NAGRADNE IGRE
Traja do: 15. 5. 2022
Traja do: 14. 5. 2022
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

11. 5. 2022

KoD Extra: Zaria / Agan

Orto Bar, Ljubljana / 6. 5. 2022

V petek, 6. maja, se je v ljubljanskem Orto baru zbralo občinstvo, da prisluhne predstavitvi nove plošče skupine Zaria. Simfonična folk metal skupina iz Medvod je na sceni že od leta 2011, letos pa je zasedba izdala šele svoj drugi album, ki nosi naslov Tell the Winds, in prav ta album je bil poglavitni razlog za obisk. Posvetimo se torej samemu dogodku.

Večer so točno ob uri, kot smo pri dogodkih v organizaciji ekipe Dirty Skunks že nekaj časa vajeni, odprli Agan. Simfonična black metal zasedba prihaja iz Tolmina, natančneje iz Baške grape, lokacije, ki je za nastajanje temačnejših zvokov verjetno kot naročena, saj sonce tam sije le nekaj minut letno. A pustimo šalo na stran. Agan so s svojim nastopom od prve minute naprej zelo konkretno segrevali publiko, ki se je nesramežljivo že kar hitro približala odru in tako vizualno kot tudi glasovno izražala odobravanje in podporo skozi celoten nastop. V slabo uro dolgem nastopu so Agan ponudili spekter dinamičnih glasbenih kompozicij večinoma temačno morečega pridiha, ki pa se ni prenesel na publiko, ki je zelo očitno uživala v ritmih, še posebej, ko so ti zapluli v vode nekoliko hitrejšega, klasičnega black metala.

Po premoru je nastopil čas za zvezde večera, ki so svojo vlogo odigrale na zelo visokem nivoju. Zaria so v slogu velikih na oder prišli ob spremljavi intra s svoje nove plošče in udarili na polno. Že takoj je bilo jasno, da ima skupina zelo zvesto bazo oboževalcev, ki so vsako potezo nagradili z zelo očitnim navdušenjem. Po treh zaigranih kompozicijah z nove plošče se je show začel stopnjevati. Kitarist in celoten večer zelo vživet in energičen povezovalec programa Jakob je dogajanje pospremil z besedami, da so Zaria zazrti v prihodnost, vendar se kljub temu radi spomnijo tudi preteklosti. S tem je napovedal prihod na oder ustanovne članice Inez, ki je s skupino posnela prvenec Po poti življenja in jo nato zapustila 2017, vendar z njo očitno ohranila zelo dobre in tudi plodne odnose. Publika jo je seveda pozdravila z velikim navdušenjem in žurka se je razplamtela ob Divji jagi. Inez pa ni bila edina gostja na odru. Nekoliko kasneje se je zasedbi s svojo piščaljo pridružil tudi Anej Ivanuša iz skupine Avven.

Zaria so ob podpori gostujočih prijateljev na odru v debelo uro dolgem nastopu predstavili tako nov album, kot tudi odigrali vse svoje hite iz preteklosti, zelo očitno pa je bilo, da so njihovi najzvestejši oboževalci že pred koncertom zelo dobro osvojili ves nov material, saj bi zgolj po njihovih odzivih težko ločili nov material od starega. Jakob si je privoščil tudi malo potegavščino, ko je napovedal, da ne bodo naredili klasične pavze za »we want more« s strani publike in bodo nastop izvedli v enem kosu. No, odločitev, ali je šlo za premor ali so Zaria dejansko zaključili nastop, prepustimo presoji vsakega posameznika, vsekakor pa publika nikakor ni pristala na zaključek nastopa in je zelo glasno zahtevala »bis«, ki ga je seveda tudi dobila. Zaria so se vrnili na oder in ob navdušenem občinstvu zaigrali še dva komada, svoj nastop pa zaokrožili s pesmijo Tell the Wind, po kateri je tudi poimenovan njihov aktualni nov album.

Ni bilo pa s tem še čisto konec vsega, saj so člani banda po zaključenem nastopu imeli še kar nekaj dela s svojimi oboževalci, ki so si želeli bližnjega stika s svojimi junaki.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
11. 5. 2022KoD Extra: Zaria / Agan / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
20. 5. 2022
Iz zakulisja: Armaroth
Reportaža
16. 5. 2022
Taake / Kampfar / Helleruin
Reportaža
13. 5. 2022
Vienna Death Date
Reportaža
12. 5. 2022
Mayhem / Mortiis / Lehm
Reportaža
11. 5. 2022
KoD Extra: Zaria / Agan
Reportaža
10. 5. 2022
Melechesh / Irdorath / Plaguepreacher / Ways of a Heretic
Reportaža
9. 5. 2022
Igorrr / Otto von Schirach / Neuromancer
Reportaža
3. 5. 2022
Vader / Reject the Sickness / Mara
KONCERTI & FESTIVALI
24. 5. 2022
Tool
Sportarena, Budimpešta, Madžarska
25. 5. 2022
Red Roll, Soulcase
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
25. 5. 2022
Rammstein
Wörthersee Stadion, Celovec, Avstrija
26. 5. 2022
Rammstein
Wörthersee Stadion, Celovec, Avstrija
26. 5. 2022
Dark Troll Festival 2020
Grad Bornstedt, Bornstedt, Nemčija
26. 5. 2022
Abyss, Besna
club wakuum, Gradec, Avstrija