Iron Beast ter Ritual Of Death. Ko igrajo, ustvarijo pravi feeling, med komadi pa včasih še malo izgubljeno stopajo po odru, takrat nekako dobiš občutek kot da bi bil na njihovi vaji. Vseeno, vzpodbuden začetek, za prihodnje pa bi si želeli predvsem več njihovih komadov. Upajmo, da že z novim kitaristom.
Patroni so nedavno iz svojega imena črtali Black, tako da so po novem Patrons. Tudi ti so še v začetni fazi nabiranja koncertnih izkušenj, a to ni bilo prav nič opazno. Fantje so bili polni energije in elana, imeli pa so tudi pravo vzpodbudo s strani publike, ki je bila pri njih številčnejša in bolj aktivna kot pri Rager. Patrons svoje vplive poleg thrasha vlečejo tudi iz heavy metala in rock 'n' rolla, tako raznolike pa so tudi njihove priredbe; od Metallice – Seek And Destroy, Megadeth – Peace Sells But Who's Buying/In My Darkest Hour, Motörhead – Ace Of Spades, The Exploited – Chaos Is My Life. Odigrali so tudi štiri svoje, zanimive komade, v katerih so pokazali dovolj dobrih idej, tako da se je že ob prvem stiku z njimi videlo, da fantje obetajo. Instrumentalno so na nivoju, vokal se je na začetku zdel malce neobičajen za zvrst, ki jo igrajo, a se nanj kmalu navadiš. Premore pa frontman že dovolj karizme, tako kot tudi ostali, s kitaristom Rokom, ki spominja na Marty Friedmana, na čelu. Tako kot za Rager pa velja tudi za njih – slišati bi želeli še kak lastnen komad več.
Kot zadnji so še sveži s koncerta dan pred tem na Metelkovi nastopili še Eruption, ki so si kljub kratki karieri že nabrali dobro kilometrino. Tisto, kar še manjka prvima bandoma, so ljubljanski thrasherji že »dali skozi«. Skoraj v celoti so se znebili priredb in se osredotočili predvem na lasten material. O Eruption tokrat ni potrebno izgubljati dosti besed. Fantje so tako kot dan pred tem in kot praktično vedno, odlično odthrashirali svoj set, ki se je končal s posrečenim jammom thrash klasik, brez Bucota in Matica, a z Gillianom od Rager.
Pohvale vsem bandom za lep večer, mojstru za odličen zvok in hvala Jaki Magistru za slike.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
20. 5. 2014Eruption / Novice
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
31. 5. 2024
Britof, Jegulja
Dvorana KS Podlubnik - Stara Loka, Škofja Loka
1. 6. 2024
Metallica
Magna Racino, Ebreichsdorf, Avstrija
1. 6. 2024
Payale Royale, July Jones
Cvetličarna, Ljubljana
4. 6. 2024
Rats Will Feast, Sociasylum, Smedja in Smetke, TupaTupaTam
TrainStation SubArt, Kranj
5. 6. 2024
Hard Charger, Saccage
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
6. 6. 2024
Corey Taylor
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška