Na današnji dan
1983
Anvil izdajo svoj tretji album Forged in Fire
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

27. 5. 2022

Rammstein / Jatekok

Wörthersee Stadion, Celovec, Avstrija / 25. 5. 2022

Ne bom začel reportaže z jamranjem o tem, kako zelo je fajn, da so se koncerti največjih ali svetovno znanih bandov začeli, kako smo vsi komaj čakali na to in da je bil že skrajni čas, da lahko spet stojimo med večtisočglavo množico in se deremo besedila svojih najljubših, zimzelenih (metal) komadov. Pozabimo na to, kaj je bilo, in se enostavno prepustimo sladki realnosti, ki nam iz tedna v teden prinaša en bombonček za drugim. Pozabimo, da smo morali in še vedno moramo na določene koncerte čakati dve leti in več, da se je v tem času na davno kupljenih vstopnicah nabralo že polno prahu ali da je v vmesnem času morda zasedba izdala album, ki nam ni preveč po godu, pa ga bomo vseeno morali »trpeti« v živo, ker pač vsak band promovira svoje najnovejše izdelke. Vse to dejansko ni pomembno, ko človek stoji v živo pred svojim najljubšim bandom. In točno tako je tudi bilo v sredo v Celovcu tisti 2 uri in 15 minut v družbi Rammstein.

Koncert je otvoril dvojec z imenom Jatekok. Gre za dve pianistki, ki sedita na manjši tribuni sredi parterja in na klavirju preigravata največje hite od Rammstein. Vse skupaj seveda spominja oziroma je neposredna reklama za Rammsteinov album XXI Klavier, ki vsebuje ravno to: na klavirju ustvarjene priredbe njihovih pesmi. Medtem ko je dež pojenjal oziroma se je nebo nad Celovcem po več kot enournem vztrajnem dežju razjasnilo, sta mladenki pod dežnikoma »ogrevali« publiko za koncert. Dejansko pri tem ni šlo za neko pravo ogrevanje, saj menda nežni klavirski zvoki nikogar niso pripravili na bistvo večera. Sam sem njun nastop dojemal bolj kot glasbo iz ozadja ali glasbo v dvigalu, ki je prisotna zato, da čakanje mine v prijetnejšem vzdušju.

In ker sta gospodični pritegnili pozornost stran od glavnega odra, na katerem so se ta čas urno dogajale še finalne priprave za nastop zvezd večera, smo zaslišali prvi pok, ki je sovpadel s prvim udarcem po bobnih in tako naznanil začetek koncerta, še v soju naravne svetlobe. Po bobnarju so v objemu megle na oder stopili še ostali člani, band pa je začel nastop s promocijo (odličnega) aktualnega albuma Zeit. Ker je setlista trenutne stadionske turneje za vsak nastop enaka in te tudi ni težko najti na spletu, se ponovno ne bom ukvarjal z naštevanjem komadov, temveč se bom osredotočil na občutke, ki so se mi vtisnili v spomin.

Ker sta zadnja dva albuma od Rammstein, se pravi že omenjeni Zeit in samonaslovljeni album izpred treh let, nekoliko bolj mirne narave, je tudi bandov nastop izpadel deloma bolj miren. A to ne pomeni, da je bil zaradi tega slab, temveč le drugačen. Zaradi dveh novih ploščkov je zmanjkalo prostora za nekatere komade, ki so včasih veljali za nepogrešljive pri Rammsteinovih nastopih. Toda v skladu z neodobravanjem ali odobravanjem novejših studijskih izdelkov tudi njihova live izvedba poskrbi za nejevoljo ali veselje. Sam sem vesel, da sem bil deležen žive izvedbe komadov, kot so Armee der Tristen, Deutschland, Puppe, Zick Zack in sploh Zeit ter zaključni Adieu. Če bi s tega vidika želel govoriti o neki perfekciji, bi moral slišati recimo še Amour, Klavier in Mutter, a se zavedam, da bodo to pač ostale samo mokre sanje.

In če sem se v začetku tedna v spominu še navduševal nad ognjenim šovom enih in edinih Iron Maiden, ki so minulo nedeljo obiskali Zagreb, in pri tem med drugim mislil tudi na Dickinsona in njegovo igro s plamenometom, ti v primerjavi z Rammstein izpadejo kot nevešči začetniki. Nemci so že od nekdaj znani po svojem ognjenem šovu, ki smo ga nekateri videli že večkrat, a jim je ponovno uspelo, da so nas navdušili in z njim konkretno pogreli na ta relativno hladen sredin večer. Ogenj je bruhal z dna odra, iz stolpov ob odru in na sredini parterja, pokalo je na različnih koncih odra in njegove konstrukcije, kadili sta se siva in črna megla, Till je z lokom sprožil rakete, ki so potovale do sredine parterja in nazaj na oder, kjer so sprožile manjši ognjemet. Med komadom Rammstein sta imela kitarista Kruspe in Landers zmontiran plamenomet na svojih kitarah, medtem ko je Lindemann nosil »nahrbtnik«, iz katerega je iz devetih cevi bruhal ogenj. Jasno je, da Rammstein niso kanibali. Svoje meso imajo radi dobro pečeno, zaradi česar Lindemannu ni zadostovalo, da Flakeja med komadom Mein Teil skuri z dvema različnima plamenometoma. Ne, Till je moral za to uporabiti še »top«. No, Flake je kljub vsemu preživel in band je lahko nadaljeval z nekaterimi starejšimi komadi v družbi igre raznobarvnih reflektorjev, s katerim je v kombinaciji z odrsko kuliso proizvedel zanimiv futurističen pridih.

Poleg vsega naštetega si bomo trenutno stadionsko turnejo največjega nemškega banda vseh časov in trenutno enega najbolj vročih bandov na svetu zapomnili tudi po Kruspejevem remiksu komada Deutschland ter »koreografiji« preostalih instrumentalistov, ki so bili oblečeni v posebne obleke z led trakovi. Ali po klavirski priredbi komada Engel, ki so jo Rammstein izvedli na malem odru v družbi dvojice Jatekok ter se potem v parih (razen Lindemanna) v čolnih in na rokah publike vrnili na oder. Ali po masovni ejakulaciji velikanskega penisa po obiskovalcih v prvih vrstah. Ali po ... No, verjamem, da je vsak doživel vrhunce nastopa na različne načine, saj so Rammstein ponudili zelo razgiban šov, ki nas je ves čas zabaval tako glasbeno kot tudi vizualno.

Seveda bi lahko Rammstein naredili marsikaj drugače, toda tako ali tako bi vse skupaj na koncu izpadlo enako perfektno, zato ni čudno, da se že zdaj veselim naslednjega obiska njihovega koncerta. Četudi za zdaj še nimam pojma, kdaj bo to. Bo pa v tej zvezi zagotovo pomagal Tadej s svojim podjetjem Koncerti.net, ki mi je ponovno zagotovil oziroma pomagal pri tem, da sem se lahko udeležil že dolgo razprodanega koncerta.

SORODNE VSEBINE:
19. 5. 2022Rammstein - Zeit / Recenzije
11. 3. 2022Z Rammstein prihaja čas / Novice
23. 8. 2017Rammstein - Rammstein: Paris / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
10. 4. 2024
Mr. Big / Jared James Nichols
Reportaža
8. 4. 2024
Angelus Apatrida / Battlecreek
Reportaža
5. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 2. dan
Reportaža
4. 4. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024, 1. dan
Reportaža
2. 4. 2024
Cvinger / Marax
Reportaža
27. 3. 2024
Cynic / Obscura / Cryptosis
Reportaža
26. 3. 2024
Enslaved / Svalbard / Wayfarer
Reportaža
25. 3. 2024
Taake / Nordjevel / Theotoxin
KONCERTI & FESTIVALI
13. 4. 2024
Eruption, Necrosophy, Xenogod
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
13. 4. 2024
Claustrum, Intoxichate, Gastritis
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
13. 4. 2024
Metal razpaljotka: Fanteria di prima linea, Spirits of Stygia
Baza 13, Kočevje
13. 4. 2024
Riot Squad, La Squadra Demolizioni, Exit Catacomb
Bizarnica pri Mariči, Metelkova, Ljubljana
14. 4. 2024
Finntroll, Suotana, Metsatöll
Vintage Industrial Bar, Zagreb, Hrvaška
16. 4. 2024
Inquisition, Demonical
Orto Bar, Ljubljana