REPORTAŽE

25. 4. 2022

Inferno Metal Festival 2022: Warm Up

Rockefeller Music Hall in klub John Dee, Oslo, Norveška / 13. 4. 2022

Inferno Metal Festival Norway je festival ekstremne metal glasbe, ki se odvija enkrat letno v Oslu na Norveškem. Festival je leta 2001 ustanovil Jens F. Ryland, bivši kitarist viking black metal zasedbe Borknagar. Od takrat se festival vedno odvija v času velike noči na dveh prizoriščih, in sicer v glavni dvorani Rockefeller Music Hall in pridruženem klubu John Dee, ki je v kleti taiste stavbe. Na začetku je festival trajal dva dneva in bil omejen izključno na omenjeni lokaciji, do danes pa se je razširil na štiri dni in dodatne rock oziroma metal klube v bližini glavne dvorane. Letošnja edicija je bila izvedena med 14. in 17. aprilom in v glavnem z nastopajočimi, ki so bili potrjeni že za edicijo v letu 2020, ki je bila poleg lanske odpovedana zaradi epidemije covida-19.
 
V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj ključnih informacij, ki se jih splača poznati, če razmišljate o obisku tega festivala.
 
Nastopajoči bandi na Inferno Metal Festivalu

Na festivalu je nastopilo približno 40 ekstremnih metal bandov, ki so v glavnem zapisani death in black metalu. Večina bandov prihaja iz Norveške.
 
Prizorišča na Inferno Metal Festivalu

Glavni prizorišči sta dvorana Rockefeller Music Hall in klub John Dee, kjer nastopi večina bandov. Pred uradnim dnevnim začetkom festivala pa so v klubih Vaterland, Rock In, Vega in Kniven nastopili dodatni lokalni bandi, ki so že okoli 14. ure poskrbeli za vse, ki niso mogli počakati do pol petih popoldan oziroma so želeli pred glavnim festivalskim programom nekaj pojesti ali popiti ob živi metal glasbi.

Sicer pa je glavna dvorana Rockefeller Music Hall razdeljena v tri nadstropja: parter, prvi in drugi balkon z izhodom na odprto streho, kjer so na voljo dodaten šank in mize. Klub John Dee pa je pod dvorano Rockefeller in je dosti manjši od te, zaradi česar je treba pohiteti, kadar tam igra kakšen popularen band. Ob obeh vhodih ves čas stoji kakšen zaposleni in šteje število navzočih. Ko je dvorana polna, se zapre, nakar je možen vstop samo po načelu »eden ven, eden not«. Iz tega razloga se zgodi, da je treba kakšen band »izpustiti«.
 
Ukrepi v zvezi s covidom-19 na Inferno Metal Festivalu

Norveška je 12. februarja letos sprostila vse ukrepe v zvezi s preprečevanjem bolezni covid-19.
 
Število vstopnic na Inferno Metal Festivalu

Maksimalno število prodanih vstopnic je vezano na maksimalno kapaciteto dvorane Rockefeller, ki lahko sprejme največ 1500 obiskovalcev. Festivalske vstopnice za letošnjo edicijo festivala so bile razprodane 11. marca, po tem pa je bilo karte možno kupiti samo še za posamezne dneve. 10. in 11. aprila so bile razprodane tudi enodnevne vstopnice za petek in soboto.
 
Starostna omejitev na Inferno Metal Festivalu

Za obisk festivala Inferno morate biti stari najmanj 18 let.
 
Prekrivanje bandov na Inferno Metal Festivalu

Prekrivanja bandov ni. Glavni program festivala se vsak dan začne ob 16.30 in traja do enih ponoči. Pri tem bandi nastopajo izmenično na glavnem in manjšem odru, tako da so obiskovalci dnevno deležni 8,5 ure neprekinjenega metala v živo. Kdor si torej želi ogledati vse bande, mora biti kondicijsko dobro pripravljen, hkrati pa je to glavni razlog, zakaj mi ni uspelo si ogledati vseh bandov. Pri tistih, ki so me najmanj zanimali, sem si vzel prosto, da sem si privoščil nekaj za pod zob ali pa si enostavno samo odpočil.
 
Hrana in pijača na Inferno Metal Festivalu

Na samem prizorišču so številni šanki, kjer je zmeraj na voljo zastonj voda iz pipe ali kar koli drugega, kar šank pač ponuja. In glede na to, da pri vsakem šanku dela načeloma samo ena oseba, presenetljivo nikoli ni bilo gneče. Na pivo, ki sicer stane vrtoglavih deset evrov in več, človek nikoli ne čaka dlje kot tri minute. Le za hrano je treba počakati nekoliko dlje, ampak tudi tam se ne čaka dlje kot deset minut.
 
Alkohol na Inferno Metal Festivalu

Na festivalskem območju in tudi sicer povsod v norveških lokalih je možno kupiti alkohol, kar pa ne velja za navadne trgovine. Če želite kupiti alkohol po nižjih cenah, je to najbolje narediti na letališču, ko pristanete, ali v specializiranih trgovinah, kjer se prodaja alkohol vseh vrst.
 
Plačevanje na Inferno Metal Festivalu

Tako kot povsod drugod po Norveškem lahko tudi na festivalu Inferno plačate kar koli z bančno kartico. Bodisi pijačo, jedačo ali merch. Ker torej v Sloveniji že nekaj let ni možno kupiti norveških (in tudi švedskih) kron, dejansko nisem prišel v stik z gotovino, da bi v živo videl, kako je ta sploh videti. Edini kraj, kjer nisem mogel plačati s kartico, je avtobus; vozovnico zanj se plača na postaji (s kartico seveda) ali predhodno preko spleta.
 
Zastonj voda in čepki za ušesa na Inferno Metal Festivalu

Na Norveškem pa le ni vse tako zelo drago. Proti dehidraciji in uničenju sluha je poskrbljeno povsem zastonj, saj vas na vsakem šanku čakajo – kot že rečeno – zastonj voda iz pipe in čepki za ušesa.
 
Medsebojne razdalje na Inferno Metal Festivalu

Dvorana Rockefeller je v strogem središču mesta, kjer je tudi vse ostalo na dosegu noge. Razdalje med klubi, uradnim festivalskim hotelom, glavno železniško postajo in nekaterimi največjimi turističnimi atrakcijami mesta Oslo so majhne in jih je mogoče prehoditi v glavnem v desetih minutah. Za vse ostalo pa je na voljo mestni promet, ki zajema avtobus, tramvaj, podzemno in celo katamaran.
 
Spremljevalni program na Inferno Metal Festivalu

Poleg festivalskega programa Inferno ponuja še kar nekaj drugih dogodkov. Omenil sem že ogrevalne koncerte v bližnjih klubih, poleg teh pa je organizator letos priredil različna predavanja, predvajanje filmov, tattoo sejem, razstavo, pohode, ogled muzeja Munch, bobnarsko kliniko z Darayem od Dimmu Borgir in še dražbo, ki jo tradicionalno vodi Tore Bratseth (Bömbers, Studfaust, The Batallion, ex-Amok, ex-Desekrator, ex-Old Funeral). Na tej dražbi se lahko potegujete za različne zbirateljske izdelke, kot so vžigalniki, bobnarske palice, vinilne plošče, kasete, zgoščenke, revije, časopisi itd. Na koncu lahko celo dražite za dve festivalski vstopnici in štiri nočitve za dve osebi za Inferno Metal Festival v naslednjem letu. Ta paket se je letos prodal za 3500 norveških kron, kar je zelo ugodno, glede na to, da ena festivalska vstopnica sicer stane 250 evrov.
 
Po stopinjah black metala na Inferno Metal Festivalu

Ker se je drugi val black metala poznano rodil v Oslu, so bili nekoč organizirani vodeni ogledi glavnih znamenitosti, med katere zagotovo šteje Neseblod Records oziroma Black Metal Museum, glasbena trgovina, ki jo je nekoč na istem mestu vodil Euronymous, ustanovitelj in kitarist od Mayhem ter velik ljubitelj gazirane pijače Coca Cola, in kjer so se v kletnih prostorih dogajali različni okultni dogodki. Za obisk njegovega groba se je treba odpraviti v pol ure oddaljen kraj Ski, medtem ko je najslavnejši norveški požigalec med drugim »obiskal« cerkev ob smučarskem središču Holmenkollen, kjer danes stoji replika požganega originala.

Indie Recordings Inferno Label Night na Inferno Metal Festivalu

Indie Recordings Inferno Label Night 2022 je del spremljevalnega programa, ki je bil izveden zadnji večer pred uradnim začetkom festivala v klubu Salt. Sprva bi morala na festivalu nastopiti med drugim tudi kultna black metal zasedba Nattefrost, ki pa je odpovedala le en dan pred nastopom. Razlog je bila bolezen. Namesto njih so vskočili mladci založbe Indie Recordings, in sicer death-jazz zasedba Agabas. Časovnica prvega koncertnega večera je bila videti tako:
 
19.30 Gloson
20.45 Agabas
22.15 Nordjevel

Ker je prispela naša mala karavana v Oslo komaj okoli 18. ure, je razumljivo, da nismo ujeli celotnega koncertnega dogajanja. Po začetnem prvem spoznavanju središča mesta, iskanju hotela in nastanitvi je sledila večerja in nato koncert. V tem klubu smo tudi lahko zamenjali spletne vstopnice za festivalske zapestnice, kar je bila zagotovo dodatna motivacija za obisk Salta. Dogajanje pred klubom je bilo mirno, medtem ko je bila notranjost polna črnine ter bradatega in dolgolasega živeža, ki se je sproščeno družil v predprostoru ali v dvorani čakal na zadnji band večera, norveške black metalce Nordjevel.
 
Nordjevel na Indie Recordings Inferno Label Night 2022

Zasedba je aktivna od leta 2015 in ima za seboj že dva studijska celovečerca in enega polvečerca, ki nosi naslov Fenriir in je izšel lani. Seveda se je njihov nastop v dobro napolnjeni dvorani začel točno ob napovedani uri, tako kot tudi vsi nadaljnji nastopi na festivalu Inferno. Namazani in z vsemi mogočimi špici opremljeni kvintet je po kratkem intru zaružil z otvoritvenim komadom s samonaslovljenega prvenca, ki nosi naslov The Shadows of Morbid Hunger. S tem je takoj bilo jasno, da Nordjevel ne poznajo heca, da so prišli, da v hitrem slogu zradirajo vse pred seboj. Sam sem prišel na svoj račun komaj na sredini njihovega nastopa, ko so se posvetili že omenjenemu aktualnemu ploščku Fenriir, s katerega so zaigrali kar tri komade: naslovnega, Gnawing the Bones in Det ror og ror, ki je sicer tudi s prvenca, medtem ko je na EP-ju v obliki live posnetka. Čeprav od njihovega nastopa nisem pričakoval kaj dosti, saj nisem ravno redni spremljevalec njihovega studijskega izdajanja, me je zasedba všečno zazibala v predfestivalsko dogajanje in vzbudila skomine na vse, kar me je še čakalo.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
28. 4. 2022Inferno Metal Festival 2022, 3. dan / Reportaže
27. 4. 2022Inferno Metal Festival 2022, 2. dan / Reportaže
26. 4. 2022Inferno Metal Festival 2022, 1. dan / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
12. 8. 2022
Lamb of God / Kreator / Cattle Decapitation / Blood Incantation / Vended
Reportaža
1. 8. 2022
Gojira / Alien Weaponry / Employed To Serve
Reportaža
29. 7. 2022
Slipknot / Vended
Reportaža
27. 7. 2022
Area 53 Festival 2022
Reportaža
22. 7. 2022
Iz zakulisja: Ensanguinate
Reportaža
19. 7. 2022
Judas Priest / The Dead Daisies
Reportaža
18. 7. 2022
Iron Maiden / Airbourne / Lord Of The Lost
Reportaža
13. 7. 2022
Kiss / Dirty Honey
KONCERTI & FESTIVALI
18. 8. 2022
Kaltenbach Open Air 2022
Spital am Semmering, Avstrija
18. 8. 2022
Frantic Fest 2022
Francavilla al Mare, Abruzzo, Italija
19. 8. 2022
Odprto/Open: Challenger, Damnation
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
19. 8. 2022
Črna Šagra: Ellende, Guattari, Ways Of A Heretic, Spirits of Stygia
Pobegi - Čežarji
19. 8. 2022
Sabaton
Ljetna pozornica, Opatija, Hrvaška
20. 8. 2022
StonerKras Fest
Prosek, Trst, Kras