Na današnji dan
2016
Izide novi album Black Wizard z naslovom New Waste
NAGRADNE IGRE
Traja do: 29. 1. 2023
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

14. 3. 2022

Madness of the Fall III: Sober Assault / Decatholicize / Human Host Body

Klub eMCe plac, Velenje / 12. 3. 2022

Ko ima hudič mlade, jih ima po navadi več. Ko je po dveh odpadlih poskusih, zaradi katerih je bil dogodek Madness of the Fall III prestavljen z novembra na januarja in še slednjič na minulo marčevsko soboto, že kazalo, da ne more nič več iti narobe, se je »zgodil Murphy«. Zaradi korone je death metal zasedba Dickless Tracy ostala brez bobnarja in posledično morala odpovedati svoj nastop. Organizator je začel vrteti telefon, dokler ni naletel na band, ki je pripravljen in prost, da skoči v Velenje. V praksi je to zame pomenilo, da sem novico o potrditvi Sober Assault kot zamenjavo opazil slabih 15 minut po novici o odpovedi Dickless Tracy. Torej, vsa čast Železnemu Aktivizmu za hitro in uspešno urgiranje.

To pa ni bila edina novost tega večera. Ekipa, ki skrbi za delovanje kluba eMCe plac, je med koronskim premorom poskrbela za njegovo prenovo, ki je prinesla nove stene, novo stropno osvetlitev, nov šank in pomanjšan prostor za tonskega mojstra ter posledično več prostora za obiskovalce. A slednji v petek sploh niso bili sramežljivi, zaradi česar je večina že takoj ob poznem začetku koncerta iskala svoj prostor v sprednjem delu dvorane. Ko so zaružili z d-beatom zasvojeni koprski black metalci Human Host Body, ni dolgo trajalo, da se je začela tudi norišnica. Da pa omenjena prenova ni bila samo lepotne narave, sem zaznal dokaj hitro med ponujenimi mastnimi, težkimi in hitrimi riffi Koprčanov, saj je bil zvok zelo razločen. Z užitkom sem torej sledil četverici, katere bas kitara je tvorila slišno protislovje lead kitari. Ko se je pevec ob prihodu na oder razgibaval, sem vedel, da nas čaka tako glasbeno kot tudi telesno intenziven nastop, med tem pa so bila moja pričakovanja celo še presežena. Band je preko vokalistovih napovedi in svojih besedil poleg energije z nami delil še močne družbeno kritične ideje (Upam, da pride vojna), ki so poskrbele za nekoliko drugačno dodano vrednost.

Sproščeno energijo je znala dodobra izkoristiti tudi mariborska melodična death/thrash metal zasedba Decatholicize, ki je pred nekako 30 leti nazadnje nastopila v Velenju, takrat na velenjskem gradu. S pomlajeno postavo na vokalu, kitari in bas kitari Mladen in Alen v zadnjih letih pridno izvajata v živo komade, ki sta jim dala skupen dom z imenom Remains of Dominance. Zaradi boljšega učinka Alen na bobnih rad dvigne tempo, zaradi česar njihovi komadi v živo delujejo še bolj dinamično in ponujajo dosti več momentov za norenje. Sicer je bil med njihovim nastopom mosh pit že nekoliko razredčen, crowd surfing je bil samo še en, a po drugi strani je bilo s tem več prostora izkoriščenega za čupanje. In podobno kot pri Koprčanih so bile tudi pri Mariborčanih vse oči in ušesa uprta proti pevcu, ki je član z najkrajšim stažem v bandu. Zaradi tega so mu nekoliko nerodne napovedi, ki so sicer poskrbele za všečno dozo smeha, povsem oproščene, medtem ko mu je treba priznati, da delo vokalista opravlja vedno boljše in vedno bolj suvereno.

Dobrih dvajset minut čez polnoč je nato končno nastopil čas za nastop zadnje zasedbe. Kot sem že uvodoma omenil, so bili to progresivni death/thrash metalci Sober Assault iz Grosuplja. Ali je bila kriva pozna ura in posledična utrujenost ali morda le nekoliko preveč progresivna glasba, da se je dvorana bolj izpraznila oziroma se po zamenjavi na odru ni več napolnila v enaki meri, medtem ko so bile mize pred dvorano ves čas polno zasedene, mi ni uspelo ugotoviti do konca večera. Ker se z glasbo Sober Assault predhodno nikoli nisem srečal, v primerjavi s prvima dvema nastopajočima tudi sam nisem uspel z enakim navdušenjem spremljati njihovega nastopa, ki sem ga doživljal dosti bolj miselno in manj čustveno. Na podlagi postkoncertnega kontakta z bandom sem lahko izvedel, da se je ta v Velenju v glavnem posvetil svojima prvima EP-jema iz let 2015 in 2016, vmes dodal še dva nova komada in tako napovedal nov studijski material, medtem ko mi je osebno bilo najlažje in v največje veselje slediti Davidovim solažam, ki dodobra razbijejo klasične thrash metal ritme. A da ne boste dobili napačnega vtisa … Dvorana se je morda resda bolj izpraznila, toda pod odrom je ostalo še dovolj poslušalcev, da je bilo še naprej prisotno tisto pristno koncertno vzdušje, zaradi katerega je konzumiranje metala v živo dosti bolj prijetna izkušnja kot samo njegovo poslušanje doma.

Nekje okoli enih zjutraj je bilo nato koncerta konec. Pogled v naš Napovednik je za soboto napovedal samo dva koncertna dogodka, in sicer tega v Velenju in nastop Cowboys From Hell, Sarcasm ter Terminal Disease v Kranju. Tako žanrsko kot lokacijsko torej ni bilo večjega prekrivanja dogodkov, kar je po mojem mnenju v kombinaciji z dejstvom, da so koncerti po štirih mesecih ponovno dovoljeni, glavni razlog, da se je v Velenju zbralo tako veliko število mladih in starih metalcev iz različnih koncev severnovzhodne Slovenije. Sicer upam, da bodo koncerti tako dobro obiskani tudi v bodoče, ko se bo na isti dan odvilo več koncertov, in da ne bo obveljala bojazen, da smo se v zadnjih dveh letih odvadili druženja in koncertov. Amen!

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
23. 11. 2018Decatholicize spet med živimi / Novice
KONCERTI & FESTIVALI
29. 1. 2023
Katatonia, Sólstafir, Som
Arena Wien, Dunaj, Avstrija
30. 1. 2023
Deprivacija, Ater Era
Kontejnr, Postojna
1. 2. 2023
Revocation, Goatwhore, Alluvial, Creeping Death
Viper Room, Dunaj
2. 2. 2023
KoD: Deprivacija, Sign of the Devil
Orto Bar, Ljubljana
3. 2. 2023
On Parole XXI – 21 let založbe On Parole
Kulturno društvo Svoboda Trbovlje
3. 2. 2023
Beesus, Jegulja
Figa Rock Bar, Koper