Na današnji dan
2010
Se je poslovil Ronnie James Dio.
NAGRADNE IGRE
Traja do: 19. 5. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
3. 5. 2024

Ljubljanska zasedba Slugpit, v kateri delujejo nekdanji člani Teleport in Natt, je v sredo svojo glasbo predstavila v oddaji Desadovnjak na Radiu Študent. Tri od šestih komadov z debitantskega EP-ja Mentally Unengaged, ki ga bodo izdali sredi meseca, ponuja v posluh na Bandcampu.

Člani Slugpit so:
Vid Fekonja – vokal
Joao C. – bobni
Matej Veren – baskitara
Jan Medved – kitara

Avtorica fotografije je Ronja Matijevec Jerman.

26. 4. 2024

Disonantna/ekstremna pank zasedba Slugpit iz Ljubljane bo 15. maja izdala debitantski EP Mentally Unengaged, za katerega je produkcijo, miks in mastering opravil Anže Čanžek, naslovnico EP-ja pa je naslikal Sant V. Schreiber. Bandov logo je oblikoval Chris Kiesling (Misanthropic-Art).

Band bo prvi komad razkril v sredo ob 23. uri v oddaji Desadovnjak na Radiu Študent. EP Mentally Unengaged prinaša komade:

Goat Obliteration Machine
Scum
Sonic Eradication
Machete Carnage
Phantasmal Fist
Sentient Gas

Avtorica fotografije: Ronja Matijevec Jerman

22. 4. 2024

Radio Študent, najstarejša evropska študentska radijska postaja, prihodnji mesec praznuje 55-letnico. Na osrednjem dogodku praznovanja bodo 9. maja nastopila štiri zveneča imena aktualne domače glasbene scene: The Canyon Observer, Širom, Etceteral in Haloban. Več informacij o dogodku najdete v našem Napovedniku.

15. 3. 2024

Radio Študent poziva in spodbuja vse mlade in kreativne, še neuveljavljene glasbenice in glasbenike ter skupine, da se prijavijo na natečaj za sodelovanje na Klubskem maratonu 2024.

Letošnjo jesen bo Klubski maraton znova obiskal številne avtonomne in mladinske klubske prostore po vsej Sloveniji. Na večtedenski turneji se bo predstavilo šest obetavnih glasbenih ustvarjalcev oziroma skupin, ki jih bo na podlagi prijav na natečaj izbrala strokovna komisija glasbene redakcije Radia Študent.

Poleg koncertnih nastopov s finalnim večerom v Ljubljani bo Radio Študent izbranim klubskim maratoncem omogočil tudi izvedbo radijskega koncerta v živo, obsežno promocijo med maratonom in po njem ter studijsko snemanje skladb, ki bodo izdane pri Založbi Radia Študent na promocijski kompilaciji Klubski maraton 2024.

Prijave na natečaj sprejemamo do 22. marca 2024.

Prijava s pripisom »Prijava na natečaj Klubskega maratona« naj vsebuje:
– vsaj tri zvočne posnetke (format .mp3, 320 kb/s),
– naslove in besedila skladb,
– kratko predstavitev skupine oziroma posameznika,
– ime in priimek kontaktne osebe, e-poštni naslov in telefonsko številko.

Prijave sprejemamo na e-poštnem naslovu: glasbeni.urednik@radiostudent.si.

12. 3. 2024

Pred kratkim je naša uredniška ekipa gostovala na Radiu Študent v oddaji DJ Grafiti, ki ji lahko prisluhnete tukaj. Beseda je tekla o začetkih webzina, vzponih in padcih, forumu in družbenih omrežjih, prihajajoči obletnici in kaj Paranoidu obeta prihodnost, med pogovorom pa lahko prisluhnete še skladbam več glasbenih skupin, ki bodo v petek in soboto nastopile na dobrodelnem festivalu 25 let Paranoida.

Vstopnice bodo po predprodajni ceni 25 EUR na voljo do četrtka pri On Parole, na dan dogodka pa znaša dvodnevna vstopnica 30 EUR. Na blagajni bodo na voljo tudi enodnevne vstopnice po ceni 20 EUR. Tukaj lahko dogodek spremljate na Facebooku.

7. 3. 2024

V okviru promocije praznovanja 25 let delovanja Paranoida smo se v uredništvu odzvali še enemu vabilu na kratek intervju, ki ga je tokrat izvedel Urban Klančnik. Intervju oziroma prispevek lahko preverite tukaj.

13. 2. 2024

Radio Študent in Galerija Alkatraz vabita na otvoritev razstave »Sam, ampak ne zares« Žana Gašperiča:

»S ponosom vam predstavljamo razstavo 'Sam, ampak ne zares' umetnika Žana Gašperiča, lanskega zmagovalca Festivala Tresk v kategoriji Najboljša dokumentacija glasbenega dogodka. Otvoritev razstave, nastale v koprodukciji Radia Študent, se bo zgodila v torek 13. februarja v Galeriji Alkatraz in predstavlja sveža umetnikova dela, ki združujejo avtorjevo ljubezen do fotografije in glasbene umetnosti. Gre za navidezno minimalistična dela, ki hkrati vsebujejo vizualno bogato notranjščino in so ustvarjena s pomočjo generatorja UI, pri čemer so umetnikove lastne fotografije služile kot izhodišče za manipulacijo.«

Povezavo do dogodka najdete tukaj.

15. 1. 2024

Radio Študent vabi na okroglo mizo o novem Zakonu o medijih, ki bo potekala v sredo, 17. 1. 2024, ob 18.00 na Fakulteti za družbene vede v predavalnici 13.

Sogovorci bodo: Lenart J. Kučić, svetovalec ministrice za kulturo za področje medijev, Tomaž Zaniuk, predstavnik društva Neuvrščenih, zveze svobodnih skupnostnih medijev tretjega medijskega sektorja Slovenije, Špela Stare, generalna sekretarka Društva novinarjev Slovenije, Sandra Bašić Hrvatin, profesorica novinarstva na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem, Marko Milosavljević, profesor novinarstva na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Pogovor bo vodila Anja Karović Guzelj.

8. 12. 2023

Heavy/doom rockerji Lucifer so posneli video za single Slow Dance in a Crypt s prihajajočega albuma Lucifer V, ki bo izšel 26. januarja pri založbi Nuclear Blast. Bandov peti dolgometražec prinaša naslednje skladbe:

Fallen Angel
At the Mortuary
Riding Reaper
Slow Dance in a Crypt
A Coffin Has No Silver Lining
Maculate Heart
The Dead Don't Speak
Strange Sister
Nothing Left to Lose but My Life
At the Mortuary (Halloween edit)
Maculate Heart (radio edit)

30. 11. 2023

Newyorški posebneži Imperial Triumphant so objavili videospot za skladbo Nefertiti. Gre za priredbo skladbe, ki jo je prvotno napisal ameriški jazzovski saksofonist Wayne Shorter. Band je namreč včeraj pri založbi Century Media Records izdal EP Covers Collection z naslednjimi priredbami:

Paranoid Android (Radiohead)
A Night in Tunisia (Dizzy Gillespie)
Motorbreath (Metallica)
Jacob's Ladder (Rush)
Nefertiti (Wayne Shorter)

28. 6. 2023

Heavy metal legende W.A.S.P., ki smo jih lahko pred nedavnim ujeli na enem izmed naših odrov, sporočajo, da bo nov album luč sveta ugledal poleti naslednje leto. To je pred kratkim v intervjuju za radijsko oddajo The Five Count radio show potrdil vodja zasedbe Blackie Lawless.

»From the time the U.S. tour ended [last December], we went straight back in the studio and we were working really hard to try to get it ready for August of this year, but it's just not gonna happen. It's one of those kinds of things that… I think we've got a big fish on the hook, and I don't wanna let it go before it's ready. I was talking to the guy that does the mixing for our records yesterday, and he asked me what I thought. And I said the best I could tell him would be spring of next year that we'll be ready for him. So if he starts in the spring, that means the soonest it would be ready would be summer.« 

Avtorica fotografije: Dominika Torkar.

7. 6. 2023

Newyorški posebneži Imperial Triumphant so včeraj izdali single Paranoid Android, ki so ga pospremili z videom. Pri omenjenem singlu gre za priredbo pesmi zasedbe Radiohead.

12. 4. 2023

Gimme Radio, očak programa Gimme Metal, ki je mnogokrat oziroma kar na tedenski ravni gostil znane glasove metala in predvajal tako pogovorne oddaje, podcaste kot poslušalnice, bo 29. aprila za vedno ugasnil.

Avtorica: Tina Urek
11. 4. 2023

S svežo nagrado za Best Rock Album Of The Year (iHeart Radio Music Awards) v rokah so Ghost najavili izid novega EP-ja Phantomime, ki bo vključeval pet priredb. Prvo Jesus He Knows Me od Genesis so že predstavili, izbrani komadi pa so zapisani spodaj. EP bo izšel 18. maja pri Loma Vista Recordings.

See No Evil (Television)
Jesus He Knows Me (Genesis)
Hanging Around (The Stranglers)
Phantom Of The Opera (Iron Maiden)
We Don't Need Another Hero (Thunderdome) (Tina Turner)

Avtorica: Tina Urek
6. 3. 2023

Radio Študent poziva in spodbuja vse mlade in kreativne, še neuveljavljene glasbenike in glasbenice ter skupine, da se prijavijo na natečaj za sodelovanje na Klubskem maratonu 2023.

Letošnjo jesen bo Klubski maraton ponovno obiskal številne avtonomne in mladinske klubske prostore po vsej Sloveniji. Na večtedenski turneji se bo predstavilo šest obetavnih glasbenih ustvarjalcev oziroma skupin, ki jih bo na podlagi prijav na natečaj izbrala strokovna komisija glasbene redakcije Radia Študent.

Poleg koncertnih nastopov s finalnim večerom v Ljubljani bo Radio Študent izbranim klubskim maratoncem omogočil izvedbo radijskega koncerta v živo, obsežno promocijo med maratonom in po njem ter studijsko snemanje skladb, ki bodo izdane pri Založbi Radia Študent na promocijski kompilaciji Klubski maraton 2023.

Prijave na natečaj se sprejemajo do 14. marca 2023.

Prijava s pripisom »Prijava na natečaj Klubskega maratona« naj vsebuje:
- vsaj tri avdioposnetke (format .mp3, 320 kbps),
- naslove in besedila skladb,
- kratko predstavitev skupine oziroma posameznika,
- ime in priimek kontaktne osebe, elektronski naslov in telefonsko številko.

Bandi naj svojo prijavo pošljejo na elektronski naslov glasbeni.urednik@radiostudent.si.

KONCERTI & FESTIVALI
16. 5. 2024
Steelfest 2024
Villatehdas, Hyvinkää, Finska
16. 5. 2024
Seventh Station, Mind Juice
MC Pekarna, Maribor
16. 5. 2024
Ancst, Survived by Nothing, Omča
AKC Attack, Medika, Zagreb, Hrvaška
17. 5. 2024
Dobrodelni koncert: Guni, Brutart, Jar of Flies, Enštalc
Kolpern, Jesenice
18. 5. 2024
Vratolom: Warm Up
Jalla Jalla Akc Metelkova, Ljubljana
18. 5. 2024
Ralu, Relentless Youth
Mladinski center Postojna, Postojna