NAGRADNE IGRE
Traja do: 19. 5. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

7. 5. 2024

Metal Klavnica LXII: Attitudes To Human Extinction / Dark Sphere / Taste Of Plague

MIKK, Murska Sobota / 4. 5. 2024

 »Gone but never forgotten! Svet nikoli več ne bo isti brez tebe, prijatelj! Vedno si nas nasmejal, vedno bil pozitiven, luč v tem temnem svetu. Hvala za vse trenutke, ki smo jih preživeli skupaj. Počivaj v miru, Tivek!«

Veselo metalsko rajanje je zasenčila žalostna zgodba. V soboto dopoldne so se prijatelji in družina poslovili od Tiveka, pomembnega člana kolektiva D.A.M.B., ki skrbi za vsakoletno izvedbo Breka Festa. Slovo se je preko popoldneva zavleklo pozno v noč, in sicer v murskosoboškem MIKK-u, kjer je potekala že 62. edicija Metal Klavnice. Vzdušje v MIKK-u ni bilo ravno žalostno, se je pa na nekaterih obrazih poznala določena potrtost. Poleg tega je bil zaradi predhodnega pogreba obisk Klavnice verjetno nekoliko višji, kot bi bil sicer.

Prvi so bolj ali manj točno ob napovedani uri nastopili mariborski počrnjeni deathcoraši Taste Of Plague. Če smem zaupati spletnim virom, zasedba iz Maribora od lanskega singla Abyssus Damnatorum ni posnela ničesar novega, in tako temu primerno tudi v Murski Soboti nismo slišali ničesar novega. Peterica je začela »počasi«, heavy in melodično in nato nadaljevala z bolj ali manj znanimi komadi, ki jih v glavnem najdemo na EP-ju Exodus 7:17. Vmes so še vrinili komad Everwinter, ki so ga v preteklosti že tudi večkrat zaigrali, kar je pod črto pomenilo, da s(m)o imeli njihovi poslušalci pri sledenju nastopa dokaj enostavno delo. Za humoristične vložke je v »mariborščini« poskrbel vokalist, sicer pa je zasedba po toliko letih nastopanja že dovolj uigrana, da je pri določenih komadih ponudila nekakšno koreografsko upodobitev breakdownov.

Drugi so bili na vrsti simfoničarji Dark Sphere, s katerimi sem se nedavno srečal v mariborskem Gustafu. Sobočani so ponudili isto setlisto, a dosti prepričljivejši nastop. Če sem si moral v Mariboru pri prepoznavanju komadov pomagati s posnetimi klaviaturami (mimogrede, škoda, da niso zaigrane v živo), to v MIKK-u nikakor ni bilo potrebno. Za to naj bi bila odgovorna zamenjava na bobnarskem stolčku, na katerega je spet sedel originalni bobnar. In ta je bil v soboto med nastopom Dark Sphere tudi najglasnejši, najbolj poudarjen in izrazit v nekoliko bolj industrijskem slogu, ki je povsem ustrezal bandovi izvedbi komada Puritania od Dimmu Borgir. Za zaključek smo bili deležni še prepričljive izvedbe najnovejšega singla Stargazer.

Za konec pa death metal iz hrvaške hiše Attitudes To Human Extinction. Zasedba je dokaj mlada, z njo sem se pa prvič v živo srečal lani v Zagrebu. Od takrat ji je uspelo k diskografiji dodati single Immolate the Prophets, ki smo ga seveda tudi slišali, kot menda tudi vse komade z EP-ja Rotten. In tako je bilo po šestih hitrih in brutalnih starošolskih death metal komadih, med katerimi je izstopalo tehnično dovršeno bobnanje, dvojni vokal kitaristov in njihova splošna uigranost, že tudi konec veseličenja. Bandu je zmanjkalo komadov, publika pa je želela več. Kaj narediti? Hja, ponoviti katerega že odigranega, kaj pa drugega. Volk sit (beri: publika zadovoljna) in koza cela (beri: band še bolj zadovoljen).

In tako je napočil čas za pot domov? Ne še povsem. Sledilo je še žrebanje dveh festivalskih vstopnic za letošnjo in hkrati zadnjo izvedbo velenjskega festivala Vratolom, ki se bo odvil 12. in 13. julija na Letnem kinu ob Škalskem jezeru. Ker se je publika do takrat – ura je že skoraj odbila eno zjutraj – že dodobra zdesetkala, je žrebanje zmagovitih vstopnic trajalo nekoliko dlje, zaradi popite kakšne kapljice alkohola preveč pa tudi ni manjkalo smeha ob branju (pre)malih številk na vstopnicah. Smeh je pol zdravja, zato se smejte čim več!

SORODNE VSEBINE:
11. 12. 2020Taste Of Plague napovedujejo EP / Novice
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
21. 5. 2024
Wolves in the Throne Room, Gaerea, Mortiferum
Arena, Dunaj
24. 5. 2024
2x Metallica v Münchnu
Olympiastadion, München, Nemčija
24. 5. 2024
Kramp fest 2024
Bajer, Godovič
25. 5. 2024
Rammstein
Ušće, Beograd, Srbija
25. 5. 2024
AC/DC
RCF Arena, Reggio Emilia, Italija
25. 5. 2024
From Goat to Death: Athiria, Cold December, Darkfall, Fallen Utopia, Scion Of Darkness
Alpen-Adria-Platz 1, Celovec, Avstrija