RECENZIJE

20. 4. 2021
Incarceration - Empiricism
Dawnbreed Records/Mysantropic Records, 2021

Brazilsko-nemški death metalci Incarceration so 16. aprila izdali nov EP z naslovom Empiricism, ki ga predstavljajo kot najbolj drzen in surov album, ki so ga izdali do danes. Na Empiricism lahko slišimo prispevek dveh novih članov sestava, to sta kitarista Pedro Capaça in Alex Obscured, sicer že člana bendov Violator ter Speedwhore in Obscured by Evil. EP so posneli med pandemijo, ko so bili člani v domači izolaciji, za postprodukcijo pa je poskrbel kar kitarist Alex Obscured.

Kot napovedano, zvočnosti zadnjega skupinskega napora brazilsko-nemške postave res spominjajo na ekstremno glasbo osemdesetih, kar se na primer kaže pri vokalu, polnem reverba, in bolj »umazani« produkciji. V samih enaindvajsetih minutah trajanja nam Incarceration predstavijo osebno interpretacijo ekstremne glasbe, ki se giblje nekje na meji med black in death metalom. Če pa so bile slogovne smernice že nakazane v zgodnejšem materialu skupine, lahko na Empiricism slišimo novo stopnjo razvoja glasbenega izraza, ki je bila dosežena z dodatkom novih članov.

Začetni Chthonic Pulse je najdaljši in tudi najkompleksnejši komad na albumu, saj se v svojih skoraj osmih minutah trajanja vrstijo eksplozivni blast beati, a tudi počasnejši in atmosferični deli, ki pa niso stalnica, saj je očitno glasbeni izraz usmerjen v hitro ali zelo hitro glasbo. V zvoku in strukturah lahko iščemo vzporednice z mladimi Vader, Morbid Angel, Entombed in mnogimi drugimi zgodnjimi snovalci scene. Celoten izdelek nosi v sebi tisti kanček nostalgičnega razpoloženja, ki je značilen za vse old school izdaje. Drugi znak zavezanosti pretekli glasbi je ta, da poleg klasičnega para vinilne in CD plošče lahko nabavimo EP tudi na kaseti – pravi skok v zgodovino, ko je celotna ekstremna scena živela od izmenjave teh podtalnih nosilcev zvoka med ljubitelji in zvestimi privrženci.

Kljub jasni usmerjenosti v preteklost je v Empiricism mogoče slišati izpopolnitev glasbenega izraza skupine, ki ima že določeno kilometrino, a bolj kot očitno komaj začenja z lastno evolucijo. Sam koncept evolucije je zelo prisoten tudi v besedilih EP-ja; gre za kompleksno refleksijo o človeškem obstoju in klic k osvobajanju od indoktrinacije, društvenih in verskih dogem, ki smo jim vsakodnevno podvrženi. Raziskovanje kompleksnosti človeške biti in kondicije je precej popularna tematika v ekstremni glasbi, če že ne implicitna stalnica vseh umetnosti, ki se tu pojavlja v besedilih kot tudi v inštrumentalnih linijah, ki preslikujejo krutost obstoja. Velika verjetnost je, da je tako globoka introspekcija tudi sad utesnjujoče virusne krize, ki je onemogočila javno življenje in medosebne stike – izražena pa je bila na odličen način.

Empiricism je torej kakovostna pokušina evolucije projekta Incarceration, morda le prekratka za popolno doživetje, a dovolj za užitek. Če je to pot, ki so jo ubrali Incarceration, so potem tu pravilne predpostavke za odlično dolgometražno ploščo v bodočnosti.

SORODNE VSEBINE:
25. 1. 2002Borknagar - Empiricism / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
22. 5. 2021
ODPOVEDANO! Vienna Metal Meeting 2021
Arena, Dunaj, Avstrija
22. 5. 2021
Throne Fest 2021
Kubox, Kuurne, Belgija
23. 5. 2021
STREAM: Emperor – A Night of Emperial Wrath
Notodden Teater, Oslo, Norveška
4. 6. 2021
ODPOVEDANO! Download Festival 2021
Castle Donington, Združeno kraljestvo
10. 6. 2021
System Of A Down, Korn
Area Expo, Milano, Italija
17. 6. 2021
MetalGate Czech Death Fest 2021
Červený Kostelec, Češka