VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
14. 3. 2024

Kot že verjetno veste, bo jutri in v soboto, torej 15. in 16. marca, Paranoid z dobrodelnim festivalom praznoval 25 let delovanja. O tem in kakšno dobrodelno noto bo imel sam festival, je nekaj besed objavljenih tudi na portalu Siol.net.

12. 3. 2024

Pred kratkim je naša uredniška ekipa gostovala na Radiu Študent v oddaji DJ Grafiti, ki ji lahko prisluhnete tukaj. Beseda je tekla o začetkih webzina, vzponih in padcih, forumu in družbenih omrežjih, prihajajoči obletnici in kaj Paranoidu obeta prihodnost, med pogovorom pa lahko prisluhnete še skladbam več glasbenih skupin, ki bodo v petek in soboto nastopile na dobrodelnem festivalu 25 let Paranoida.

Vstopnice bodo po predprodajni ceni 25 EUR na voljo do četrtka pri On Parole, na dan dogodka pa znaša dvodnevna vstopnica 30 EUR. Na blagajni bodo na voljo tudi enodnevne vstopnice po ceni 20 EUR. Tukaj lahko dogodek spremljate na Facebooku.

6. 3. 2024

V okviru promocije praznovanja 25 let delovanja Paranoida smo se v uredništvu odzvali vabilu na kratek intervju, ki ga je za Val 202 oziroma oddajo Rockoteka izvedel Tomaž Purkart. Celotno oddajo, ki je gostila tudi Primoža Benka, kitarista Siddharte, ter našega bivšega sodelavca in vrhunskega basista Tilna Hudrapa, lahko preverite tukaj (prispevek o Paranoidu se začne pri 25:30).

13. 2. 2024

Na sceno se vračajo legende deathcora All Shall Perish. Njihov zadnji plošček je izšel leta 2011, pred približno 10 leti pa so nazadnje stali na odru. V postavi Eddie Hermida, Chris Storey, Ben Orum in Matthew Kuykendall bodo na oder stopili na poletnih festivalih Big Texas Metal Fest ter Inkcarceration Festival, po objavi na socialnih medijih sodeč pa se obeta tudi nova glasba.

Avtorica: Tina Urek
9. 2. 2024

Domači death/prog metalci Night Crawler so objavili single Türkentanz.

Avtorji skladbe so:
Klemen Gabrovšek (vokal, ritem kitara) – besedilo in glasba;
Ruben Škodič Deler (lead kitara) – glasba;
Žiga Bizjak (baskitara) – glasba;
Maks Kovač (bobni) – glasba;
Tilen Mauhar – besedilo.

23. 11. 2023

Rusko-norveški tehnični death metalci Defect Designer predstavljajo komad We Will Need Your Chitin s prihajajočega albuma Chitin, ki naj bi ga kmalu izdala založba Transcending Obscurity Records. Naslovnico je tudi tokrat naslikal Ian Miller (Ulthar).

Člani Defect Designer so:

Dmitry Sukhinin (Diskord): kitara, vokal, glasba, besedila
Martin Storm-Olsen: bas, vokal, besedila, zvočna produkcija
Eugene Ryabchenko (Fleshgod Apocalypse): bobni

26. 10. 2023

Nizozemski sci-fi horror death metalci Ecocide so po 10 letih pri Memento Mori Label končno izdali svoj drugi dolgometražec Metamorphosis. Prav tako so za naslovno skladbo Metamorphosis posneli video. Glasba naj bi nagovorila ljubitelje old school death metal v slogu album Consuming Impulse od Pestilence.

16. 10. 2023

Angleški melanholični doom metal dvojec Suicide Season je podpisal za založbo Alone Records. Več informacij o razkritem sodelovanju sledi.

Sicer pa: zasedbo sestavljata Bruno Silva (Heavenwood) in Nuno Lima (Secrecy, Dementia 13), njuna glasba pa naj bi nagovorila vse ljubitelje bandov, kot so My Dying Bride, Paradise Lost, Saturnus, Anathema, Edge Of Sanity in Shape Of Despair.

27. 9. 2023

Leta 2020 je med pandemijo v Ljubljani vzklila nova zasedba, ki je dobila ime zaradi idiličnega okolja v bližini reke in vseh njenih oblik, ki naj bi jih odražala glasba. To je skoraj vso napisal basist Sergej Pobegajlo (Billysi, Gora, C4, Bombe), sporočilnost pesmi pa zajema družbeno kritične tematike, eksistencialna vprašanja in samoizpoved.

V zasedbi so še vokalist Peter Hudnik (FrozenchilD, King Foo, Acoustic Grunge duo Hudnik & Ajdič), kitarista Matjaž Marin (Requiem, Billysi, Sausages) in Rok Barle (Tomcat, Kariot, Sam's Fever) ter bobnar Damjan Paljk (Delirium, Tide).

Zasedba River bo novi album predstavila 10. novembra na premiernem koncertu v Orto Baru, kot prvo pa predstavlja skladbo Intoxicated Soul, za katero je posnela videospot.

7. 7. 2023

Tako pravi Društvo Cahn: »Druži nas ljubezen do glasbe. Glavna dejavnost društva je organizacija večdnevnega glasbenega festivala. Pri organizaciji dajemo poudarek na prostovoljstvu.

Glasbeno društvo Cahn je bilo ustanovljeno z namenom, da skrbi za glasbeno izražanje mladih in manj mladih v alternativnih glasbenih zvrsteh. Kot plod tega se je razvil večdnevni mednarodni glasbeni festival Cahn Fest. Cilj društva je povezati glasbo, turizem in kulturno dediščino v Zasavju in bližnji okolici, ki je prav tako vezana na rudarstvo in njegove posledice. Degradirane rudniške površine, na katerih se festival odvija, so kot nalašč za dejavnost društva. Cilj projekta je dolgoročno oživeti površine nad mestom. Društvo stremi tudi k povezovanju z drugimi organizacijami in društvi v prostoru. Posebno skrb dajemo na podmladek v tej panogi družbenega življenja. Spodbujamo prostovoljstvo in učenje mladih ter jih moderiramo pri vključevanju v projekt. Rdeča nit društva Cahn je: Glasba, kulturna dediščina in turizem nas povezujejo.«

Ker je bil obisk letošnje izvedbe festivala »žal pod pričakovanji in zato so donacije še toliko bolj pomembne za društvo, da lahko stopa naprej pri uresničevanju svoje vizije, da festival Cahn fest postane stalnica poletnega dogajanja v Občina Trbovlje. Vabljeni k podpori z donacijo na Pomagajmo.io, kjer društvo vodi kampanjo Glasba lahko spremni svet, ker lahko spremeni ljudi.«

Na Facebooku pa lahko preberete, kaj vse je festival letos organiziral za svoje obiskovalce. Opis najdete tukaj.

Avtor fotografije je Cahn Fest.

15. 6. 2023

Kot smo že poročali, se v originalni postavi vrača hardcore zasedba Biohazard. Sedaj so možakarji tudi sporočili, da načrtujejo nov album. To bo nova glasba po dobrih enajstih letih, saj so Biohazard zadnji album Reborn in Defiance izdali leta 2012.

26. 4. 2023

Danes bodo v Orto Baru nastopili finski melodični temačneži Swallow The Sun. Kot posebni gostje so se turneji pridružili švedski doom metalci Avatarium, mesto predvozačev pa je pripadlo prav tako melodičnim temačnežem Shores Of Null iz Italije. Dogodek ni razprodan, tako da boste zamudniki lahko svoje vstopnice kupili ob vstopu v dvorano po ceni 25 EUR.

Takšna pa je časovnica dogodka:
19.00 vrata
19.30 Shores Of Null
20.25 Avatarium
21.30 Swallow The Sun

Avtorica: Tina Urek
12. 1. 2023

Ponovno bo metal na Koroškem. Organizatorji metal večerov v klubu KMKC Kompleks v Ravnah na Koroškem sporočajo, da se letos začenja že dvajseta metal sezona. Že to soboto, 14. januarja, boste lahko obiskali Metal Night XX, v okviru katerega se bosta predvajala dva koncerta, nakar se bo od polnoči dalje vrtela metal glasba.

Organizatorji še sporočajo, da se letos obeta tudi 15. obletnica festivala WinterStrike. Več informacij o festu sledi kmalu.

21. 11. 2022

Iniciativa EEnlarge Europe, mednarodna skupnost koncertnih prizorišč, osredotočena na samonikle prostore, v katerih se rojeva živa glasba, prosi za vašo sodelovanje: »Naš način življenja se hitro spreminja, z njim pa tudi naše navade. Uporabljamo nove platforme in nova orodja. Nenehni tehnološki razvoj vpliva na način poslušanja glasbe. Ta vpliv ni omejen izključno na premik od fizičnih nosilcev glasbe k pretočnemu predvajanju ali z vinilk na pametne telefone, temveč se odraža tudi v globljem kontekstu, ki ga želimo raziskati. Želimo izvedeti tudi, kako so na poslušanje in konzumiranje glasbe vplivali dogodki zadnjih dveh let in pol - pandemija, vojna in posledične inflacija ter energetska kriza.

To anketo izvajamo na letni ravni. Želimo pridobiti relevantne podatke, na podlagi katerih bomo skozi leta lahko sledili postopnim spremembam v trendih in navadah občinstev. To znanje je ključnega pomena za koncertna prizorišča, glasbenike_ce, umetnike_ce in delavce_ke v kulturi.«

Odgovori se zbirajo do 21. decembra, anketo, ki vam bo vzela 10 minut, pa najdete tukaj.

27. 9. 2022

Iz tabora MetalDays prihaja naslednje sporočilo:

»Priprave za MetalDays 2023 so v polnem teku. Super občutek je, da se lahko zopet ukvarjamo s stvarmi, ki so smiselne za sam festival, da lahko zopet našim obiskovalcem in nastopajočim ponudimo kar najboljšo izkušnjo festivala, brez omejitev in s polno podporo vseh, še posebej lokalnih institucij, ki so potrebne za festival kot je MetalDays.

MetalDays je znan po marsičem; naš festival je drugi dom za pisano družino MetalDays obiskovalcev, ki nas vsako leto obiščejo iz preko 70.različnih držav sveta; festival je znan tudi po unikatnem konceptu Metal počitnic. Ampak konec koncev, MetalDays je glasbeni festival in metal glasba je na našem festivalu v ospredju.  Z veseljem vam namreč sporočamo, da bomo v letu 2023 na kar 4 festivalskih odrih gostili 133 glasbenih skupin. Vrača se med drugim tudi med obiskovalci zelo priljubljeni oder New Forces Stage. Poleg tega smo dodali še en oder za mlajše, še ne uveljavljene glasbene skupine, ki vas bodo v Early arrival - torej zgodnji prihod na festival pospremili že 27.7.2023! Ja, prav ste prebrali, MetalDays je pravkar tudi uradno razširil bogato festivalsko izkušnjo na kar 9 festivalskih dni.

Early bird vstopnice so že zdavnaj razprodane, še vedno pa lahko rezervirate svoje festivalske vstopnice, kot tudi Early Arrival vstopnice in s tem tudi podprete mlade, še neuveljavljene metal glasbene skupine. Se vidimo na MetalDays 2023, močnejši, glasnejši in boljši kot kadarkoli!

Prijave za New Forces Stage bodo na voljo kmalu! O vseh podrobnostih vas bomo pravočasno obvestili.«

KONCERTI & FESTIVALI
18. 5. 2024
Vratolom: Warm Up
Jalla Jalla Akc Metelkova, Ljubljana
18. 5. 2024
Ralu, Relentless Youth
Mladinski center Postojna, Postojna
18. 5. 2024
Undercode, Challenger
TrainStation SubArt, Kranj
19. 5. 2024
Seventh Station
Posavski muzej, Brežice
21. 5. 2024
Wolves in the Throne Room, Gaerea, Mortiferum
Arena, Dunaj
24. 5. 2024
2x Metallica v Münchnu
Olympiastadion, München, Nemčija