REPORTAŽE

21. 12. 2015

Gorgoroth / Kampfar / Gehenna / Selvans / Cvinger

Mostovna, Nova Gorica / 17. 12. 2015

Natanko en teden preden bodo otroci pred božičnim drevesom odpirali težko pričakovana darila, nas je na skrajnem zahodu Slovenije obiskala resnično težka težkokovinska karavana s severa. V okviru promocije aktualnega albuma Instinctus Bestialis so se Gorgoroth odpravili na turnejo Blackfest over X Mass 2015 skupaj s še dvema norveškima velikanoma, in sicer Kampfar in Gehenno. Za vse blackmetalske navdušence je napovedan dogodek pomenil, da bomo božična darila letos odpirali pač malo prej, kajti resnično težko je bilo sprejeti odločitev le o tem, zaradi katerega banda se naj človek primarno udeleži koncerta. Headlinerji Gorgoroth so v živo zmeraj enostavno odlični, vendar nastopajo v zadnjih letih v naših koncih relativno pogosto in zmeraj zelo kratko. Podobno velja za Kampfar, ki v zadnjih letih izkazujejo močno kreativno žilico, medtem ko so Gehenna skupina s prav tako dolgoletno zgodovino in visokim kultnim statusom, vendar nanj v naših logih ne naletimo kar tako. V debatah, ki sem jim bil pred koncertom tako ali drugače priča in so se vrtele ravno okoli tega vprašanja, so se njeni udeleženci najmočneje nagibali h Gehenni zaradi že omenjene redkosti njihovih nastopov, medtem ko sem sam njihov nastop razumel kot bonbonček, ki nam ga podarjajo Gorgoroth, band številka dva na moji last.fm lestvici.
Obisk tega dogodka in posledično romanje na drugi konec Slovenije v Novo Gorico je bil torej že skorajda obvezen, za še en cukrček pa je poskrbel organizator dober teden dni pred koncertom z napovedjo domačih Cvinger kot dodatnega predvozača. Naenkrat sem torej imel že kar pet razlogov za obisk Mostovne, štirje od teh so bili nastopajoči, zadnji pa prijetna družba (še enkrat hvala za pijačo in vstopnico!). Na podlagi izkušenj z obiska thrasherjev Slayer pred mesecem dni smo se tokrat s šoferjem Tomažem in njegovim vozilom z oznako FestRide odpravili pravočasno na pot, tako da nisem zamudil edinega slovenskega nastopa večera. Sicer je ob pet minut do sedmih zvečer kazalo zelo klavrno z obiskom, kajti pred odrom so stali le trije metalci, toda po vrnitvi z wc-ja je bila slika izboljšana vsaj za kakšnih deset glav. Te so se tekom brutalnega blackmetalskega napada Slovencev še nekoliko množile, vendar so bili zgodnja ura in trije močni headlinerji očitno za marsikoga razlog za kasnejši obisk kraja zločina. Domžalsko-koprska naveza, ki je pred slabim letom izdala prvenec The Enthronement ov Diabolical Souls, se je na trenutni mini-turneji osredotočila skorajda izključno na tega, le s singlom Enchanted Conclave je spomnila na prihajajoči album. Medtem ko so komadi s prvenca nekako »zdrseli« mimo mojih ušes, se je ravno singl zataknil na pravem mestu, da sem lahko po nastopu od članov banda slišal očitke, da nisem opravil svoje domače naloge in prisluhnil temu komadu. Zdaj, ko ga poslušam in pišem te vrstice, mi je resnično žal.
Setlista Cvinger: Vile Flesh, Reclaim the Crown, Summoning, Anguish in Ossuary, Enchanted Conclave, The Enthronement ov Diabolical Souls.
Drugi so nastopili italijanski atmosferični folk/black metalci Selvans. Gre za zasedbo, ki se je rodila komajda lani in ki v svoji glasbi uporablja tiste pocukrane in brezvsebinske klaviature, ki ne služijo grajenju atmosfere, temveč so glavno ritmično vodilo glasbe. V kombinaciji s smešnim performansom pevca, ki je bil še bolj smešen kot gospod Abbath osebno, sem dvorano zapustil (menda) še pred zaključkom prvega komada (beri: tile Selvans so bili še za moj okus preveč ekstremni).
Le nekaj čez pol deveto pa je nato že napočil čas za prve zvezde večera. Ker se ne želim ponavljati o tem, kako polna je bila Mostovna, kako zelo se je čupalo med posameznimi komadi in kolikšna je bila povprečna starost metalske publike, ki je v veliki meri govorila italijansko, bom na tem mestu ponovil opis, ki sem ga posredoval kolegu, ki se je odločil, da se ne udeleži koncerta. Pa gremo … Gehenna me niso razočarali, kajti ponudili so tehnično brezhiben nastop z dobrim zvokom, pri čemer tudi izbor komadov z vidika relativno kratke minutaže ni razočaral, saj je band ponudil dober presek svoje celotne diskografije s poudarkom na zadnjih dveh albumih. Zgodilo se je pa nekaj drugega, in sicer izgubil sem tisto famo, tisti sloves, ki si ga je skupina z leti delovanja ustvarila z glasbo in artworkom nosilcev zvoka, ki jih prodaja. Kajti v trenutku, ko sem zagledal prepite obraze s Sanrabbovim na čelu, so se vse moje iluzije razblinile. Ali povedano drugače: prizemljen sem bil še hitreje kot strela. Trd od alkohola in odsoten še od česa drugega je Sanrabb potoval sem in tja med mikrofonom in bobni in deloval bolj zadet kot Mick Jagger. Morda zvenim čistunsko, morda se o telesnem stanju Gehenninega frontmana celo povsem motim, toda možakar je dajal vtis, da nima pojma, kje je. Opisana okoliščina me sicer ni toliko motila, da nisem uspel uživati v komadu Morningstar z bandovega prvenca, a celoten nastop je kljub temu nekaj v meni ubil. Očitno si resnično nič in nihče ne zasluži čaščenja.
Setlista Gehenna: Nothing Deserves Worship, Death to Them All, Morningstar, Devils Work, Ad Arma ad Arma, Werewolf, New Blood.
Gremo dalje. Spet petnajstminutni odmor in nato spet Dolk s svojimi Kampfar. Drugič v letu in pol. Spet z novim albumom in posledično spet z novim fokusom, a skorajda identičnimi starimi komadi kot lani v Gradcu. Teh bi lahko bilo več, a teh bi slišali več samo, če bi bili Kampfar glavni band večera. Nekateri so na koncu trdili, da so celo povozili glavne zvezde večera, a osebno menim, da so bili Kampfar »le« odlični. Nič več in nič manj. No, za konkreten odtenek drugačni od Gradca pa so le bili, kajti presenetili so s komadom Call Thy Eternal Winter iz leta 1991, ki je bil takrat izdan pod imenom Mock. Poleg te ekskurzije v čiste začetke Dolkovega glasbenega udejstvovanja mi je še všeč, da se je nastop zaključil z Our Hounds, Our Legion – očitno nisem edini, ki močno cenim tale komad s predhodnika Djevelmakt.
Setlista Kampfar: Gloria Ablaze, Ravenheart, Troll, Død Og Trolldom, Skavank, Daimon, Call the Eternal Winter, Mylder, Our Hounds, Our Legion.
Z vižami iz hiše Kampfar v kosteh smo nato pol ure čakali na veliki finale. Drugače sem sicer zmeraj prvi, ki tarna nad kratkimi nastopi bandov, a tokrat sem se dejansko veselil, da bodo Gorgoroth igrali največ petdeset minut, kajti čutil sem skorajda vsako kost v telesu. Podobno kot Kampfar tudi Gorgoroth niso ponudili nobenega blaznega presenečenja. Hoest, ki je bil po mojem deležen nekaterih neupravičenih kritik, saj je povsem dostojen vokalist, še naprej opravlja dolžnosti vokalista v živo. Njegova slabost so le clean vokali, ki so recimo ključni pri Profetens Åpenbaring, a sicer ni bil nič manj aktiven, divji in zloben kot Dolk, ki je pred tem dobesedno popljuval sebe in cel oder (ne vem, od kod mu toliko tekočine). Kot še ena skupna rdeča nit se je skozi nastope - tokrat brez vsakršne uporabe umetne megle (super!!) - glavnih nastopajočih vleklo nekomuniciranje s publiko, saj so tako Sanrabb, kot tudi Dolk in Hoest iz sebe spravili vsega skupaj le okoli tri stavke. Konec koncev pa tudi nisem pogrešal tistih zlajnanih osladnosti o tem, da smo najboljša publika in bla bla bla. Ta večer je bila glasba dovolj zgovorna, čeprav so Gorgoroth z njo povedali bore malo novega, saj so dejansko dali več poudarka na predzadnji album Quantos Possunt ad Satanitatem Trahunt kot na aktualnega Instinctus Bestialis. Iz tega vidika naj zaključim s krajšo primerjalno analizo.

Gorgoroth, Ljubljana, 2010 Gorgoroth, Gradec, 2014 Gorgoroth, Nova Gorica, 2015
1. Bergtrollets Hevn 1. Bergtrollets Hevn 1. Bergtrollets Hevn
2. Aneuthanasia 2. Aneuthanasia 2. Aneuthanasia
3. Katharinas Bortgang 3. Prayer 3. Prayer
4. Revelation of Doom 4. Katharinas Bortgang 4. Katharinas Bortgang
5. Forces of Satan Storms 5. Revelation of Doom 5. Revelation of Doom
6. The Rite of Infernal Invocation 6. Forces of Satan Storms 6. Forces of Satan Storms
7. Ødeleggelse og Undergang / Blood Stains the Circle 7. The Rite of Infernal Invocation 7. Profetens Åpenbaring
8. Destroyer/Incipit Satan 8. Ødeleggelse og Undergang / Blood Stains the Circle 8. Ødeleggelse og Undergang / Blood Stains the Circle
9. Profetens Åpenbaring 9. Destroyer/Incipit Satan 9. Cleansing Fire
10. Unchain My Heart 10. Krig 10. Destroyer/Incipit Satan
  11. Profetens Åpenbaring 11. Krig
  12. Unchain My Heart 12. Kala Brahman
    13. Unchain My Heart


Komadi so z leti torej ostali bolj ali manj isti, medtem ko je treba bodočim starcem pohvalno čestitati, da postajajo njihovi nastopi iz leta v leto za skromen komad daljši. Tudi to je nekaj.
Lepe praznike!

SORODNE VSEBINE:
10. 11. 2017Gorgoroth / Gehenna / Sekhmet / Amken / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
14. 7. 2020
Srd / Britof
Reportaža
13. 7. 2020
The Canyon Observer
Reportaža
10. 3. 2020
Turia / Iffernet
Reportaža
10. 3. 2020
Belphegor / Suffocation / Hate / Carnifliate
Reportaža
3. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 2. dan
Reportaža
2. 3. 2020
Metal vikend – Deri po Brešcah, 1. dan
Reportaža
24. 2. 2020
Spotless Minds / Iron Median / Interceptor / Alo!Stari / Newem
Reportaža
17. 2. 2020
Slipknot / Behemoth
KONCERTI & FESTIVALI
16. 7. 2020
ODPOVEDANO! Kiss
Papp László Sportaréna, Budimpešta, Madžarska
17. 7. 2020
ODPOVEDANO! Dynamo Metalfest 2020
Eindhoven, Nizozemska
18. 7. 2020
Neuromancer, Shadow Universe
Letni vrt Gala hale, Metelkova
18. 7. 2020
Đornata, Hak Attak
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
23. 7. 2020
ODPOVEDANO! Gothoom Open Air Fest 2020
Revištské Podzámčie, Slovaška
23. 7. 2020
ODPOVEDANO! Headbangers Open Air Festival 2020
Brande-Hörnerkirchen, Nemčija