VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
24. 4. 2024

Pionirji gothic rocka Christian Death bodo 11. maja v Madridu začeli novo evropsko turnejo, ki pa jih tokrat ne bo ponesla v Slovenijo. Turneja se bo zaključila 3. junija v Dublinu, karavana pa se bo nam najbliže ustavila 26. maja v Milanu. Vse datume turneje najdete v spodnjem videu.

22. 4. 2024

Srbski stonerji Northern Revival so minuli teden v petek v Ljubljani začeli evropsko turnejo. Ta jih bo prek Avstrije in Hrvaške ponesla nazaj v Slovenijo, in sicer jutri v Maribor ter v soboto v Velenje, kjer se bo tudi zaključila.

22. 4. 2024

Domači doom metal dvojec Chains se ta petek znova odpravlja na mini turnejo. V okviru te bi moral dvojec odigrati pet koncertov, a mu je odpadel nastop v Veroni. Potrjeni ostajajo preostali štirje:

26. 4. 2024 @ Bloom, Milano, Italija
27. 4. 2024 @ KIŠD, Izola, Slovenija
29. 4. 2024 @ Channel Zero, Ljubljana, Slovenija
30. 4. 2024 @ Explosiv, Gradec, Avstrija

9. 4. 2024

Velenjske legende KAOZ so predstavile prenovljeno zasedbo. Band je namreč zaradi zdravstvenih razlogov že pred meseci zapustil vokalist/basist Dejan Đorđević – Đoko. Na njegovo mesto prihajata dva nova člana, in sicer vokalist Rok »Mike« Miklavžina (ex-Inmate) in basist Aleksandar Trivunovič.

Avtorica: Tina Urek
9. 4. 2024

V sklopu turneje »25 years of Latin Metal« se bodo Ill Niño ustavili v Sloveniji in bližini. V družbi Ektomorf in Mind Incision se bodo 31. avgusta ustavili v Budimpešti (A38), dan kasneje v Ljubljani (Orto Bar), 3. septembra pa na Dunaju (Viper Room).

Avtorica: Tina Urek
4. 4. 2024

Finski atmosferični death metalci Devenial Verdict predstavljajo skladbo I Have Become the Sun z drugega studijskega dolgometražca Blessing of Despair, ki ga bodo izdali pri Transcending Obscurity Records.

3. 4. 2024

Temačni death metalci Adversarial bodo 31. maja izdali nov album z naslovom Solitude With The Eternal​… Za snemanje in miks je poskrbel Vadim Balanyuk, Mmastering pa je opravil Damian Herring v Watchtower Studios. Kako nov izdelek zasedbe zveni, pa preverite na bandovi strani Bandcamp, kjer lahko prisluhnete komadu Merging Within the Destroyer.

29. 3. 2024

Organizator Sindian Underground sporoča, da je koncert skupin Ektomorf, Tag My Heart, The Broken Horizon in Inmate, ki bi se moral 5. aprila odviti v klubu MC Pekarna v Mariboru, zaradi slabe prodaje vstopnic odpovedan. Izjava organizatorja:

»Spoštovani, predprodaja kart za koncert ni dosegla pričakovanj in smo se skupaj z nastopajočimi odločili, da dogodek še pravočasno odpovemo. Zelo nam je žal, da je prišlo do tega, saj smo si dalj časa prizadevali, da po dolgem času pripeljemo ta odličen line-up v Slovenijo. Denar za karte boste seveda dobili povrnjen na prodajnem mestu – mojekarte.si ali MC Pekarna.«

25. 3. 2024

Domači doom metal dvojec Chains se bo konec aprila ponovno odpravil na krajšo turnejo. Ta bo obsegala pet koncertov:

26. 4. 2024 @ Bloom, Milano, Italija
27. 4. 2024 @ KIŠD, Izola, Slovenija
28. 4. 2024 @ Fine Di Mondo, Verona, Italija
29. 4. 2024 @ Channel Zero, Ljubljana, Slovenija
30. 4. 2024 @ Explosiv, Gradec, Avstrija

15. 3. 2024

Radio Študent poziva in spodbuja vse mlade in kreativne, še neuveljavljene glasbenice in glasbenike ter skupine, da se prijavijo na natečaj za sodelovanje na Klubskem maratonu 2024.

Letošnjo jesen bo Klubski maraton znova obiskal številne avtonomne in mladinske klubske prostore po vsej Sloveniji. Na večtedenski turneji se bo predstavilo šest obetavnih glasbenih ustvarjalcev oziroma skupin, ki jih bo na podlagi prijav na natečaj izbrala strokovna komisija glasbene redakcije Radia Študent.

Poleg koncertnih nastopov s finalnim večerom v Ljubljani bo Radio Študent izbranim klubskim maratoncem omogočil tudi izvedbo radijskega koncerta v živo, obsežno promocijo med maratonom in po njem ter studijsko snemanje skladb, ki bodo izdane pri Založbi Radia Študent na promocijski kompilaciji Klubski maraton 2024.

Prijave na natečaj sprejemamo do 22. marca 2024.

Prijava s pripisom »Prijava na natečaj Klubskega maratona« naj vsebuje:
– vsaj tri zvočne posnetke (format .mp3, 320 kb/s),
– naslove in besedila skladb,
– kratko predstavitev skupine oziroma posameznika,
– ime in priimek kontaktne osebe, e-poštni naslov in telefonsko številko.

Prijave sprejemamo na e-poštnem naslovu: glasbeni.urednik@radiostudent.si.

8. 3. 2024

Pri Nuclear War Now! Productions je znova izšel Crematory, legendarni prvenec domačih thrasherjev Sarcasm. Album na vinilu lahko naročite na spletni strani založbe.

6. 3. 2024

Junija vas v Kinu Šiška znova čaka metal poslastica. Po dveh letih se v Slovenijo vračajo Igorrr, ki bodo 13. junija razgrajali skupaj z ameriškimi death metalci Sanguisugabogg.

Vstopnice so že v prodaji, cena v predprodaji znaša 32 EUR, na dan koncerta pa 37 EUR. Več informacij najdete v našem Napovedniku.

6. 3. 2024

Thomas Eriksen, ki stoji za imenom Mork, je pred kratkim razkril, da se v njem skriva tudi Udåd. Na to ime sliši njegov najnovejši black metal projekt, ki bo z istoimenskim albumom razkril drugo plat Eriksena. Izid je napovedan za 15. marec pri Peaceville Records. Kako zveni Udåd, pa lahko preverite prvi singel Avgudsdyrker, ki ga najdete spodaj.

»It is satisfying to unveil the first track from the first Udåd creation. It was both painful and rewarding to get this out of my being and onto tape. Pure atmospheric darkness straight into your soul. "Avgudsdyrker" was chosen as the first single as it represents the different elements of the album well. Take some minutes out of your everyday life, light a candle, cover the windows, turn off the lights and just take it in.«

4. 3. 2024

Poljski folk metalci Cronica in italijanski simfonični epic metalci Cremisi se bodo aprila podali na skupno turnejo, ki jo bodo začeli v Sloveniji, in sicer 17. aprila v mariborski Dvorani Gustaf. Kot domača predskupina bodo nastopili prekmurski simfonični black metalci Dark Sphere.

Ostale datume skupne turneje najdete na sliki.

29. 2. 2024

Tokrat vam predstavljamo avstrijsko moderno metal zasedbo Praeya. Fantje, ki so odrske kilometre že nabirali v drugih zasedbah, so združili moči in nastal je band Praeya, ki prisega na brutalen, a kljub temu dovolj melodičen metal, ki bi lahko nagovoril marsikoga. Kako zvenijo, pa si lahko ogledate v videu za njihov najnovejši komad Broken.

KONCERTI & FESTIVALI
28. 4. 2024
Nanowar of Steel
Rockhouse, Salzburg, Avstrija
28. 4. 2024
Marduk, Origin, Doodswens
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
28. 4. 2024
Bongzilla, Kadabra, Bongorodica
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
29. 4. 2024
Wizard Master, Chains
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
30. 4. 2024
The Ossuary, Motorowl, Wizard Master, Chains
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana