Na današnji dan
1980
Saxon izdajo svoj drugi album Wheels of Steel
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
3. 5. 2024

Španski tehnični death metalci Wormed predstavljajo videospot za komad Automaton Virtulague z albuma Omegon, ki ga bodo izdali 5. julija pri Season Of Mist.

24. 4. 2024

Kanadčani Unleash The Archers so posneli nov videospot. Za novi video je band izbral komad Seeking Vengeance s prihajajočega albuma Phantoma, ki izide 10. maja pri Napalm Records.

4. 4. 2024

Poleg Bombarder in Rotting Christ bo na letošnjem festivalu Metaljot Raspaljot 2024 nastopila postojnska crossover/thrash metal zasedba Skytower, ki je bila aktivna med letoma 1992 in 2005. Člani so se predlani znova zbrali skupaj in se bodo po 20 letih premora poleti vrnili na oder.

Metaljot Raspaljot se bo 5. julija odvijal na občinskem dvorišču v Laškem. Vstopnice so že v prodaji, in sicer bo prvih 100 vstopnic na voljo po ceni 29 EUR, cena naslednjih 200 vstopnic bo 32 EUR, redna cena pa bo nato 35 EUR. Na dan dogodka bo vstopnina 37 EUR. Vstopnice lahko kupite na portalu Olaii oziroma v vseh trafikah 3DVA ter bencinskih črpalkah Shell in OMV (MOL).

21. 3. 2024

Kanadčani Unleash The Archers predstavljajo nov video s prihajajočega albuma Phantoma. Video za komad Ghosts in the Mist so ustvarili Ty Christian, Mary Sweeney in Ryan Rumpel, album Phantoma pa naj bi izšel 10. maja.

6. 3. 2024

V okviru promocije praznovanja 25 let delovanja Paranoida smo se v uredništvu odzvali vabilu na kratek intervju, ki ga je za Val 202 oziroma oddajo Rockoteka izvedel Tomaž Purkart. Celotno oddajo, ki je gostila tudi Primoža Benka, kitarista Siddharte, ter našega bivšega sodelavca in vrhunskega basista Tilna Hudrapa, lahko preverite tukaj (prispevek o Paranoidu se začne pri 25:30).

23. 2. 2024

Legendarni ameriški death metalci Necrophagia, ki se jim je pridružil John McEntee (Incantation), so podpisali za Time To Kill Records, kjer naj bi končno izšel bandov poslednji album z naslovom Moribundis Grim. Album je nastal in bil deloma posnet med letoma 2016 in 2018, sicer pa so pri njegovem nastanku sodelovali:

Killjoy Desade (glavni vokal)
Serge Streltsov (kitara, bas)
Shawn Slusarek (bobni)
Jake Arnette (bas)

Titta Tani (bobni, back vokal)
Mirai Kawashima (klaviature)
John McEntee (guest vokal)
Dee Commisso (klaviature)

14. 2. 2024

Kanadski metalci Unleash The Archers se vračajo z napovedjo šestega dolgometražca, ki bo nosil ime Phantoma. Pred izidom albuma, ki je napovedan za 10. maj, pa band objavlja tudi prvi single Green & Grass. Poleg singla pa bo album zajemal še te komade:

Human Era
Ph4/NT0-mA
Buried in Code
The Collective
Green & Glass
Gods in Decay
Give it up or Give it All
Ghosts in the Mist
Seeking Vengeance
Blood Empress

7. 2. 2024

45 let Pomaranče, 45 let heavy metala v Sloveniji! 6. junija se bo v Kinu Šiška odvil veliki koncert praznovanja težke kovine, saj bodo oder zasedli Pomaranča s posebnimi gosti Metalsteel. Več informacij o dogodku bo znanih kmalu, zaenkrat pa je razkrito že prvo veliko presenečenje: na odru bo po več kot 40 letih s Pomarančo stal originalni klaviaturist Tomaž Žontar!

Moči za ta enkraten dogodek sta združila kreator metala v Sloveniji, človek, ki je inspiriral generacije in bil prvi metal heroj Jugoslavije, Mijo Popović, ter največji slovenski metal glasbenik Tilen Hudrap (Northtale, Doro, U.D.O., Vicious Rumors, Testament, Pestilence). Ko k temu dodamo Matica Nareksa, eno najboljših grl v državi, in bobnarja Matjaža Winklerja (Keller, Requiem …), je spektakel garantiran.

Vstopnice za dogodek bodo naprodaj od 1. marca dalje na vseh Eventimovih prodajnih mestih. Fantje pravijo, da to ni še niti polovica zgodbe, tako da več informacij sledi.

Avtorica: Tina Urek
15. 1. 2024

Nemški progresivci Voyager-X, ki so intenzivno delovali med letoma 1987 in 1997 v Nemčiji in nato poniknili, bodo 22. marca izdali album z naslovom Magic. S tega albuma so nedavno v obliki besedilnega videospota predstavili single Hypnotize You, še pred tem pa single Janus Face. Seznam pesmi:

Janus Face
Hypnotize You
Magic
You Crossed My Way
I Recognize You
Don’t Lose The Path
C’mon Live Your Dreams Together
Walk On The Dead Line
Crime Of The Century

15. 1. 2024

Radio Študent vabi na okroglo mizo o novem Zakonu o medijih, ki bo potekala v sredo, 17. 1. 2024, ob 18.00 na Fakulteti za družbene vede v predavalnici 13.

Sogovorci bodo: Lenart J. Kučić, svetovalec ministrice za kulturo za področje medijev, Tomaž Zaniuk, predstavnik društva Neuvrščenih, zveze svobodnih skupnostnih medijev tretjega medijskega sektorja Slovenije, Špela Stare, generalna sekretarka Društva novinarjev Slovenije, Sandra Bašić Hrvatin, profesorica novinarstva na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem, Marko Milosavljević, profesor novinarstva na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Pogovor bo vodila Anja Karović Guzelj.

15. 1. 2024

Minuli teden smo poročali, da so morali Eruption in Dickless Tracy, ki si delijo bobnarja, odpovedati nastop na Paranoidovi obletnici zaradi prekrivanja s koncertoma v Španiji. Obljubili smo hitro napoved menjave, ki jo sporočamo na tem mestu. Dolgemu seznamu bandov se bodo pridružili prekmurski death metalci Smrt in slovenjgraški stonerji Woygn.

10. 1. 2024

Domači thrasherji Eruption, ki so zaradi dveh koncertov v Španiji morali odpovedati nastop na Paranoidovi obletnici, bodo ta konec tedna odigrali dva koncerta v Nemčiji, in sicer:

v petek, 12. januarja, v Aalnu in
v soboto, 13. januarja, v Augsburgu.

13. 12. 2023

Tomas Valentini, basist pri Skanners, in kitarist Francesco Gambarini sta ustanovila zasedbo Shiver Down, katere zvok se očitno zgleduje po evropskih mojstrih death metala, njene korenine so povezane s skupinami, kot so At The Gates, Dark Tranquility in Amorphis. Ostali člani zasedbe so Federico Dalla Benetta (Riul Doamnei), Al Pia (Twintera) in Gabriele Cardilli (Rota Temporis).

Skupina je pravkar podpisala pogodbo z založbo Ad Noctem Records, in sicer za izdajo in distribucijo debitantskega albuma. Več podrobnosti sledi kmalu.

12. 12. 2023

Zagrebške dark rock legende Phantasmagoria letos praznujejo 35 let obstoja, ki ga bodo obeležili z dvema koncertoma, in sicer to soboto, 16. 12., v splitskem klubu Kocka, in naslednji četrtek, 21. 12., v zagrebški Močvari.

12. 12. 2023

Znani so vsi nastopajoči na norveškem festivalu Beyond the Gates 2024, ki se bo odvil med 31. julijem in 3. avgustom naslednje leto. Izpostaviti velja norveške Enslaved, ki bodo nastop posvetili albumu Frost, in veljake Satyricon, ki bodo nastopili dva dni zapored z dvema različnima setoma. Vse nastopajoče najdete na priloženi sliki, vse ostale najpomembnejše informacije pa v našem Napovedniku.

ZADNJE OBJAVE
Recenzija
3. 5. 2024
Iz ropotarnice: Paradise Lost - Draconian Times
Galerija
3. 5. 2024
Godspeed You! Black Emperor / X.U.L
Reportaža
3. 5. 2024
Marduk / Origin / Doodswens
Galerija
30. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof
Reportaža
30. 4. 2024
Danse Macabre VIII: Circus Bizarre
Reportaža
30. 4. 2024
Kalah / Inmate / Zaria
Galerija
29. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof / Ayd
Reportaža
29. 4. 2024
Srd / Ater Era / Britof
KONCERTI & FESTIVALI
7. 5. 2024
Acid Mammoth, Omega Sun, Goragorja
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
7. 5. 2024
Moonshine Oversight
Dvorana Gustaf Pekarna, Maribor
8. 5. 2024
Yes
Gran Teatro Geox, Padova, Italija
8. 5. 2024
Mondo Generator, Omega Sun, Harrowist
Dvorana Gustaf Pekarna
9. 5. 2024
Acid Mammoth, Old Night, Lord Drunkalot
Omladinski Kulturni Centar Palach, Reka, Hrvaška
9. 5. 2024
RŠ praznuje 55 let: The Canyon Observer, Širom, Etceteral: duo, Haloban
Kino Šiška, Ljubljana