Na današnji dan
1999
Black Label Society izdajo prvenec Sonic Brew
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

31. 5. 2006

Nightwish

Spraševal: Matjaž Prešeren
Odgovarjal: JUKKA
Konec lanskega oktobra po koncertu v razprodani helsinški Hartwall Areni je prišel pravi šok za fane največjega finskega rock/metal banda; pevka Tarja Turunen je iz rok vodje zasedbe, Tuomasa Holopainena prejela pismo, v katerem so ji člani sporočili, da se je s koncertom končalo njeno delovanje pri Nightwish. Kaj se je na odru dogajalo tisti večer, je dokumentirano na DVDju End Of An Era, ki izide v začetku junija. Vse oči javnosti pa so uprte v novo pevko, ki zaenkrat še ni izbrana. Glede na besede njihovega bobnarja Jukke Nevalainena pa je njeno izbiranje vse prej kot lahko delo.


MATJAŽ: Po končani turneji za album Once, odpustu Tarje iz banda, je bilo vsaj od zunaj videti nekakšno mrtvilo v taboru Nightwish. Je bilo res tako, ste si privoščili kaj počitnic?

JUKKA: Ja, ker nismo na turneji, bi ljudje lahko mislili, da smo na počitnicah, da ne počnemo kaj dosti. Vendar delo za DVD End Of An Era, pripravljanje bookleta, iskanje nove vokalistke, vaje, pripravljanje materiala za nov studijski album nas je vseskozi ohranjalo zelo zaposlene, tako da pri nas ne gre za odmor v pravem smislu besede, ampak le za odmor od nastopanja v živo. Smo doma z družinami, ne vozimo se okoli z avtobusi, a dela imamo precej, ni nam dolgčas, pa še zelo zabavno je.

MATJAŽ: Glede Nightwish je trenutno nedvomno najbolj aktualna zadeva v zvezi z iskanjem nove pevke. Vsi želijo videti, kdo bo zamenjal Tarjo.Nightwish - Jukka

JUKKA: Seveda, trenutno smo najbolj zaposleni z iskanjem Tarjine zamenjave in zatem ko smo v javnosti objavili, da iščemo novo pevko, smo prejeli okoli 450 demo posnetkov potencialnih kandidatk. Največ jih je prišlo iz Finske in ostalih skandinavskih držav ter Nemčije, dobili pa smo posnetke praktično z vsega sveta. Vzamemo si čas, da poslušamo prav vsakega, sedaj pa naj bi jih prišlo še vsaj sto več in ko se vrnemo domov, bomo začeli poslušati še te in videli bomo, če je še kaj zanimivih kandidatk. Kvalitetni razpon demo posnetkov je zelo širok, prišlo je nekaj odličnih posnetkov, nekaj tudi ne ravno dobrih. A pri tem gre za zelo pomembno odločitev, vzeli si bomo ves čas, ki ga potrebujemo, da najdemo pravo zamenjavo za Tarjo. Bomo videli, kaj se bo zgodilo.

MATJAŽ: Pa res poslušate vse demo posnetke?

JUKKA: Ja, vsak posnetek posluša vsaj eden izmed članov banda, tako da ima vsak priložnost dati svojo besedo pri iskanju nove pevke.

MATJAŽ: In potem vsak da svoje predloge, ki gredo v nadaljnji izbor?

JUKKA: Tako je. Posnetke vseh kandidatk, ki se nam zdijo zanimive po teh poslušanjih, bomo združili skupaj v eno datoteko in potem bomo v bandu, vsak posebej, poslušali te posnetke in vsak bo potem izrazil svoje mnenje o posamezni pevki. Na koncu bo padla demokratska odločitev o novi Nightwish pevki.

MATJAŽ: Kakšno pevko pa pravzaprav iščete?

JUKKA: Dejstvo je, da pri naslednji pevki ni nujno, da gre za šolano pevko za klasično petje. Ne iščemo takšnega vokala, kot ga je imela Tarja. Odprti smo za raznorazne vokale, dokler so še primerni za našo zvrst glasbe. Tako lahko izberemo tipično rock pevko, mogoče kakšno z bolj pop stilom ali karkoli že. Kdo ve, bomo videli, kaj bomo izbrali in kako bo to funkcionirali v naši glasbi.

MATJAŽ: Na začetku si dejal, da pripravljate tudi material za nov album. Kako daleč boste šli pri tem preden ne izberete nove pevke?

JUKKA: Pravzaprav so vse skladbe za nov Nightwish album že napisane in skomponirane. V začetku junija bomo začeli z vadbo novega materiala, s snemanjem pa bomo začeli septembra. Pri procesu nastajanja novega Nightwish albuma smo torej prišli že dokaj daleč.

MATJAŽ: Kdaj pa lahko pričakujemo odločitev o novi pevki?

JUKKA: Odvisno. Če bomo primerno pevko našli kmalu, bomo seveda takoj objavili njeno ime. Smo si pa pripravljeni vzeti ves čas, ki ga potrebujemo, da najdemo pravo. Če bosta za to potrebni dve leti, si bomo vzeli toliko časa. Prepričan pa sem, da jo bomo našli še letos in da bomo njeno ime lahko objavili tekom leta.

MATJAŽ: Se je za Tarjino mesto prijavilo kaj znanih imen?

JUKKA: Ja, prijavilo se je kar nekaj znanih vokalistk, vendar natančneje o imenih sedaj ne bi govoril. V medijih se je pojavilo nekaj špekulacij o točno določenih pevkah, vendar moram povedati, da še z nobeno izmed kandidatk nismo opravili podrobnejšega pogovora, še vedno čakamo na nekatere demo posnetke in šele nato bodo prišli na vrsto tudi razgovori.

MATJAŽ: Junija izide vaš novi DVD End Of An Era, na katerem je posnet koncert 21. oktobra 2005 v Helsinkih. Sam praviš, da je bil to vaš najboljši koncert. Kako danes gledaš nanj?

JUKKA: Vsi se strinjamo, da je to definitivno bil najboljši koncert, ki smo ga kadarkoli odigrali. Vse se je do potankosti poklopilo, okolje je bilo popolno, na koncertu je bil prisoten nek poseben občutek. Kot prvo je šlo za zadnji koncert na turneji za album Once, že zaradi tega se je razlikoval od ostalih, kot drugo pa smo že pred koncertom vedeli, da bo to naš zadnji skupni koncert s Tarjo, kar je seveda tudi pripomoglo k posebnemu občutku. Turneja za Once je bila dolga, trajala je preko leto dni in pol, odigrali smo okoli 130 koncertov. Na DVDju se vidi, da smo igrali res dobro in mislim, da je bil to odličen zaključek nastopanja v zadnjem letu in pol.

MATJAŽ: Vedeli ste, da bo to vaš zadnji koncert s Tarjo. Kako je to na vas vplivalo s čustvenega vidika?

JUKKA: Definitivno zelo. A ko smo bili na odru, smo nekako pozabili, da moramo po koncertu narediti neprijetno zadevo, ji predati pismo. Je nekakšen kliše, a ko igraš glasbo, ki jo imaš rad, ko vidiš, da vse poteka odlično, da ljudje uživajo, se prepustiš užitkom tudi sam in se prepustiš tokom dogajanja. Takoj po koncertu, ko smo zapustili oder pa nas je presunilo, ko je v naše glave prišla misel, da ji moramo predati pismo. Vedeli smo, da to pomeni konec nekega obdobja, da je to »end of an era«.Nightwish - Emppu in Tuomas

MATJAŽ: Po teh dogodkih se je v imenu banda v javnosti praktično pojavljal le Tuomas. Kaj pa ostali trije, ste 100% stali za njegovimi besedami?

JUKKA: Ja, nenavadno je bilo, da je bilo to pismo v medijih izpostavljeno pod Tuomasovim imenom, vsi so obtoževali Tuomasa, da se je sam odločil odpustiti Tarjo. Vendar smo to odprto pismo podpisali vsi štirje, tudi Marco, Emppu in jaz. Vsi smo stali za tem pismom in še vedno stojimo, vsi smo sprejeli to odločitev, da nadaljujemo brez Tarje. Čudno pa je, da se mediji pri takih zadevah vedno spravijo na enega človeka in tokrat je bil to Tuomas.

MATJAŽ: Takšne odločitve se ne sprejemajo naenkrat, o tem ste premišljevali ža dalj časa?

JUKKA: Že dolgo nazaj smo se v bandu in z managementom začeli pogovarjati o teh zadevah s Tarjo, neštetokrat smo se pogovarjali o tem in odločitev, da jo odpustimo smo sprejeli že mesece pred tem koncertom v Helsinkih. Definitivno ničesar ne obžalujemo v zvezi z odpustom Tarje iz banda. To je bila edina logična odločitev, ki bi jo lahko sprejeli in še vedno trdno stojimo za tem.

MATJAŽ: V kakšnem odnosu pa si bil s Tarjo ti osebno?

JUKKA: S Tarjo se v zadnjem letu nismo skoraj nič pogovarjali, tudi jaz ne, tako da sploh ne morem govoriti o kakršnemkoli odnosu. V bistvu smo skupaj le igrali na odru in tam smo se zabavali, skupaj smo odlično delovali, a izven odra v bistvu ni bilo nobene komunikacije.

MATJAŽ: Nekaj let nazaj je Tuomas govoril, da Nightwish brez Tarje niso Nightwish in da brez nje praktično ne bi mogli obstajati. Po vseh teh pogovorih vam je postalo jasno, da lahko nadaljujete tudi brez nje?

JUKKA: Nekako smo pred leti bili mnenja, da bi Tarjin odhod pomenil konec Nightwish. Tarja je bila nek naš zaščitni, prepoznavni znak, kot pevka je odlična in brez nje Nightwish danes sigurno ne bi bili to kar smo. A na koncu koncev, vse kar je Tarja prispevala k delovanju banda, je bil njen vokal. Ni treba posebej omenjati, da je glava banda bil, je in bo Tuomas, tu pa smo še ostali trije fantje, ki smo tudi intenzivno vključeni v delovanje banda. Vse, kar je Tarja delala za band v zadnjih letih, je v bistvu bilo petje za albume in nastopanje na koncertih. Z njo nismo vadili, praktično ni pokazala želje in tudi ni bila kaj dosti vključena v delovanje banda. Zaradi tega mislim, da v prihodnje za Nightwish ne bo nobenega problema, ker je ne bo več z nami, mogoče bo še bolje. Vsaj za nas ostale mislim, da bo. Vse bo funkcioniralo naprej tako, kot je že do sedaj, seveda pa stvar za novo pevko ne bo lahka. Ne glede na to, katero bomo izbrali, ne glede na njene kvalitete in karizmo sem prepričan, da je nekateri ne bodo sprejeli kot novo Nightwish pevko; samo zato pač, ker ni Tarja. Ampak s tem se ne obremenjujemo. Če kdo ne želi poslušati Nightwish brez Tarje, potem je to njegova stvar. Nam je najpomembneje, da bomo izbrali kvalitetno pevko in da se bomo z njo ujeli.

MATJAŽ: S tem DVDjem je konec nekega obdobja pri Nightwish. Kako gledaš na to ero?

JUKKA: Naslov in naslovnica DVDja tudi že sama po sebi nazorno kažeta, da gre za konec neke ere. A to še zdaleč ne pomeni konca Nightwish, pomeni le konec obdobja s Tarjo, ki je trajalo devet let in zdaj je čas, da se za nas začne nekaj novega. Bom pa definitivno vedno z veseljem pogledal nazaj na to obdobje, ki nam je prineslo veliko.

MATJAŽ: Kako pa kaže zdaj z izidom DVDja, na Finskem ne bo izšel?

JUKKA: Ti zapleti okoli izida DVDja so se končno rešili, managementa obeh strani sta le našla skupen jezik, tako da smo včeraj končno podpisali pogodbo tudi za ostale regije, kjer naj bi do sedaj DVD ne smel iziti. Tako bodo lahko DVD normalno kupili vsi, ki si ga bodo želeli.

MATJAŽ: Lahko že kaj poveš, v kakšno smer naj bi šel nov album?Nightwish - Marco

JUKKA: Pri glasbi nikoli ne kalkuliramo, Tuomas ima svojo vizijo glede glasbe Nightwish, ne bo se pustil vplivati od zunaj. Tuomas ima pripravljeno ogrodje za petnajst novih skladb, na katerih bomo začeli skupaj delati poleti. Konkretneje o novem albumu še ne morem govoriti, gotovo pa bo album nekaj podobnega smeri Once, uporabili bomo orkestralne elemente, seveda pa bomo poskušali dodati tudi nekaj novega. Vsekakor bomo poskušali narediti nekaj zanimivega za naše občinstvo. Bomo videli, kako bo album sprejet, drugim pa tudi puščamo, da ga analizirajo, kakor jim je všeč.

MATJAŽ: Kdaj lahko pričakujemo njegov izid?

JUKKA: To je odvisno tudi od tega, kdaj bomo izbrali novo pevko, če bo potrebno, ga bomo izdali tudi šele čez dve leti. A zaenkrat imamo v načrtu, da ga izdamo prihodnje leto, najverjetneje jeseni, septembra.

MATJAŽ: To bi bilo zaenkrat vse. Kakšno bi bilo po vseh teh dogodkih sporočilo vašim fanom?

JUKKA: Zadnje pol leta je bilo za nas zelo naporno, prava norišnica. A stvari se sedaj postavljajo na svoje mesto, optimistično gledamo v prihodnost, sedaj smo usmerjeni v izdajo DVDja, izbrati moramo zamenjavo za Tarjo in potem se, upajmo prihodnje leto, vidimo z novim albumom.

SORODNE VSEBINE:
30. 9. 2005Nightwish / Novice
5. 3. 2004Nightwish / Novice
25. 10. 2002Nightwish / Novice
3. 3. 2002Nightwish / Novice
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
4. 5. 2024
Bell Witch, The Keening
AKC Attack, Medika, Zagreb
4. 5. 2024
CarlxJohnson, Propad, Ku-Ri-Boh!, Kultivator
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
4. 5. 2024
Metal Klavnica LXII: Attitudes To Human Extinction, Dark Sphere, Taste Of Plague
MIKK, Murska Sobota
7. 5. 2024
Acid Mammoth, Omega Sun, Goragorja
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
8. 5. 2024
Yes
Gran Teatro Geox, Padova, Italija
8. 5. 2024
Mondo Generator, Omega Sun, Harrowist
Dvorana Gustaf Pekarna