REPORTAŽE

6. 2. 2023

On Parole XXI: Hellcrawler / Vulvathrone / Deprivacija / Ater Era

Dom svobode, Trbovlje / 3. 2. 2023

Po nedavnem dvodnevnem praznovanju 20. oziroma 21. obletnice društva Dirty Skunks (1. dan in 2. dan) je minuli konec tedna svojo polnoletnost po ameriško praznovala še založba On Parole Productions. Nekoč ustanovljena, da postavi s ponovno izdajo prvenca Crematory domačih thrasherjev Sarcasm temu svojevrsten spomenik, je založba od ustanovitve do danes pomagala številnim domačim in posamičnim tujim bandom do prve fizične izdaje svoje glasbe, taisti bandi pa so, kot pričakovano, brez večjih zadržkov sledili Čopovemu vabilu, da nastopijo v domačem kraju založbe. Namesto še enega potovanja v slovensko prestolnico nas je pot tokrat ponesla v Trbovlje in tamkajšnji Dom svobode, ki počasi dobiva svoje obrise na zemljevidu slovenskih metal destinacij. V petek so nas sprejeli štirje metal bandi:

21.00–21.40 Ater Era
21.55–22.35 Deprivacija
22.50–23.30 Vulvathrone
23.45–00.25 Hellcrawler

Ater Era na festivalu On Parole XXI

Slovenska black metal zasedba Ater Era je leta 2017 pri On Parole Productions izdala svoj še zmeraj aktualni tretji album z naslovom Clades. Ker smo v Trbovlje prispeli z zamudo, sem Ater Ero ujel ravno med zaključkom prvega komada – vsaj mislim, da je bil prvi. Ater Era so znani po proizvajanju dolgih komadov, tako da bi glede na čas naše zamude bilo povsem možno, da je zasedba otvorila festival in svoj nastop s komadom March to Abysmal Void, s katerim prav tako odpre že omenjeni album. Primorska trojica je na lanskem junijskem Distoržnu v Kranju zaigrala svoj zadnji koncert s prejšnjim dolgoletnim bobnarjem, v Trbovljah pa se je v drugo (prvič nekaj dni prej v Postojni) predstavila z novim. Da zasedba še ni povsem uigrana, ob njenih kompleksnih vižah sploh ne preseneča, kar pa vsaj mene nikakor ni zmotilo ob predstavitvi že znanih in nekaterih še neznanih oziroma neizdanih komadov. Nov material se naslanja na za zasedbo značilno kompleksnost, ki bo prinesla nekaj novih epsko dolgih psihedeličnih komadov s ščepcem nezamenljive zapomnljivosti.
 
Deprivacija na festivalu On Parole XXI

Litvanska (post) black/sludge metal zasedba Deprivacija je lani pri On Parole Productions ponovno izdala svoj drugi album z naslovom Nematoma Ranka. Nekako nestrpno sem čakal na poznane ritme in riffe z dotičnega albuma, ki pa jih nisem dočakal. Presenetljivo zasedba ni zaigrala nobenega komada s tega albuma, temveč je namesto tega ponudila dva s prvenca Dugne, ki je bolj sludgersko usmerjen, kakor mi je znal povedati v nedavnem intervjuju Domas, in še tri zaenkrat neizdane. Bandov recept oziroma taktika se je izkazala kot prava, saj je publika, ki je v sprednjih vrstah z nenehnim miganjem obkrožala pevca, bila zadovoljna s slišanim. Ne glede na moje presenečenje seveda tudi razumem zasedbo, da se je odločila za drugačen izbor komadov, saj je aktualni album konec koncev že tudi star dve leti, zaradi česar je litvanska četverica po svoje nestrpno čakala na priložnost, da v živo predstavi oziroma zaigra povsem nove komade. Tako kot tudi Ater Era pred njimi, ki so do danes te nove komade zaigrali že tolikokrat, da se rednim obiskovalcem njihovih koncertov že skorajda zdijo poznani. No, pa da se vrnem k Deprivaciji ... Zasedba je s svojo obsežno žanrsko mešanico v prvi vrsti razgibala vratove, kasneje zazibala boke, nas vmes v mislih odpihnila iz dvorane, od koder nas je še pravočasno pred napovedjo nevihte potegnila nazaj v varno zatočišče dvorane, kjer je pevec ves čas nastopa kraljeval v prvih vrstah pod odrom.
 
Vulvathrone na festivalu On Parole XXI

Slovenska brutal death metal/grindcore zasedba Vulvathrone je pri On Parole Productions leta 2007 izdala prvenec Bukkake in leta 2009 njegovega naslednika Passion of Perversity. Zasedba, ki je vskočila namesto Meduzalem, ki so le nekaj dni pred festivalom iz osebnih razlogov odpovedali nastop, je v preteklosti zamenjala že številne člane. Od prvotne oziroma ustanovne zasedbe je ostal samo vokalist in kitarist Sašo Herman, medtem ko so največ prometa ustvarili prihajajoči in odhajajoči basisti. In zakaj bi bilo z bandom trenutno drugače? Po nedavni uspešni menjavi pevca je stalno mesto baskitarista še zmeraj prazno. In tako Herman med nastopom v Trbovljah ni mogel mimo tega, da ne bi k sodelovanju povabil morebitne interesente, eksplicitno kakšno predstavnico nežnejšega spola. Morda ženska na baskitari sploh ne bi bila slaba ideja, da bi se zasedba morda znebila slabih in prežvečenih vicev ter jih zamenjala z nekoliko bolj politično korektnimi. Ker brez humorja pri teh grinderjih pač ne gre. Ah ja ... Vulvathrone so v Trbovljah tudi zaigrali nekaj svojih viž. Zasedba se je odločila, da nekako enakomerno predstavi vse svoje tri albume, med katerim so povsem po mojem okusu dominirali komadi Alure of Domination, Cum Socket in Metaphysics Of Torture. Presenetljivo nobenega od teh ne boste našli na aktualnem albumu Whoreification.
 
Hellcrawler na festivalu On Parole XXI

Slovenska death 'n' roll/crust zasedba Hellcrawler je leta 2016 pri On Parole Productions izdala svoj še zmeraj aktualni drugi album z naslovom Sandstorm Chronicles. Peterica iz Nove Gorice je stopila na oder okoli polnoči, ob njenem nastopu pa je bila publika že konkretno zdesetkana. Ko smo s kolegi med premorom še stali pred dvorano in čakali na Hellcrawler, so se nekateri že poslavljali od Doma svobode, kar je nakazovalo na slabšo udeležbo. Kar se mi zdi dokaj škoda, saj se Hellcrawler kakovostno nikakor ne razlikujejo od predhodnih nastopajočih bandov. Upal bi si celo trditi, da je njihov metal še najlažje dostopen za tiste, ki zasedbe ne poznajo, saj gredo njihovi komadi zaradi konstantne uporabe d-beata hitro oziroma gladko v uho. Poleg tega je njihova glasba dokaj neposredna in lahkotna, torej ravno pravšnja za headbanging izkušnjo v živo. A očitno večer ali publika ni bila prava za njihov nastop, od katerega so se mi v dolgoročni spomin zapisali komadi Unholyverse, Sea of Storms in zaključna priredba Ace of Spades.

In tako je dobrih deset do enih zjutraj minil prvi del praznovanja založbe On Parole. Medtem ko je večina preostalih obiskovalcev ostala na afterju, sem se odpravil na pot domov, med katero sem v jasni in svetli noči občudoval osvetljeni trboveljski dimnik, na nekaj kilometrih vijugaste ceste doživel bližnje, a ne usodno srečanje z dvema divjima živalima, koncertni večer pa zaključil z Videonočjo in videospotom za komad Beg od Morost, ki so na trboveljsko publiko čakali naslednji dan.

SORODNE VSEBINE:
30. 1. 2023Deprivacija / Intervju
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
12. 6. 2024
Tool / Night Verses
Reportaža
11. 6. 2024
Cvinger / Marax
Reportaža
11. 6. 2024
Pomaranča / Metalsteel
Reportaža
10. 6. 2024
Corey Taylor – Europe 2024
Reportaža
6. 6. 2024
Pokalica: Jegulja in Britof
Reportaža
5. 6. 2024
Metallica – No Repeat Weekend, 2. dan
Reportaža
4. 6. 2024
Metallica – No Repeat Weekend, 1. dan
Reportaža
30. 5. 2024
Steelfest Open Air 2024, 3. dan
KONCERTI & FESTIVALI
16. 6. 2024
Body Count
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Tolminator Warmup Show: Brujeria, Smedja in Smetke
Menza pri Koritu, Ljubljana
21. 6. 2024
Heretic Feast 2024
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
23. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija
25. 6. 2024
Tolminator Warmup: Vader, Biocancer, Warside
TrainStation SubArt, Kranj
26. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija