Na današnji dan
1956
Rodi se Steven Barry “Lips” Kudlow, kitarist in ustanovni član Anvil
NAGRADNE IGRE
Traja do: 18. 2. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

13. 11. 2013
Todtgelichter - Apnoe
Code666 Records, 2013

Sodrga smrti, kakor se je band poimenoval v nemščini, je letos izdala svoj četrti album Apnoe. Naslovnica je še bolj nenavadna kot na pred tremi leti izdanem albumu Angst, obema pa je skupen ekspliciran individualizem, saj je osrednji motiv obeh minimalističnih upodobitev posameznik; na eni kako pada iz ničesar v nič, na drugi pa kako zaradi svoje drugačnosti oz. nekonformizma enostavno ne najde svojega mesta v družbi. Žal pa je ob tokratnem izidu naslovnica še najbolj zanimiva.
Apnoe se do neke mere drži zvočne podobe banda in pesmi so izredno poslušljive, skupini le zamerim zelo očitno komercialno potezo, saj plošček vsebuje zelo malo ekstremnih elementov in besedila so skoraj izključno v angleščini. So zanimiva, četudi preprosta, vendar bi pesmi enostavno bolj zaživele v materinščini vseh treh vokalistov, kar dokazuje tudi edina pesem v nemščini Tiefer Fall - seveda če izvzamem nekaj Martinih vrstic v orientalsko zvenečem ambientnem komadu Kollision. Lani se je bandu pridružil še tretji vokalist Tobias Engelhardt, ki lepo dopolnjuje tako povsem vsakdanje Martino petje kot tudi Fredericov harsh vokal, ki ga na dotičnem ploščku skorajda ni slišati z izjemo prve pesmi Embers, ene redkih na ploščku, ki še sploh spominjajo na klasične Todtgelichter. Druga pesem Lights of Highways na primer zelo spominja na kasnejše Agathodaimon, ki so se v želji po komercialnem uspehu povsem prodali. Apnoe tako že bolj meji na pop rock kot avantgardni metal, lep primer sta za to velik del pesmi Beyond Silence ter Until it all Begins. Hamburžani so vsaj ohranili svoj prepoznavni imidž in še vedno nastopajo v belem - v belih oblekah ter s prašno belo barvo na koži ter v laseh, bo pa zanimivo videti, kakšnega odziva bodo z novimi komadi deležni pod odrom.
Novi Todtgelichter so v primerjavi s starejšimi medli, že skoraj dolgočasni, malo je tistih zanje značilnih progresivnih bobnarskih prehodov, na Apnoe prav tako ni primerljivega vzdušja, kot ga je band dosegel na Angst z vseprisotnim efektom odmeva, predvsem na kitari in vokalu. Izginila sta dinamika in energičnost, kakršne smo vajeni od komadov kot so Subway, Café of Lost Dreams ali Moloch. Umaknili sta se prepogostim vokalnim harmonijam in »varnim« ritmom. Ali gre tu resnično za naravni razvoj banda, vedo le oni sami. Z Apnoe so v javnosti sprožili zelo različne odzive. Upam, da (vsaj pretežno) v prid banda.

ZADNJE OBJAVE
Recenzija
1. 3. 2024
Iz ropotarnice: Morgion - Solinari
Recenzija
28. 2. 2024
The Lion's Daughter - Bath House
Recenzija
27. 2. 2024
Chains - Rito Funebre (split z Black Spell)
Recenzija
23. 2. 2024
Vitriol - Suffer & Become
Recenzija
22. 2. 2024
Goragorja - Monokrom
Recenzija
20. 2. 2024
Troll - Trolldom
Recenzija
16. 2. 2024
Iz zakladnice: Varathron - The Crimson Temple
Recenzija
15. 2. 2024
Voltumna - For Death Is Fate (EP)
KONCERTI & FESTIVALI
2. 3. 2024
Black Abyss Ritval: Guyođ, Saturnists, Naire
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
5. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
6. 3. 2024
Cradle Of Filth, Wednesday 13, Sick N' Beautiful
Dürer Kert, Budimpešta, Madžarska
6. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Monastery, Almost Dead
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
7. 3. 2024
Amaranthe, Dragonforce, Infected Rain
Gasometer, Dunaj, Avstrija
7. 3. 2024
Leprous, The Hirsch Effekt, Fight the Fight
Szene, Dunaj, Avstrija