Na današnji dan
1984
Venom izdajo kontroverzni album At War With Satan
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

5. 3. 2024
Dimmu Borgir - Inspiratio Profanus (kompilacija)
Nuclear Blast Records, 2023

Počasi mineva šest let, odkar so Dimmu Borgir, norveški veljaki simfoničnega black metala, izdali Eonian, še vedno svoj aktualni studijski dolgometražec. Za krajšanje časa do naslednje izdaje je band od takrat do danes ponudil live album Live at Dynamo Open Air 1998 ter kompilaciji Dust of Cold Memories in Inspiratio Profanus. Od navedenih treh je slednja pritegnila dovolj moje pozornosti, da sem se odločil, da ji namenim nekaj besed. Ta prinaša osem priredb, ki so bile v preteklosti sicer že izdane, a nikoli na skupnem nosilcu zvoka. Seznam pesmi je takšen:

Black Metal (priredba Venom, sprva izdana na japonski različica albuma In Sorte Diaboli leta 2007)
Satan My Master (priredba Bathory, sprva izdana na limitirani različici albuma Death Cult Armageddon leta 2003)
Dead Men Don't Rape (priredba G.G.F.H., sprva izdana na limitirani različici albuma Abrahadabra leta 2010)
Nocturnal Fear (priredba Celtic Frost, sprva izdana na EP-ju Devil's Path leta 1996)
Burn in Hell (priredba Twisted Sister, sprva izdana na limitirani različici albuma Puritanical Euphoric Misanthropia leta 2001)
Perfect Strangers (priredba Deep Purple, sprva izdana na limitirani različici albuma Abrahadabra leta 2010)
Metal Heart (priredba Accept, sprva izdana na EP-ju Godless Savage Garden leta 1998)
Nocturnal Fear (Celtically Processed) (priredba Celtic Frost, sprva izdana na EP-ju Devil's Path leta 1996)

Kdor je imel že predhodno v lasti zgoraj navedene izdaje, temu recenzirana kompilacija ne prinaša nobenega dodatnega veselja. A tudi tisti, ki bandu redno sledite in ste veliki navdušenci njegovega simfoničnega black metala, s to izdajo ne boste (povsem) prišli na svoj račun. Zametki tega žanra so seveda prisotni, a priredbe so daleč od tega, da bi ponujale neko pravo zdravilo abstinenčne krize, ki jo sledilci Dimmu Borgir doživljamo zadnjih 15 ali 20 let.

Zakaj je potem dotična izdaja pritegnila mojo pozornost? Po eni strani mi je všeč njena kompaktnost. Osem komadov komajda presega pol ure igralnega časa. Po drugi strani so mi bile priredbe, kot so Metal Heart, Nocturnal Fear, Nocturnal Fear (Celtically Processed) in Satan My Master že od nekdaj pri srcu. Nekatere od teh v meni vzbujajo tudi 20 in več let stare spomine in občutke, ki so ob dojemanju glasbe še kako pomembni in v meni ustvarijo prijetno stanje zadovoljstva. Poleg tega se Dimmu Borgir sploh s priredbama Celtic Frost kažejo v bolj surovi luči, ki je bila kljub večni visoki stopnji melodičnosti nekoč značilna tudi za njih.

Podobno velja za priredbo komada Black Metal, ki pa je do izdaje Inspiratio Profanus nisem poznal. Njena izvedba je kar blizu originala, le zvok je nekoliko mehkejši in čistejši, kot se spodobi za recenzirani band in današnje stanje studijske tehnologije.

Če bi moral s prstom pokazati na komad, ki je najbližje temu, kar Norvežani sicer prodajajo kot »svojo glasbo«, bi izbral komad Burn in Hell. Ta vsebuje za moje uho največ simfoničnih elementov, poleg harsh vokala je uporabljen tudi clean vokal, medtem ko je po drugi strani kitarskemu riffu še zmeraj dodeljenega veliko prostora, kakor imajo Dimmu Borgir to v navadi.

Če kaj, bi lahko pogrešal priredbo pesmi Perfect Strangers. Ta mi ni bila všeč, že ko sem jo slišal na kompilaciji Legacy Magazine Sampler. Dimmu Borgir seveda instrumentalno ne naredijo nič narobe, a ta priredba je ena redkih, za katero menim, da harsh vokal iznakaže vzdušje originala, pa čeprav se tudi tukaj menjavata in/ali mešata harsh in clean vokal.

To je potem takem vse? Ne povsem. Imamo še priredbo komada Dead Men Don't Rape. S to so se Dimmu Borgir podali v industrijske black metal vode, s čimer deloma spominjajo na kreacije pokopanih The Kovenant. Tovrstno eksperimentiranje verjetno ne bi navdušilo dosti tradicionalistov, a zaradi svojega ekstremnega odstopanja od »pravila« sem ravno pri tej pesmi že takoj ob prvem poslušanju zastrigel z ušesi. Všečnost priredbe pa temelji tudi na dejstvu, da ta deluje temačno in težko, s čimer vsaj deloma poteši skomine po tistem pravem black metalu.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
12. 4. 2024
Srd - vragvmesiton
Recenzija
11. 4. 2024
Mörghuul - Domination of the Beast
Recenzija
9. 4. 2024
Inquisition - Veneration of Medieval Mysticism and Cosmological Violence
Recenzija
5. 4. 2024
Iz ropotarnice: Tool - Ænima
Recenzija
3. 4. 2024
My Dying Bride - A Mortal Binding
Recenzija
29. 3. 2024
Khold - Du dømmes til død
Recenzija
28. 3. 2024
Aeternus - Philosopher
Recenzija
20. 3. 2024
Feral Forms - Premalignant (EP)
KONCERTI & FESTIVALI
16. 4. 2024
Inquisition, Demonical
Orto Bar, Ljubljana
16. 4. 2024
Finntroll, Metsatöll, Suotana
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
17. 4. 2024
Cronica, Cremisi, Dark Sphere
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
18. 4. 2024
Tarot, Woygn
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
19. 4. 2024
Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators, Mammoth WVH
MVM Dome, Budimpešta, Madžarska
19. 4. 2024
Metal Fusion: Sakrabolt, Corpse Grinder, Force of Impact
Mladinski center Zagorje ob Savi